image

Politie stelt 2,6 miljoen vragen over internetgebruikers

woensdag 2 februari 2011, 13:47 door Redactie, 6 reacties

De opsporings- en inlichtingendiensten hebben vorig jaar 2,6 miljoen vragen over klanten van telecom- en internetproviders gesteld, iets minder dan in 2009. Toen ging het om 2,9 miljoen vragen. Dat ontdekte onderzoeksjournalist Rejo Zenger aan de hand van een WOB-verzoek. Ondanks dat er 12% minder vragen aan het CIOT Informatie Systeem (CIS) werden gesteld, is het aantal antwoorden op die bevragingen met 14% toegenomen. Behalve dat het aantal vragen is afgenomen, is ook het aantal vragen met en zonder antwoord kleiner geworden. De daling ervan is respectievelijk 11% en 14%. "Dat zou verklaard kunnen worden doordat het aantal antwoorden per vraag, dat wel een antwoord kent, is toegenomen", aldus Zenger.

Die merkt op dat het aantal antwoorden hoger is dan het aantal vragen doordat het systeem soms op een enkele vraag meerdere antwoorden kent. "De meeste mensen hebben naast een abonnement immers ook een internetaansluiting thuis. Een opsporingsambtenaar die de gegevens die van iemand in het systeem bekend zijn opvraagt, krijgt in zo'n situatie minimaal twee antwoorden."

Verschillen
De afgelopen twee jaar waren er grote verschillen tussen de verschillende politiekorpsen. Spande de Politie Midden-West Brabant met bijna een half miljoen bevragingen de kroon van alle opsporings- en inlichtingendiensten in 2009, het afgelopen jaar had dezelfde regio genoeg aan 68.000 bevragingen. De politie in de regio Amsterdam-Amstelland, in 2009 goed voor de derde plaats, deed in 2010 meer dan 40 procent extra bevragingen en voert de lijst nu aan. Het aantal bevragingen van de AIVD en MIVD blijven geheim.

Toename
Het aantal bevragingen is de afgelopen jaren explosief gestegen. Zes jaar geleden ging het nog om minder dan 1 miljoen vragen aan het CIS. Bovendien blijkt uit rapportages die het ministerie jaarlijks moet opstellen dat de praktijk van bevragingen bijzonder zorgwekkend is. Al drie jaar achter elkaar blijken opsporings- en inlichtingendiensten over onvoldoende kennis te beschikken en niet genoeg gegevens over de bevraging vast te leggen die controle van de bevragingen mogelijk maken. Zenger ontdekte verder dat regelmatig bevragingen uitgevoerd worden door ambtenaren die niet geautoriseerd zijn.

Reacties (6)
02-02-2011, 16:29 door Anoniem
“Politie stelt 2,6 miljoen vragen over internetgebruikers “

ROND UIT belachelijk
De stasie zou trots zijn geweest op onze dienders en diensten.

Ik kan me met geen enkele hoeveelheid alcohol op, voorstellen waarom je 2.6Mln keer een vraag zou hebben over internet gebruikers.

Het enige wat ik me hier nog bij kan voorstellen is dat er bij veel gevallen automatisch informatie wordt opgevraagd ( en dus verzameld en opgeslagen en dus misbruik van bevoegdheden )

Bijvoorbeeld, iemand wordt bij een gewone verkeer’s controle op zijn rijbewijs bekeken, en gelijk wordt zijn hele doop zeel gelicht.

Echt iets anders kan ik me niet indenken of beredeneren

Of er zijn agenten die gewoon voor de lol, mensen aan het bespioneren zijn
Leuk de buurvrouw traceren , of een vrienden dienstje aan een kennis of collega, effe je ex opsnorren en kijken wat ze doet en waar.
( is tenslotte al vaker gebeurd )

Wanneer komt dit land nu eindelijk eens van zijn dikke krent af en protesteert met kracht en nadruk
( dus svp niet weer een asbak vullende handtekeningen actie, of totaal nietszeggende stille tocht ) ??
02-02-2011, 16:39 door Anoniem
We zijn verworden tot een ordinaire politiestaat. Als er nu niet hard ingegrepen wordt door de 2e kamer, is onze vrijheid voorgoed verdwenen.
02-02-2011, 18:25 door Syzygy
Wanneer komt dit land nu eindelijk eens van zijn dikke krent af en protesteert met kracht en nadruk
( dus svp niet weer een asbak vullende handtekeningen actie, of totaal nietszeggende stille tocht ) ??

Wat had je in gedachten dan ??
02-02-2011, 20:41 door KwukDuck
@Syzygy: Doe eens al jazeera kijken.
Zó protesteer je, Niet met 400 man en massaal weg rennen voor de ME die er maar op los slaat terwijl er niets aan de hand is. Maar Nederland is te druk met hun eigen huisje boompje beestje en vooral veel TV kijken en spullen kopen, rest boeit allemaal niet zo veel.
03-02-2011, 07:37 door Syzygy
Door KwukDuck: @Syzygy: Doe eens al jazeera kijken.
Zó protesteer je, Niet met 400 man en massaal weg rennen voor de ME die er maar op los slaat terwijl er niets aan de hand is. Maar Nederland is te druk met hun eigen huisje boompje beestje en vooral veel TV kijken en spullen kopen, rest boeit allemaal niet zo veel.

Ik denk dat ze daar de straat op gaan voor een iets andere zaak maar ik denk dat het bij jou gaat om het idee.

Persoonlijk denk ik dat de meeste gezinnen waar 2 mensen werken om de hypotheek en andere lasten te betalen niet zo staan te springen om in elkaar geslagen te worden. Daarnaast leven wij in een westers land waar wij ook iets meer profiteren van de goede zaken van onze regering.

Ik ben het wel eens met je gedachtegang hoor daar niet van, maar de regering doet het hier namelijk wat subtieler.

Ik heb wel eens gehoord, als je een kikker in een pan heet water gooit springt hij er meteen weer uit maar gooi je hem in koud water en breng je het langzaam aan de kook dan blijft ie zitten.
Dat is nou precies wat ze hier in Nederland doen.
Beetje bij beetje pakken ze (il)legaal je geld en je privacy van je af. Als je dan demonstreert is het omdat jij op een gegeven ogenblik iets de druppel vindt die de emmer doet overlopen maar het feit opzichzelf is dan te klein om heel Nederland te mobiliseren.


.
03-02-2011, 14:56 door Roffel
U wordt gelukkig niet gehinderd door enige vorm van kennis in deze.
De hier bedoelde informatievragen zijn zoals ze die noemen `Ciot` bevragingen.
Dit is een aan een opsporingsambtenaar gegeven bevoegdheid die hij/zij niet zonder onderliggende vordering ex artikel 126na Wetboek van Strafvordering opgevraagd mag worden. Ze krijgen dan de gegevens zoals die bekend zijn bij de provider….Ja en dan wat…dan weten ze hoe je heet en welke provider je gebruikt…lekker belangrijk..Ja voor de diender wel want die wil een zaak oplossen, misschien wel die van jou waar jij aangifte van gedaan hebt…..of straks slachtoffer van zou kunnen worden.

Daarbij weet je wel hoeveel van die Russische puistenkoppen hier servers huren om jou je internet gegevens te jatten (wat ook gaat lukken omdat je toch die porno kijkt als de vrouw ff niet kijkt, of je te gierig bent om te betalen voor je software) aan een server kunnen een heleboel Ip adressen hangen wat dit cijfer van opvragingen dan al behoorlijk op kan krikken. Er bestaat geen big brother…. O Jawel dat bestaat wel maar jou “Jan met de Pet” is voor BB echt niet interessant om te onderzoeken……

Gegroet.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.