image

Malware bedreigt mobiel internetbankieren

dinsdag 8 februari 2011, 17:24 door Redactie, 5 reacties

Pas als internetbankieren via smartphones doorbreekt zal er ook meer mobiele malware verschijnen, dat zegt Righard Zwienenberg van Norman tegenover Security.nl. McAfee kwam vandaag met een rapport waaruit blijkt dat de hoeveelheid malware vorig jaar met 46% is toegenomen. Dat lijkt veel, maar wordt er naar het echte aantal exemplaren gekeken, dan valt de stijging mee. Het aantal exemplaren voor mobiele telefoons is nog altijd niet de duizend gepasseerd, terwijl laatst het vijftig miljoenste computervirus werd ontdekt.

"Android/Geinimi is ontegenzeggelijk een van de grootste dreigingen van het kwartaal. Dit trojaanse paard wordt ingevoegd in legitieme mobiele toepassingen en games (bijvoorbeeld MonkeyJump2 en Hardcore Dirt Bike) voor het Android-platform. De dreiging, die werd aangetroffen in China, is vergelijkbaar met andere mobiele malware en mobiele botnets uit de regio (zoals SymbOS/XMJTC, Yxe.A en "sexy"-worm), behalve dat gebruikers het op hun telefoon moeten installeren", aldus McAfee.

Android
Ook Zwienenberg verwacht gezien de toename van aantal op Android OS gebaseerde smartphones een toename van de hoeveelheid malware. "Er is een toename van het aantal mobiele malware, maar omdat in procenten uit te drukken, dat is lastig, zeker gezien de geringe hoeveelheid malware die er op dit moment voor mobiele telefoons is."

Toch vindt Zwienenberg dat dit jaar de dreiging serieuzer genomen moet worden dan voorheen. "Windows Mobile versie 7 is namelijk ook redelijk populair aan het worden. Het is dus wachten op een x-over malware die zowel op de PC als Mobiele telefoon werkt." De virusbestrijder denkt dat als eerste banking Trojans beide platformen tegelijkertijd kunnen aanvallen. "Mensen moeten zich realiseren dat de mobiele telefoon ook gewoon een computer is waar zij net zo voorzichtig mee moeten zijn. Op dit moment valt het wel mee, maar ergens dit jaar verwacht ik wel zo'n omslag punt."

Reacties (5)
08-02-2011, 19:21 door THEFXR
erg logisch, de beveiliging op die smartphones is dan ook gatenkaas!
08-02-2011, 21:35 door staubsauger
Dat Android is toch een op Linux gebaseerd Open Source OS?
De "Specialisten" roepen dan meestal "kan niet" en "paniek om niks".
Kan iemand hier wat meer over vertellen, is dit paniekalarm om niets?
08-02-2011, 21:41 door THEFXR
er bestaat geen 100% veilige software, voor linux bestaat ook malware, hoor.
08-02-2011, 21:49 door staubsauger
Ja dat snap ik, maar hier staat:
"Android/Geinimi is ontegenzeggelijk een van de grootste dreigingen van het kwartaal"
En: "gezien de toename van aantal op Android OS gebaseerde smartphones een toename van de hoeveelheid malware".
Dus juist Android is zo onveilig?
09-02-2011, 11:00 door Skizmo
Door staubsauger: Ja dat snap ik, maar hier staat:
"Android/Geinimi is ontegenzeggelijk een van de grootste dreigingen van het kwartaal"
En: "gezien de toename van aantal op Android OS gebaseerde smartphones een toename van de hoeveelheid malware".
Dus juist Android is zo onveilig?
De grootste lek is nog altijd de user. Als je een kaal, goed gepatched OS heb is de kans op echt grote problemen meestal minimaal, maar zodra de user ongecontroleerd apps gaat installen gaat het meestal mis, omdat er altijd wel een app te vinden is die niet te vertrouwen is. Dus als je je afvraagt 'hoe veilig is het OS', moet je je eerst afvragen 'Hoe gebruik IK het OS'.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.