image

Israëlische generaal achter Stuxnetworm?

woensdag 16 februari 2011, 12:31 door Redactie, 7 reacties

Een afzwaaiende Israelische generaal is mogelijk voor de Stuxnetworm verantwoordelijk geweest, die inmiddels deels door Anonymous online is gezet. Bij het afscheid van Generaal Gabi Ashkenazi werd een video met zijn successen getoond, waaronder twee geheime operaties. Het ging om een aanval op een Syrische kernreactor en de Stuxnetworm, zo meldt de Israëlische krant Haaretz.

Inmiddels is een aangepaste versie van de worm online te downloaden. Anonymous vond het exemplaar in de archieven van het gehackte beveiligingsbedrijf HBGary en plaatste die online.

Variant
Dave Aitel van beveiligingsbedrijf Immunity maakt zich weinig zorgen. De worm die nu online staat is niet te vergelijken met de versie die zeer vermoedelijk het Iraanse nucleaire programma ontregelde. "Dit is eigenlijk alleen een vertaling. HBGary pakte de worm uit het wild en vertaalde het naar een eenvoudiger te lezen formaat."

Aitel benadrukt dat Stuxnet nog steeds een risico is, en de binaire versie van de worm nog steeds eenvoudig te vinden is voor mensen die er kwaad mee willen uithalen. "De mensen die de binary zouden willen gebruiken, weten inmiddels wel waar ze die kunnen vinden." Andere experts waarschuwen nu steeds meer code van de worm online verschijnt, het slechts een kwestie van tijd is voordat allerlei varianten verschijnen.

Reacties (7)
16-02-2011, 12:57 door Anoniem
een generaal wiens expertise op IT gebied buiten MS office valt?

yeah right.
16-02-2011, 13:40 door Anoniem
Het is natuurlijk heel spannend voor zo'n generaal, cyberoorlog enzo. Maar ook behoorlijk onverantwoord om deze technologie in handen van kwaadwillenden te laten vallen.

Ik hoop dat het het waard was voor Israël. Dat ze er tenminste een stukje veiliger door zijn!
16-02-2011, 13:48 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
16-02-2011, 14:36 door Anoniem
Door Anoniem: Het is natuurlijk heel spannend voor zo'n generaal, cyberoorlog enzo. Maar ook behoorlijk onverantwoord om deze technologie in handen van kwaadwillenden te laten vallen.

Als je het beter vind dat Iran kernwapens kan produceren dan dat een stukje voor andere doelen zinloze machine code bekend wordt heb je gelijk. In andere alle gevallen is het een naieve opvatting.
16-02-2011, 15:32 door Anoniem
"een generaal wiens expertise op IT gebied buiten MS office valt?"

Heb je werkelijk niet door hoe dom deze reactie is. Natuurlijk zegt niemand dat deze generaal de malware geschreven is, of dat hij zelf expert is op dit gebied.
16-02-2011, 15:57 door Anoniem
Natuurlijk is Israël er niet veiliger door geworden. Het nadeel van dit soort "wapens" is dat het altijd een kwestie van tijd is voor ze in handen van de tegenstander vallen en tegen je worden gebruikt.
17-02-2011, 09:10 door Syzygy
Door Anoniem: "een generaal wiens expertise op IT gebied buiten MS office valt?"

Heb je werkelijk niet door hoe dom deze reactie is. Natuurlijk zegt niemand dat deze generaal de malware geschreven is, of dat hij zelf expert is op dit gebied.

Inderdaad, de man heeft (en daar kunnen we nu wel zeker van zijn door deze opmerking) een hogere opleiding genoten dan jij.

Ashkenazi studied at the Tel Aviv Junior Command Preparatory School and the U.S. Marine Corps University's Command and Staff College. He also holds a B.A. in political science from the University of Haifa and is a graduate of a Harvard Business School program in management for senior executives.

Als je de details kent van het Bombardement op de Reactor in Syrie dan komt het respect vanzelf wel.

De missie was maanden lang voorbereid terwijl de piloten niet wisten wat het doel was. De avond ervoor werd hun verteld dat het om de reactor in Syrie ging. Langs de kust zijn ze Syrie vanuit het Westen binnen gevlogen terwijl Mossad agenten in de bergen in Syrie de radars aan het storen waren. De boel is geheel gebombardeerd en de piloten waren weer thuis voor het ontbijt. Enkele dagen later bleek uit satellietbeelden dat er een laag zand over de restanten was gegooid en er werd niet meer over gesproken. Ondanks de ontkenning vanuit Syrië dat men er niets van plan was, hadden de Israëli al intel over de bedoelingen van deze site.

Dat Iran er met een Stuxnet vanaf is gekomen kun je al winst voor dat land noemen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.