image

Firefox verplettert Internet Explorer in Duitsland

donderdag 17 februari 2011, 10:55 door Redactie, 11 reacties

Niet Adobe Reader, Flash of Apple QuickTime, maar Java is de kwetsbaarste plugin op Windows computers. Dat liet Wolfgang Kandek tijdens deze presentatie op de RSA conferentie weten. Zo'n 200.000 internetgebruikers deden de browsercheck op Qualys.com. Bijna de helft van de gebruikers surft vanaf een computer met Windows XP, terwijl 33% Windows 7 gebruikt. De cijfers zijn redelijk gelijk in zowel de Verenigde Staten, Brazilië als Duitsland.

Gaat het om gebruikte browser, dan zijn er zeer grote verschillen. Internet Explorer 8 is in de VS met 48% veel populairder dan Firefox 3.6 (35%). In Duitsland surft echter 58% met Firefox, terwijl IE8 met 26% tweede is. Verder bleek dat Adobe Flash de populairste plugin is, gevolgd door Windows Media Player. Adobe Reader en Java staan op een gedeelde derde plaats.

De plugins zijn de voornaamste reden dat bijna 80% van de gebruikers met een lekke browser surft. De meeste lekken bevinden zich niet in de browser, maar in de geinstalleerde plugins.

Malware
Tien procent van de gebruikers scande de computer vanaf het bedrijfsnetwerk. Vijf tot acht procent van deze machines vertoonden tekenen van een malware besmetting. Zowel eindgebruikers als bedrijven moeten daarom veel strenger hun browser en plugins updaten. Microsoft speelt daarbij ook een belangrijke rol, merkte Kandek op. Hij vindt dat Microsoft ook de updates van Adobe, Sun en Apple via Windows Update moet verspreiden.

Reacties (11)
17-02-2011, 11:09 door Syzygy
Firefox vernietigt Internet Explorer in Duitsland

Geachte Redactie,

Na aanleiding van de kop van dit artikel het volgende:
Het wordt nu toch wel echt tijd voor professionele hulp en begeleiding.
Ik adviseer dit puur uit zorg en het is in dan ook geheel in het kader van jullie zelfbescherming !

Sterkte met de behandelingen.

Groet Syzygy
17-02-2011, 11:12 door Mysterio
Firefox vernietigt Internet Explorer in Duitsland
Hoezo? Is er wat stuk dan? Oh... Firefox wordt meer gebruikt aldaar. Doe dan iets van "Firefox laat Internet Explorer stof happen in Duitsland" of zo. Vernietigen klinkt zo... definitief.

Update:
Het is veranderd in verplettert. Stukken beter! Dank u redactie.
17-02-2011, 11:14 door Spiff has left the building
Ja sorry, hoor,
na een kop "Firefox vernietigt Internet Explorer in Duitsland" verwacht ik toch werkelijk een stukje waarin beschreven wordt hoe een Firefox installatie ertoe leidt dat IE tenminste crasht, of eerder nog helemaal onklaar wordt gemaakt.
Maar nee, het betreft het feit dat in Duitsland 58% surft met Firefox, terwijl IE8 met 26% tweede is. Beslist opvallend, maar "vernietigen"?

Ik vind iets als "80% van gebruikers surft met lekke browser" een passender kopje voor het stukje.
17-02-2011, 11:21 door wizzkizz
Jeetje mina, wanneer leren onderzoekers eens kritisch te kijken naar 1) de validiteit en 2) de betrouwbaarheid van hun eigen onderzoeksmethoden?

En als redactie van een security-website mag toch ook verwacht worden dat niet alles klakkeloos overgenomen wordt, maar dat er daar waar mogelijk kritische noten worden geplaatst bij dergelijke onderzoeken.

Qualys.com? Qua? Never ever heard of. En ik zal vast niet de enige zijn. Dit roept dus hele grote vraagtekens op over de representativiteit van de gemeten populatie. Ongetwijfeld kan ik zo een even recent onderzoeksrapport opscharrelen dat zegt dat Internet Explorer vreselijk populair is in Duitsland en Firefox slechts een klein marktaandeel heeft.

Zelfde geldt trouwens voor andere statistieken over browsersgebruik. Ik beheer zelf enkele sites die gericht zijn op heel doorsnee gebruikers, webwinkel voor huishoudelijke artikelen etc. en uit mijn cijfers blijkt dat Internet Explorer onder die populatie met rond de 80% marktaandeel nog onverminderd populair is, Firefox op ong. 13% zit en Chrome op ~5%. Alleen claim ik dan weer niet dat mijn cijfers repres zijn voor de hele Nederlandse bevolking.

You have lies, damn lies and statistics.
17-02-2011, 11:22 door Spiff has left the building
Ah, ik zie dat de kop inmiddels is veranderd naar "Firefox verplettert Internet Explorer in Duitsland".
Wat passender dan de vorige kop, al moet ik met die geschiedenis van de kop nu nog wel even denken aan opnieuw iets fysieks, iets met een vallend aambeeld of zo.
Vinden jullie het niet interessanter dat 80% van de gebruikers door lekke plugins met een lekke browser surft?
17-02-2011, 11:50 door Anoniem
En het is zo simpel, pak het venster voor plugins in firefox er bij, disable alles behalve de mozilla default plugin en flash. Onderaan dat zelfde venster staat: check for updates, oid. en dan wordt gechecked of flash nog up to date is, zo niet krijg je een linkje om het te downloaden/updaten.

Iets anders dan flash heb je toch echt niet nodig in een browser als plugin.

Als je een PDF wilt lezen is volledig downloaden en dan pas in Acrobat openen ook prima.

Tevens zullen de meeste mensen minder snel zoiets openen als ze niet op een linkje hebben geklikt.
17-02-2011, 15:00 door Anoniem
vreemd onderzoek. Zonder java (oftewel met java door noscript uitgeschakeld) krijg je op qualys.com de volgende mededeling:

Javascript Not Enabled
Please enable javascript in your browser and refresh your page

Met deze mededeling ga ik er vanuit dat het percentage java 100% moet zijn of het een vreemd onderzoek is
17-02-2011, 15:07 door Anoniem
Door Anoniem: En het is zo simpel, pak het venster voor plugins in firefox er bij, disable alles behalve de mozilla default plugin en flash. Onderaan dat zelfde venster staat: check for updates, oid. en dan wordt gechecked of flash nog up to date is, zo niet krijg je een linkje om het te downloaden/updaten.

Iets anders dan flash heb je toch echt niet nodig in een browser als plugin.

Als je een PDF wilt lezen is volledig downloaden en dan pas in Acrobat openen ook prima.

Tevens zullen de meeste mensen minder snel zoiets openen als ze niet op een linkje hebben geklikt.

Met die 'check for updates' wordt je naar deze website gebracht: https://www.mozilla.com/en-US/plugincheck/
Overigens kunnen ook gebruikers van andere browsers deze test gebruiken (ik weet niet exact welke allemaal ondersteunt worden, maar IE 8 zit er in ieder geval bij)
17-02-2011, 15:19 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
17-02-2011, 19:48 door Eerde
Ergo, degene die de koppen bakt voor security.nl is een "paid shill" ;)
18-02-2011, 10:05 door Anoniem
Geachte Anoniem die denkt dat Java en Javascript enige relatie hebben moet echt eens hier kijken:
http://javascript.about.com/od/reference/a/history.htm

Ik had niet verwacht dat iemand op security.nl dat niet wist.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.