image

Mozilla gaat Firefox sandbox add-ons uitschakelen

vrijdag 18 februari 2011, 13:29 door Redactie, 3 reacties

Om de uitbreidingen op addons.mozilla.org veiliger te maken, zal Mozilla volgende week zo'n zesduizend uitbreidingen uitschakelen. Een maand geleden kondigde de opensource-ontwikkelaar een nieuwe controlesysteem voor add-ons aan. Bij het vorige systeem kon de code van een gemaakte add-on nooit gecontroleerd worden, maar nog steeds zichtbaar op de website van Mozilla zijn. Deze add-ons beschikten wel over benamingen als "sandbox" en "experimenteel" en waarschuwden gebruikers dat ze niet veilig waren om te installeren. "Waarschuwingsberichten worden meestal genegeerd, en het feit dat ze op de officiële Mozilla add-ons website stonden was voldoende voor sommige mensen om de code die ze installeerden te vertrouwen, ongeacht de waarschuwingen."

Daarom zocht Mozilla naar een andere oplossing om addons.mozilla.org veiliger voor gebruikers te maken. Zodoende moet van elke add-on in ieder geval op een basisniveau de beveiliging zijn gecontroleerd. Experimentele uitbreidingen die door de controle heenkomen zijn zichtbaar op de website, maar krijgen een lagere beoordeling. De add-ons zijn ook verplicht om over automatische updates te beschikken, die Mozilla ook zal controleren.

De overstap naar het nieuwe systeem is een gigantische operatie. Uitbreidingen die zich niet voor een controle aanmelden, worden dan ook uitgeschakeld. Er zouden meer dan zesduizend uitbreidingen zijn die niet op het verzoek tot controle hebben gereageerd, waardoor de opensource ontwikkelaar zich genoodzaakt ziet die te blokkeren.

Reacties (3)
18-02-2011, 14:09 door Anoniem
Het aloude piepsysteem blijft zijn waarde houden in de hedendaagse projectuitvoering. Ben benieuwd naar de plotselinge drijfveer waarom er eerst visieloos alles wordt toegelaten om vervolgens te boel als een houten hark te gaan schonen.
18-02-2011, 18:58 door spatieman
dat ze maar plugins uitschakelen die zomaar achter de rug om geïnstalleerd worden.
18-02-2011, 22:17 door Anoniem
Goh, mag je als gebruiker zelf niet meer beslissen of je het risico wilt nemen een "onveilige" (ongecontroleerde) add-on te gebruiken.
Dank u wel, Grote Broer. (Maar niet echt)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.