image

Petitie voor onderzoek naar biometrische opslag

vrijdag 18 februari 2011, 15:00 door Redactie, 3 reacties

Een internationale alliantie van privacyorganisaties wil dat de Raad van Europa een onderzoek start naar het afnemen en opslaan van biometrische gegevens door lidstaten. Overheden eisen in toenemende mate biometrische gegevens, met name vingerafdrukken en gezichtsscans, van mensen op. Deze persoonsgegevens worden opgeslagen op contactloze RFID-chips in paspoorten en/of identiteitskaarten. Sommige landen, zoals Nederland, Frankrijk en Litouwen, gaan nog verder en slaan deze data zelfs op in databanken.

De pas gevormde Alliantie ‘Hands off biometrics’ gaat Secretaris-Generaal Jagland van de Raad van Europa dringend verzoeken om een onderzoek hiernaar te starten. Daarin dienen de betrokken landen uit te leggen of hun wetgeving rond dit onderwerp overeenstemt met het Europees Verdrag en de uitspraken van het Europees Gerechtshof.

Privacy
Volgens de alliantie vormt de afname en opslag van biometrie een inbreuk op de privacy en is het in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM).

"Dit is één van de redenen waarom het Verenigd Koninkrijk onlangs de opname van vingerafdrukken van burgers heeft stopgezet. Toch leggen nog veel landen graag vingerafdrukken van een bevolking(sgroep) vast, terwijl die niet wordt verdacht van strafbare feiten. Intrinsiek gevaarlijke praktijken", aldus de alliantie. Wie het onderzoek wil steunen kan de steunbetuiging op de site van Privacy International naar privacyint@privacy.org sturen.

Reacties (3)
18-02-2011, 16:22 door Anoniem
en dan is de volgende stap de chips in mensen te planten

en om even iemand te quoten: 'many will die trying to put a microchip in me'
19-02-2011, 09:15 door Anoniem
Ja een chip die bijhoudt hoeveel schone lucht we inademen voor de zuurstofbelasting en met explosieven die als we 65 worden ontploft om het aow/pensioen-probleem op te lossen...
21-02-2011, 16:24 door Anoniem
Dat iemand zich privacy international noemt maakt het direct tot internationale alliantie???

Zolang er op de website geen leden staan ga ik uit van ik 1 mannetje op een zolderkamer.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.