image

Windows verliest hacker-voorkeur in 2020

woensdag 23 februari 2011, 00:46 door Redactie, 5 reacties

In de komende tien jaar zullen cybercriminelen zich niet meer voornamelijk op Windows-gebruikers richten, zoals de afgelopen decennium het geval was. Dat beweert de Russische virusbestrijder Kaspersky Lab in een toekomstvoorspelling. Vanwege het groeiend aantal nieuwe platformen worden aanvallers gedwongen verder dan alleen Windows te kijken. Volgens Kaspersky zullen met name eindgebruikers hiervan profiteren. Die zullen met minder aanvallen op Windows te maken krijgen. Aan de andere kant zullen er ook criminele groepen ontstaan die zich specialiseren in het aanvallen van bedrijven waar Windows nog wel in gebruik is. Het kan dan gaan om cyberspionage of andere aanvallen waarbij vertrouwelijke en waardevolle informatie het doelwit is.

Door het steeds complexer wordende landschap zal de concurrentie tussen verschillende cybercriminelen ook groter worden. Het anti-virusbedrijf voorspelt dan ook "hackeroorlogen" tussen bendes die hun grondgebied willen beschermen of vergroten.

OV-chipkaarthackers
Toch moeten ook eindgebruikers de komende tien jaar oppassen. Naast de groep aanvallers die zich in bedrijven specialiseren, verschijnt er ook een categorie die systemen aanvallen die het dagelijkse leven beïnvloeden. Het kan dan gaan om transportsystemen en andere diensten waar de aanvallers van stelen of gratis gebruik van maken.

Persoonlijke gegevens van klanten zullen de voornaamste focus van toekomstige cybercriminelen zijn, aldus Kasperksy. Een dreiging die voornamelijk bepaald wordt door de ontwikkeling dat bedrijven steeds meer informatie over alles en iedereen opslaan en gebruiken. "Daarom zal het probleem van privacybescherming een van de grootste problemen van het komende decennium zijn."

Reacties (5)
23-02-2011, 06:43 door Syzygy
Dat moet ie wel van mij hebben ;-)
23-02-2011, 07:46 door Anoniem
Mag ik hier uit opmaken dat Kaspersky nog niet volgende producten voor de Mac of Linux markt voorkomt, oid. ?
23-02-2011, 09:54 door Anoniem
wtf, aan het zelfde onderzoek verbond Symantec XOR McAfee gisteren hele andere conclusies: iets in de trant van"cybercriminelen zullen zich of op verschillende platformen moeten vastleggen, of zich juist puur in windows specialiseren: hierbij ligt het in de verwachting dat de cybercriminelen zich specialiseren in windows, want diversificatie
is minder rendabel."

Of ben ik nou slaperig?
23-02-2011, 20:34 door Dev_Null
In de komende tien jaar zullen cybercriminelen zich niet meer voornamelijk op Windows-gebruikers richten, zoals de afgelopen decennium het geval was.
Doe mij ook zon glazen bol mr kaspersky...
Of zou microsoft - over 9 jaar - dan eindelijk van kaart af geveegd zijn door andere , meer robustere besturings-systemen :-) Als dat eens zou kunnen, Iederaan aan de Apple of Unix of Linux :-)
01-03-2011, 01:20 door _____
Ik denk dan met weemoed terug aan al die leuke malware in Windows.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.