image

Shell en BP doelwit Night Dragon-aanvallen

vrijdag 25 februari 2011, 00:42 door Redactie, 6 reacties

Oliemaatschappijen Shell, BP en Exxon zijn het doelwit van aanvallers geworden die via Chinese computers vertrouwelijke informatie bij de bedrijven buitmaakten. In totaal waren zes Amerikaanse en Europese energiebedrijven het doelwit van de 'Night Dragon-aanvallen', aldus een rapport van McAfee dat onlangs verscheen. Welke bedrijven precies getroffen waren was onbekend, maar een anonieme onderzoeker heeft nu de oliemaatschappijen als doelwit genoemd. Ook bij Marathon Oil Corp., ConocoPhillips en Baker Hughes werd er ingebroken.

De aanvallen, die niet erg complex van opzet waren, vonden de afgelopen drie jaar plaats en waren gericht op het stelen van vertrouwelijke informatie, zoals lopende biedingen en nieuwe olievelden. Baker Hughes laat in een reactie weten dat het de aanval verzweeg omdat dit niet belangrijk voor investeerders was. Daar zijn juridische experts het niet mee eens, omdat het verlies van zulke belangrijke gegevens de positie en de waarde van het bedrijf negatief kan beïnvloeden.

HBGary
De aanvallen worden ook besproken in de gelekte e-mails van beveiligingsbedrijf HBGary. Het bedrijf wilde, net als Shell en BP, niet op de incidenten reageren. Toch worden de namen van de aangevallen bedrijven en gebruikte malware besproken.

"Ik heb kunnen bevestigen dat dezelfde aanvallers gecoördineerde intellectueel eigendom-aanvallen tegen Baker Hughes en Shell Oil uitvoeren, waar bij ze op zoek zijn naar biedingen, operationele berichten, alsmede projectplannen en financiële gegevens", aldus een e-mail van 13 januari. "Ik heb vrienden benaderd bij Conoco en Exxon en ze hebben soortgelijke aanvallen meegemaakt. Dit is natuurlijk vertrouwelijke informatie."

Reacties (6)
25-02-2011, 01:58 door Anoniem
"...Baker Hughes laat in een reactie weten dat het de aanval verzweeg omdat dit niet belangrijk voor investeerders was..."

Als het niet belangrijk is, hoef je het toch niet 3 jaar lang krampachtig te verzwijgen???
25-02-2011, 07:25 door Syzygy
Ja daar kan je het Internet ook voor misbruiken

Als ik dit lees en ik denk dan terug aan vroeger Arpanet en de ontwikkeling van het Internet allemaal met het doel om onderlinge communicatie tussen computers te realiseren. Geweldig initiatief. Maar zoals altijd (en net zoals met onze planeet) moet de mensheid het weer verkankeren. Ja daar heeft onze beschaving een hoge graad van perfectie in bereikt.

Als er nog andere beschavingen zijn in het heelal zullen ze niet blij zijn als wij Intergalactisch reizen onder de knie krijgen.
25-02-2011, 10:45 door Anoniem
Maar zoals altijd (en net zoals met onze planeet) moet de mensheid het weer verkankeren.
"verpesten" bedoel je
25-02-2011, 13:37 door Syzygy
Door Anoniem:
Maar zoals altijd (en net zoals met onze planeet) moet de mensheid het weer verkankeren.
"verpesten" bedoel je
Nee dat stadium zijn we reeds lang voorbij !!

of bedoel je het taalgebruik ?

http://www.encyclo.nl/begrip/verkankeren

Er zijn mensen die dat woord niet graag gebruiken maar het is toch echt Nederlands.
In mijn optiek is het duidelijk uitdrukken dat het ver voorbij o.a. "verpesten" is.
25-02-2011, 13:47 door anoniem lafbekje
toch raar voor een amsterdammer om met ziektes te gooien
25-02-2011, 15:03 door Syzygy
Door anoniem lafbekje: toch raar voor een amsterdammer om met ziektes te gooien

't is Nederlands en niets Nederlands is ons Amsterdammers vreemd ;-)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.