image

Marktaandeel Firefox bereikt dieptepunt

dinsdag 1 maart 2011, 10:16 door Redactie, 16 reacties

Het marktaandeel van Firefox is op het laagste niveau sinds jaren beland, zo blijkt uit cijfers van Net Applications. Sinds december 2008 kwam het aandeel niet onder de 22%, maar afgelopen maand zakte de opensource browser naar 21,74%. De daling wordt vooral veroorzaakt door een nieuwe meting van het aantal internetgebruikers. Firefox is vooral in Westerse landen erg populair, maar omdat het aantal Westerse internetgebruikers nu een kleiner deel van het totaal aantal internetgebruikers uitmaakt, verliest Firefox één procent. Internet Explorer en Google Chrome zien daarentegen het aandeel weer groeien, waarbij Microsoft browser een kleine één procent groeide.

Verder is ook het aantal gebruikers van de IE9 bètaversie gegroeid. Inmiddels surft 2,09% met de nieuwste browser van Microsoft, waarvan de uiteindelijke versie nog moet verschijnen. Dit is bijna net zoveel als het gehele marktaandeel van Opera. Internet Explorer is met 35% veruit de populairste browser, gevolgd door Firefox 3.6 (17,8%) en Internet Explorer 6 (11,3%).

Volgens de cijfers van Net Applications zijn er in Nederland 14,9 miljoen internetgebruikers, goed voor een 27e plek wereldwijd.

Reacties (16)
01-03-2011, 10:23 door Anoniem
dus niet westerse landen steunen JUIST westerse bedrijven als Google en MS. Interressant.
01-03-2011, 10:57 door Anoniem
Dat was al bekent dat bijvoorbeeld Afrikanen te negatief zijn over o.a. opensource en zich liever blauw betalen aan niet fairtrade producten.
01-03-2011, 11:24 door Anoniem
Wat een gekke conclusie. Zou het misschien niet komen doordat Firefox - in vergelijking met Chromium/Chrome - gewoon een hele trage browser is? Ik ben (en om mij heen meer mensen) juist om die reden van Firefox afgestapt. In de Sunspider test is Chrome 2.5x sneller dan Firefox, hebben ze meer support voor HTML5 en CSS3 (vooral de transitions zijn erg welkom). Firefox doet te lang over de release van FF4.
01-03-2011, 11:25 door Securitate
statistiek is leuk voor mensen die daar waarde aan hechten.
gebruik wat voor jou goed is.
heb je het geduld en de kennis om plugins te gebruiken en te tunen, doe dat dan.
wil je gewoon werken zonder gedoe en interesseert het je niet of je de marketing van een ander steunt gebruik dan wat anders.
het mooie is dat er keuze is.

dat 15 van de zestien miljoen inwoners internetten kan ik me trouwens moeilijk voorstellen.
procentueel zitten we dan in de absolute top.
01-03-2011, 14:25 door peanuty
Ach, Deze percentages gelden alleen voor dit moment. Volgend jaar zijn ze vast weer anders ;)
01-03-2011, 14:44 door Mysterio
Door Anoniem: Dat was al bekent dat bijvoorbeeld Afrikanen te negatief zijn over o.a. opensource en zich liever blauw betalen aan niet fairtrade producten.
En nu eens even langzaam doorlezen... Wat heeft Open Source met Fair Trade te maken? En daarboven is Fair Trade vaak duurder dan de Unfair variant.

Daarnaast is de groep niet Westerse gebruikers uit Afrika een zeer gering aantal ten opzichte van de Aziaten en Latijns Amerikanen.

Hoe zou het komen dat de niet Westerlingen niet zo happig zijn op Firefox? Er zijn vast meerdere redenen, maar één daarvan is wellicht dat IE standaard op de PC zit (bij Windows dan) en Chrome bij Google hoort. Zeg je PC dan zeg je Microsoft, zeg je internet dan zeg je Google. Mozilla is niet zo aanwezig op die gebieden als Microsoft en Google zijn.
01-03-2011, 15:55 door Syzygy
Door peanuty: Ach, Deze percentages gelden alleen voor dit moment. Volgend jaar zijn ze vast weer anders ;)

Als je het verhaal goed leest wordt het alleen nog maar slechter.
IE9 in de beta is al populairder, als de officiële versie uitkomt wint deze nog meer terrein.

Sinds december 2008 kwam het aandeel niet onder de 22%, maar afgelopen maand zakte de opensource browser naar 21,74%

De tendens gemeten over jaren is dus in neerwaartse richting.
Het is deels naamsbekendheid, IE krijg je gratis in je mik bij een Windows install en via Update de nieuwste versie dus logisch dat dit groot bereik heeft. Veel mensen zullen niet de moeite nemen om een andere browser te installeren.

Google Chrome, heeft natuurlijk de naam Google achter zich staan en die naam kent natuurlijk ook iedereen. Laten we eerlijk zijn, we zeggen niet meer "dat moet je even op het Internet zoeken", we zeggen "dat moet je even Googlen"

Firefox heeft geen "killer app" in zich waarom iedereen over zou gaan.
Het enige dat ze nog zou kunnen redden is een goede marketing campagne maar je kunt zelf wel invullen dat dat niet gaat lukken.
01-03-2011, 16:00 door Anoniem
smeergeld iemand? ms en ggle hebben die diepe zakken , zou me niets verbazen als ze die aanwenden voor 'marktbewerkingsproposities'...daarbij is het haast us state policy, like Nobel Prize-winning economist Joseph Stiglitz said: the West 'facilitates corruption in the world'.
01-03-2011, 16:02 door Anoniem
Microsoft moet eerst maar zorgen voor dat het in de acid3 100% scoort!!
En de html 5 test (waar MS het van de daken schreeuwde dat de browser een en al html 5 gaat ondersteunen) waar de browser als laagst scoort waar chrome altijd nog de koploper lijkt te zijn.
En de snelheid is ook nog van een leie dakje( en daarmee bedoel ik walgelijk) chrome heeft gewoon een betere javascript)
Maar dat kan ook aan mijn systeem liggen, Amd Phenom 9500 x4 3gb ram.
Nee MS moet eerst maar een goede browser laten zien dan wordt de wadering van een browser ook anders.
01-03-2011, 16:35 door Rubbertje
Het wordt tijd dat Mozilla een keer met Fx 4.0 uitkomt. Dan gaat het hele zooitje al dan niet uit nieuwsgierigheid Fx downloaden, uitproberen en dan liggen de verhoudingen weer heel anders.
01-03-2011, 16:53 door EDLIN
Firefox heeft geen grote naam achter zich staan nee.
Het moet het louter hebben van zijn kwaliteiten.
-De beschikbaarheid van add-ons.Zoals b.v Noscript en Ghostery
-Het bestaan van een Portable versie om mee te nemen op een usb-stick.
-En de beschikbaarheid voor het Linux platform.

Maar inderdaad:Waar blijft versie 4.0?
01-03-2011, 18:19 door Anoniem
Versie 4 van FireFox is ondertussen al in Beta 12 beschikbaar en heeft aanzienlijk hogere snelheid. Heel stabiel naar mijn mening.
Overigens geven metingen van andere sites ook een lichte daling van FireFox aan maar nog wel steeds als veruit de meest gebruikte.. http://www.w3schools.com/browsers/browsers_stats.asp
01-03-2011, 19:36 door Anoniem
Nou en? Ik blijf het gebruiken, want IE en Chrome kunnen qua gebruiksgemak niet tippen aan Fx.
01-03-2011, 22:14 door Anoniem
Ik ben voor opensource, toch is het wel typisch dat grote opensource programma's meestal slomer zijn dan grote software met een closed source license. Het probleem is als volgt: de richtlijnen zijn niet strikt genoeg en er is niemand die alles coördineert.

Voorbeelden zijn Eclipse, Firefox, etc.

-Jammer

Maar wees eerlijk, ik vind toolbars niets en ik houd wel van Chrome, het design is ideaal voor een goede webervaring.
02-03-2011, 02:22 door Anoniem
FF4 komt uit en dan komt alles weer goed.
Trouwens, diegenen die IE gebruiken zijn mensen die niets van computers afweten.
Er wordt vrijwel nooit voor gekozen om IE te gebruiken. Beetje oneerlijk eigenlijk.
02-03-2011, 08:12 door Invader Zim
Tja,

Je kan natuurlijk een nieuwe versie van je product op de markt gooien omdat mensen het zo graag willen en omdat de concurrentie z'n beta versie ook beschikbaar stelt, of je wacht todat je product af is.

Maar als je nou echt niet kunt wachten totdat FF4 uitkomt zonder de problemen waar ze nu nog aan werken kan je dat ook doen hoor: http://www.mozilla.com/nl/firefox/all-beta.html
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.