image

Nederland lid van militair cyberprogramma NAVO

woensdag 25 april 2012, 11:55 door Redactie, 2 reacties

Om kennis over cyberdreigingen op te doen, is Nederland tot het NATO Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence in Estland toegetreden. Nederland is daarmee het elfde lid van het militaire samenwerkingsverband. "Een belangrijke eigenschap van een cyberincident is immers dat de gevolgen zich snel via de ICT-infrastructuur kunnen verspreiden en dat het zich niet aan landsgrenzen stoort", aldus Defensie.

Samenwerking
Het aan de NAVO gelieerde militaire kenniscentrum doet sinds 2008 onderzoek naar onder meer technieken, beleid en de juridische aspecten rondom cyberdreigingen. Daarnaast delen de landen onderling vakkennis tijdens oefeningen waarbij gefingeerde cyberaanvallen centraal staan.

"Onze mogelijkheden zijn nu eenmaal niet onbeperkt. Door aan te sluiten bij het NATO Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence kunnen we niet alleen de krachten bundelen, maar ook onze kennispositie versterken", zegt kolonel Hans Folmer, commandant Task Force Cyber.

Reacties (2)
25-04-2012, 12:24 door Anoniem
Ik wordt een beetje gek van het overdadig gebruik van het woord 'cyber' bij overheden als het om computers en internet gaat. Cyberaanvallen, cyberdreigingen, cybercriminelen, cyberblababla. Als we zo doorgaan is dit woord zo verdund in onze taal dat het werkelijk geen enkele vorm van betekenis heeft.
25-04-2012, 20:00 door El Pedro
Door Anoniem: Ik wordt een beetje gek van het overdadig gebruik van het woord 'cyber' bij overheden als het om computers en internet gaat. Cyberaanvallen, cyberdreigingen, cybercriminelen, cyberblababla. Als we zo doorgaan is dit woord zo verdund in onze taal dat het werkelijk geen enkele vorm van betekenis heeft.

Hoe zou je het anders willen noemen?
Internetaanvallen?
Kijk alleen maar naar Stuxnet om te zien dat serieuze aanvallen niet alleen via internet plaatsvinden.
Het is inderdaad lastig om een container-term/prefix als "cyber" in de mond te nemen, maar een goed alternatief lijkt er niet te zijn.
Je zou misschien nog over electronische aanvallen kunnen spreken, aangezien die bij veel defensie-organisaties onder "electronische oorlogsvoering" valt, een term die al decennia bestaat.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.