image

BoF bezorgd over KPN-overname NL-ix

vrijdag 4 maart 2011, 10:44 door Redactie, 18 reacties

KPN heeft het grote internetknooppunt Netherlands Internet Exchange (NL-ix) overgenomen, tot zorgen van digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom. NL-ix is het vijfde grootste internetknooppunt van de wereld en levert Internet Exchange en peering gerelateerde diensten, het uitwisselen van internetverkeer tussen providers, aan circa 270 aangesloten partijen.

Met de overname wil KPN zijn portfolio in de Wholesale en zakelijke markt uitbreiden en de positie in de markt voor Internet Exchange diensten versterken. Volgens Bits of Freedom vergroot de telecomaanbieder daarmee haar controle over de informatiestromen van Nederlandse internetgebruikers en kan dit een bedreiging voor netneutraliteit vormen. Netneutraliteit is het principe waarbij internetproviders alleen als neutraal doorgeefluik fungeren en geen diensten of websites om concurrentieredenen beperken of blokkeren.

Reacties (18)
04-03-2011, 11:12 door Anoniem
Het is altijd makkelijk de roeptoeter te spelen, maar wordt er ook een (economisch haalbaar) alternatief geboden door BoF? Het blijft een markt waarin de klant alles voor weinig wil maar waar er tegelijkertijd continue forse investeringen moeten worden gedaan om de infrastructuur met de behoefte te laten meegroeien. Dat vereist een grote partij. Ik snap de kritiek wel maar wacht eigenlijk op een alternatief.
04-03-2011, 11:28 door Anoniem
Ben het met anoniem eens..(ben andere anoniem).

Kritiek hebben is makkelijk. Verder denk ik (hoop ik) dat de overdracht/overname netjes geregeld wordt, waarbij een deeltaak voor de overheid ligt. Geheel onafhankelijk is het internetnetwerk nooit geweest, wel een zeer grote zelfstandigheid.
04-03-2011, 11:40 door Syzygy
Dus dan mag je als bedrijf niks meer kopen ??
04-03-2011, 11:55 door Anoniem
Door Syzygy: Dus dan mag je als bedrijf niks meer kopen ??
Het gaat er niet om, of het zou mogen of niet. Punt is, dat KPN al een grote speler is op het gebied van internet toegang in Nederland. Door deze overname wordt KPN nóg groter en de vraag is of 'wij' dat wel willen, wellicht gaat KPN hierdoor de concurrentie uit de markt drukken.

Resultaat daarvan: internet abonnementen worden duurder en KPN kan voor dat abonnement vragen wat ze willen. Wellicht komen dan zelfs datalimieten weer terug, zoals dat nu in België ook is.
04-03-2011, 11:55 door Anoniem
In plaats van investeren in infrastructuur koopt KPN NL-IX op, om vervolgens nog meer klanten te gaan bedienen, gebruik makend van dezelfde infrastructuur/capaciteit. Vervolgens zakken vullen middels het uitbuiten van kunstmatige schaarste.

Sprake van gezonde marktwerking is er hier niet, los van het netwerkneutraliteit argument, zijn er nog veel meer argumenten tegen deze overname te motiveren. Zeker gezien de dominante positie die KPN al heeft, welke overigens ook nog eens door de staat is gefinancierd.
04-03-2011, 11:56 door N4ppy
Hier staan ze op 15 (traffic) of 6 (members)
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Internet_Exchange_Points_by_size
04-03-2011, 12:10 door anoniem lafbekje
Die gasten zijn toch behoorlijk snel groot geworden moet ik zeggen.
04-03-2011, 13:32 door WhizzMan
Het probleem hier is wel dat KPN een TIER-1 netwerkpartij is. Ze hebben hierdoor potentieel een heleboel klanten die ze anders transit konden verkopen alsnog aan zich verbonden. Gezien de grote rol die KPN al op het gebied van datatransport speelt, lijkt het me eigenlijk dat de NMA hier een uitspraak over moet doen voordat deze overname definitief is.
04-03-2011, 13:50 door Syzygy
Door WhizzMan: Het probleem hier is wel dat KPN een TIER-1 netwerkpartij is. Ze hebben hierdoor potentieel een heleboel klanten die ze anders transit konden verkopen alsnog aan zich verbonden. Gezien de grote rol die KPN al op het gebied van datatransport speelt, lijkt het me eigenlijk dat de NMA hier een uitspraak over moet doen voordat deze overname definitief is.

Dat is ook hun core business
Eigenlijk wil KPN van al die andere meuk af.
Veel dingen zijn al naar Gaytronics afgestoten.
XS4all krijgt ook al projecten van KPN in zijn mik

KPN levert bijvoorbeeld voor iedereen transport service voor IPTV
Als provider hoef je dan alleen maar je inkoppeling, je OSS/BSS verhaal en een decodertje te verzorgen en KPN levert transparante connectie over hun netwerk.
04-03-2011, 14:57 door Anoniem
Ik vind dat KPN geen monopolypositie hier moet hebben,ze hebben al zoveel in handen.
Andere mediadiensten moeten ook mee kunnen spelen op de markt.
04-03-2011, 15:15 door Anoniem
Ik begrijp de reaktie van BoF wel.
Maar Neutraliteit is een doodzieke patient die op sterven na dood is.
Ziek gemaakt door de bedrijven. Traffic shaping, policing en filtering gaat gewoon gebeuren.

Het is net zo een verhaal als het opheffen van je (online) privacy: je staat erbij, kijkt er na, zegt dat het niet goed is maar het gaat gewoon gebeuren.
04-03-2011, 16:13 door anoniem lafbekje
Door Anoniem: Ik vind dat KPN geen monopolypositie hier moet hebben,ze hebben al zoveel in handen.
Andere mediadiensten moeten ook mee kunnen spelen op de markt.
Dan had je ook een -IX moeten beginnen ;P
04-03-2011, 16:29 door Diynasap
"Door Anoniem:
Ik vind dat KPN geen monopolypositie hier moet hebben,ze hebben al zoveel in handen.
Andere mediadiensten moeten ook mee kunnen spelen op de markt.

Dan had je ook een -IX moeten beginnen ;P"

Het jammere is dat we geen idee hebben over de omvang van deze transactie omdat het artikel hier geen indicatie van geeft. Mijn vermoeden is namelijk dat er zoveel geld is gemoeid met deze overname dat geen enkele partij (BBnet, Tele2 met vergelijkbare wholesale diensten) anders dan KPN zich op deze manier kan inkopen. Dan is er namelijk toch echt wel sprake van een monopoliepositie van KPN en moet de NMA er naar kijken!
04-03-2011, 21:27 door anoniem lafbekje
Dat betwijfel ik Dinasap. Heb die gasten jaren terug wel eens ontmoet en ben verbaasd hoe snel ze zijn gegroeid. Wat intressant is voor KPN is de aanwezigheid van meerdere IX locaties in den lande. Dus niet al het verkeer hoeft naar AMS-IX. Dit is voor KPN met z'n vele gedistribueerde centrales een groot voordeel. Het zou mij ook niet verbazen als NL-IX reeds op deze locaties aanwezig is ...
05-03-2011, 13:45 door Anoniem
Tijd voor iedereen om te peeren met EU-Open - http://www.eu-open.nl/!
05-03-2011, 16:54 door Anoniem
Weet BoF wel wat een -IX doet? Het doel van een -IX is om ruimte te bieden waar andere partijen *met elkaar* contracten afsluiten. Dus als eigenaar van een -IX doe je helemaal niks met het verkeer zelf, je zorgt alleen dat jou klanten met elkaar kunnen communiceren als zij dat willen.
06-03-2011, 00:05 door Anoniem
Hoe lang is het geleden dat kpn wankelde?. Zij schijnen toch de partij te zijn die zonder noemenswaardige problemen het gevraagde kapitaal op tafel te leggen. Inpakken en wegwezen. Oftewel "niet lullen (anoniem no1) maar zakken vullen".
Met vr.groet anonieme blaastoeter.
06-03-2011, 00:43 door _____
KPN wil terug naar de monopolie positie die het zo'n 20 jaar geleden had. Om te voorkomen dat ze hierdoor in de problemen raken met bijvoorbeeld hun grote vrienden bij de OPTA en NMA stoten ze decentrale bezigheden af en veranderen de core bezigheden. Kijk bijvoorbeeld naar Telfort en XS4all, tegenwoordig ook kindertjes van KPN.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.