image

Politie arresteert laptopheler via track & trace

woensdag 9 mei 2012, 16:23 door Redactie, 14 reacties

De politie heeft dankzij track en trace-software een gestolen laptop weten terug te vinden en drie verdachten aangehouden. De laptop werd op 30 april uit een woning in Wijk bij Duurstede gestolen. De computer was echter voorzien van track & trace-software, waarmee de locatie aan de eigenaar wordt doorgegeven. Op vrijdag 4 mei werd de locatie van de software bekend, waarop de politie actie ondernam.

In de woning waar de gestolen laptop wordt aangetroffen, bevindt zich een 17-jarige jongen. Hij moet voor verhoor mee naar het politiebureau. Diezelfde dag melden een 35-jarige man en een 34-jarige vrouw zich op het politiebureau. Beiden komen uit Wijk bij Duurstede. Ze verklaren dat de laptop van hen is en dat die op de vrijmarkt is gekocht. De politie houdt hen aan op verdenking van heling.

De politie adviseerde onlangs nog het gebruik van trackingsoftware op laptops.

Reacties (14)
09-05-2012, 16:47 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
09-05-2012, 17:41 door ITAFG
Hoe zet het met harde schijf eruit halen kan de Politie dan de track & trace methode nog gebruiken?
09-05-2012, 18:10 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
09-05-2012, 18:20 door Anoniem
@ITAFG

Nee, want track & trace software zoals Prey is precies dat—software. Software wordt geïnstalleerd in een besturingssysteem, en dat besturingssysteem staat op de interne harde schijf.

Misschien dat er een mogelijkheid is om de track & trace software op een of andere manier ergens anders te plaatsen; in de BIOS bijvoorbeeld. Maar ik ken persoonlijk geen track & trace software die over deze mogelijkheid beschikt. (Er zijn wel virussen die zich nesten in de BIOS, vandaar mijn vermoeden dat het in principe mogelijk moet zijn.)
09-05-2012, 18:25 door ITAFG
Ik bedoel gebruiken van software track & trace gaat dan nog werken zonder harde schijf?
09-05-2012, 18:35 door Sisko
Door ITAFG:

Ik bedoel gebruiken van software track & trace gaat dan nog werken zonder harde schijf?



Nee dan werkt het niet.. aangezien je software op de ..... zet !
09-05-2012, 19:37 door Vergeten
Door ITAFG:
Hoe zet het met harde schijf eruit halen kan de Politie dan de track & trace methode nog gebruiken?

Wil je soms een laptop stelen dan om dan de harde schijf eruit te halen?

Maar inderdaad dan werkt het niet, als je de schijf formatteert voor het opstarten werkt het ook niet meer. Zelfde geld als je met een Boot CD/DVD/USB om de files te bekijken. Wat ook nog kan is gewoon booten via andere schijf zodat je als een secundaire schijf gaat gebruiken om bij de files te komen.
09-05-2012, 19:42 door ITAFG
Dan heeft geen zin om z'n software te installeren!

Dat vind ik ten minste!
09-05-2012, 19:51 door ITAFG
@@ vergeten!

hahahah nee nee ik was gewoon benieuwd!
09-05-2012, 20:08 door Vergeten
Ja vraag het maar even =P

Maar het heeft altijd zin, bedoel zoals bij deze persoon zijn de gemiddelde dieven niet bepaald snugger met de huidige technieken. Zie het als een Anti-Virus programma, voor de nieuwste virussen heeft dit geen zin maar hij kan wel oudere virussen zien waardoor het altijd beter helpt om het te hebben dan het niet te gebruiken.

Zelf gebruik ik inderdaad Prey voor mn Smartphone en Tablet, hoewel ik me afvraag als het wel zo zeer functioneel is als ik niet betaal. Maar goed ik kan altijd betalen zodra ik er één mis om dan gebruik te maken van de extra optie's lol. Daarnaast de gratis versie geeft wel wat informatie.
09-05-2012, 21:52 door Anoniem
Goh, dat is knap. Werken Politie en Justitie kennelijk willekeurig. Het OM in Zwolle weigert op basis van track en trace gegevens een woning te betreden op zoek naar vermeend gestolen apapratuur. Het OM van Utrecht heeft daar een paar weken later geen moeite mee en laat de politie juist over gaan tot actie... Ondertussen zijn er ook geen richtlijnen en is het als slachtoffer maar te hopen dat als je het advies van de politie opvolgt het OM je wil helpen.

Is het advies van de politie eigenlijk wel in samenspraak met het landelijk OM gegeven of is het een initiatief van een enkel arrondissement of ressort??

http://webwereld.nl/nieuws/109862/justitie-weet-niet-om-te-gaan-met-tracking-apps---update.html
10-05-2012, 02:54 door spatieman
hoe foking dom ben je, als je met de bestaande windows die erop staat gaat internetten...
10-05-2012, 07:53 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
10-05-2012, 10:33 door Mysterio
Door Anoniem: Goh, dat is knap. Werken Politie en Justitie kennelijk willekeurig.
Tja, daar gaan we weer. Gelukkig is het binnenvallen van een pand in Nederland aan behoorlijk wat regels gebonden. Elk geval moet apart behandeld worden en wanneer niet met zekerheid te stellen is dat een gestolen apparaat op exact dat adres zich bevind dan kan het gebeuren dat het verzoek niet ingewilligd wordt.

De Politie heeft hier zelf ook last van. In Utrecht heeft men nogal last van dat er fietsen worden gestolen. De Politie had dus bedacht om zogenaamde lokfietsen neer te zetten. Geen uitlok fietsen, voor de duidelijkheid. Ze stonden netjes op slot, maar wel op locaties waar veel fietsen worden gestolen. En, ook belangrijk, voorzien van een GPS tracker.

Zoals verwacht werden de fietsen vrij vlot gestolen. Een enkeling kon vlot worden teruggevonden, een paar anderen waren binnen no-time de grens over en een aantal bevonden zich in een pand. Één daarvan stond in een garagebox. Echter, welke garagebox was niet helemaal helder, want er staan er nogal veel naast elkaar.

De conclusie van dit verhaal is dat de fiets en de dief nooit in handen van de Politie zijn gekomen.

Het is altijd lastig om zaken met elkaar te vergelijken. Op het oog heb je het over hetzelfde, maar als niet helder is welk pand het betreft heb je het over een totaal ander geval.

OT: de meeste diefstallen van mobiele apparaten zijn gelegenheidsdiefstallen. De dief in kwestie zal proberen het apparaat zo snel mogelijk door te verkopen en zal dus niet geïnteresseerd zijn in data wiping en meer van dat. Het enige wat boeit is of het apparaat werkt zodat het centjes oplevert.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.