image

Pinpas blokkeren buiten Europa groot succes in België

woensdag 9 mei 2012, 15:51 door Redactie, 14 reacties

Belgische banken blokkeren al enige tijd het gebruik van de pinpas buiten Europa en dat is een groot succes, het aantal skimming-incidenten daalde vorig jaar naar 75. Deze week kondigde de Rabobank aan dat het vanaf 1 juni betaalpassen voor landen buiten Europa gaat blokkeren. Standaard zal het daardoor niet meer mogelijk zijn om met een pinpas geld in een land buiten Europa op te nemen.

Volgens de bank komt het steeds vaker voor dat criminelen met behulp van in Nederland gestolen gegevens geld in het buitenland opnemen. Wie straks toch in het buitenland wil pinnen, kan vanaf 1 juni zelf de pas voor betalingen inschakelen en de gewenste periode aangeven. De pas wordt na deze periode weer automatisch voor landen buiten Europa uitgeschakeld.

België
Sinds 17 januari 2011 zijn Belgische pinpassen niet meer buiten Europa te gebruiken. Deze maatregel werd bij 23 Belgische banken doorgevoerd en zou klanten "nog beter beschermen". Op jaarbasis zouden gemiddeld 40.000 kaarten op vraag van de consument worden gedeblokkeerd, aldus cijfers van Febelfin, de Belgische federatie van de financiële sector.

Het aantal skimminggevallen is dankzij de extra veiligheidsmaatregel met meer dan 95% gedaald. In 2010 vonden er nog 1720 skimminggevallen plaats, in 2011 was dat aantal teruggelopen tot 75.

Reacties (14)
09-05-2012, 15:59 door Patio
Leuke truc om Belgen een rekening bij een Duitse, Nederlandse of Franse bank te laten openen voor ze op vakantie gaan naar een land buiten Europa.
09-05-2012, 16:03 door Anoniem
Ik wil de cijfers van de problemen en klachten wel eens zien die dit systeem met zich mee brengt: hoeveel klanten kwamen er bij een poging tot betaling in het buitenland achter dat hun bank ze geen betaaldienst wilde levern en dat iemand zijn vakantie dus flink in het water zag vallen en flink moest betalen aan tijd en kosten om er achter te komen wat het probleem was en om de betaaldienst wel door te laten gaan.... Maar dat soort cijfers geven banken niet, banken zijn alergisch voor alle cijfertjes die maar laten zien dat hun acties eigenlijk meer kwaad dan goed doen. Feitelijk betaald de klant namelijk alsnog door het blokkeren van die betaaldienst.
09-05-2012, 16:25 door Anoniem
Door Patio: Leuke truc om Belgen een rekening bij een Duitse, Nederlandse of Franse bank te laten openen voor ze op vakantie gaan naar een land buiten Europa.

Klopt niks van wat je zegt. Als je leest dan zie wat er bedoeld wordt met de blokkade.

Ik vind het een goed idee. Maar van mij mag het nog wel uitgebreid worden naar bijvoorbeeld de benelux of alleen de omringende landen. Ben je zakenman en kom je vaker in het buiteland dan kan je dat wat mij betreft ook uitschakelen. Dit is denk een goed wapen tegen de meeste skim gevallen. Deze lopen vaak via het buitenland. Maar ook zeker via europa.
09-05-2012, 17:14 door Anoniem
Nou, dan gaan die skimmers toch gewoon even snel vlak over de grens in Europa pinnen, en dan weer terug naar Roemenië?

Bij creditcards doen ze dit volgens mij ook al standaard.

Ik wilde een keer mijn creditcard buiten Europa gebruiken, en hij werd gelijk geblokkeerd. Pas achteraf bleek dat ik dan had moeten bellen om hem weer te activeren.
09-05-2012, 17:23 door Anoniem
Door Patio: Leuke truc om Belgen een rekening bij een Duitse, Nederlandse of Franse bank te laten openen voor ze op vakantie gaan naar een land buiten Europa.
Leg dat eens uit!
09-05-2012, 18:03 door Anoniem
Aangezien de meeste mensen de meeste tijd in het vaderland zijn, kunnen ze de meeste passen net zo goed standaard uitschakelen voor alle buitenlanden, met de mogelijkheid zelf de landen en de dagen te kiezen waarop het anders moet zijn.
09-05-2012, 19:06 door Anoniem
Door Anoniem: Nou, dan gaan die skimmers toch gewoon even snel vlak over de grens in Europa pinnen, en dan weer terug naar Roemenië?
.

De truck is natuurlijk dat de geldautomaten en betaalterminals in Europa de magneetstrip niet gebruiken maar de chip. Met een geskimde magneetstrip kan je in europa dus geen geld meer opnemen omdat ze daar alleen de chip uitlezen. En als je die pas nu buiten Europa niet meer kan gebruiken is er helemaal geen winst meer te halen uit het skimmen van zo'n pas.
10-05-2012, 07:27 door Anoniem
Op zich een goede ontwikkeling.

Wat ik echter niet hoop is dat de Rabobank de verantwoordelijkheid bij de gebruiker gaat leggen.
Hiermee bedoel ik:
- je hebt je pas niet geblokkeerd (je bent het vergeten)
- je pas wordt gestolen
- met jouw pas wordt buiten Europa geld opgenomen

en dan zegt de Rabobank "Ja, eigen schuld, u heeft niet optimaal gebruik gemaakt van de geboden veiligheidsopties (zelf blokkeren van de pas). Dat is erg onzorgvuldig (nalatigheid). We kunnen deze schade niet vergoeden, dat begrijpt u wel"
10-05-2012, 09:40 door Anoniem
Is toch eenvoudig, je gaat op vakantie, je activeert. Geen enkel probleem.
Het is niet de ultieme beveiliging maar elk obstakel extra is er wel één.
10-05-2012, 09:45 door Patio
@Anoniem 17:23

Belgen kunnen geen geld opnemen buiten Europa staat er. Ze kunnen dus twee dingen doen. Of genoeg contanten exporteren of een rekening bij een buitenlandse bank openen die aan die onzin niet meedoet. Een buurland ligt dan het meest voor de hand.
10-05-2012, 10:16 door Anoniem
Wat ik wel vreemd vindt van de Rabobank is dat ze per 1 juni blokkeren en ook pas vanaf 1 juni de gelegenheid beiden om de blokkering (tijdelijk) op te heffen. Kunnen ze geen rekening houden met mensen die juist rond die tijd op vakantie gaan en het al per direct mogelijk maken om een deblokkering in te plannen?
10-05-2012, 10:28 door Anoniem
"Belgische banken blokkeren al enige tijd het gebruik van de pinpas buiten Europa en dat is een groot succes"
Geweldig ! Ik zou zeggen ook 'binnen Europa' meteen doorvoeren die maatregel ! Scheelt ook een hoop wachten bij de kassa als iedereen weer gewoon met cash zou betalen.
10-05-2012, 10:34 door Anoniem
Door Patio: @Anoniem 17:23

Belgen kunnen geen geld opnemen buiten Europa staat er. Ze kunnen dus twee dingen doen. Of genoeg contanten exporteren of een rekening bij een buitenlandse bank openen die aan die onzin niet meedoet. Een buurland ligt dan het meest voor de hand.

Belgen kunnen wel nog geld opnemen buiten Europa als ze dit (gratis) terug laten activeren.
10-05-2012, 14:58 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Patio: @Anoniem 17:23

Belgen kunnen wel nog geld opnemen buiten Europa als ze dit (gratis) terug laten activeren.


Zo simpel is het, ik ben heel blij met deze eenvoudige maatregel.

Wat een gedoe en geklaag hier altijd ......
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.