image

Schoolcomputers massaal besmet met malware

woensdag 23 maart 2011, 13:32 door Redactie, 16 reacties

Computers van Amerikaanse scholen zijn massaal besmet met malware, waarbij 64% meerdere uitbraken per jaar meemaakt. Dat blijkt uit onderzoek onder zo'n honderd schoolmedewerkers door Panda Security. 59% van het IT-personeel was wekelijks bezig met het verwijderen van malware van schoolcomputers.

Scholen hebben ook moeite om systemen te upgraden. Bij 72% speelt het budget een negatieve rol, terwijl 38% een gebrek aan personeel als reden voor het niet upgraden geeft. Bij 29% van de scholen had het IT-personeel andere prioriteiten dan het upgraden van systemen. Verder gebruikt 90% van de scholen een virusscanner, maar werkt 25% zonder firewall, blokkeert geen riskante websites of traint gebruikers.

Reacties (16)
23-03-2011, 13:38 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
23-03-2011, 13:40 door phedny
Dit bericht brengt een herinnering aan mijn middelbare school naar boven: daar kwam wel eens een virusscanner naar boven met een waarschuwing, waarop de toezichthouder vervolgens de leerling laat weten dat zulke meldingen wel vaker tevoorschijn kunnen komen en adviseert om maar gewoon op "Doorgaan" te klikken.
23-03-2011, 13:46 door meinonA
Door Peter V: En ja hoor, ze zijn er nog. Besturingsystemen afkomstig uit de tijd van de dinosauriërs (XP)

Gisteren gevonden op een (bedrijfs)computer.
In 2001 waren er hele mooie en goede OS'en op de markt, maar dan niet die van MS.

Die oude (vaak stand-alone) PC's lijken me leuke kandidaten voor een variant van Ubuntu! Gratis en malware/virusvrij!
23-03-2011, 13:48 door Anoniem
Door Peter V: En ja hoor, ze zijn er nog. Besturingsystemen afkomstig uit de tijd van de dinosauriërs (XP)

Gisteren gevonden op een (bedrijfs)computer.
Daar heb je die 'altijd updaten' drift weer. Kan men niet gewoon iets maken wat werkt? Ik zie het al... elke 5 jaar een nieuwe TV of auto omdat deze 'oud' is...
23-03-2011, 14:22 door 0101
Schoolcomputers... De rest spreekt voor zich eigenlijk :-|
23-03-2011, 14:56 door Anoniem
Door Peter V: En ja hoor, ze zijn er nog. Besturingsystemen afkomstig uit de tijd van de dinosauriërs (XP)

Gisteren gevonden op een (bedrijfs)computer.
Zit je zo weinig in de realiteit dat je daar werkelijk van opkijkt dan?
23-03-2011, 14:58 door Anoniem
ik vind de UBUNTU optie van meinonA wel een goede oplossing; meng me doorgaans niet inde windows/linux discussie
23-03-2011, 15:24 door Anoniem
Geen budget om up te graden.

Zet er dan een Linux versie op. Je hebt ze zelfs speciaal gemaakt voor educatieve doeleinden. Op de 'High School' heb je echt geen geavanceerde vak programma's nodig die alleen voor Windows bestaan.
23-03-2011, 15:26 door Anoniem
sorry hoor maar ik draai zelf een multiboot met XP en windows 7 en XP is als je weet hoe te beveiligen en tweaken een beter OS dan standaard windows 7, windows XP wordt door een paar verouderde elementen zwaar onderschat.
23-03-2011, 15:32 door Mysterio
Door 0101: Schoolcomputers... De rest spreekt voor zich eigenlijk :-|
Eindelijk een zinvolle reactie!!

Het heeft helemaal niets met oude systemen te maken, of zoals Panda denkt, aan een systeem upgraden. Je kunt upgraden tot je een ons weegt, ik krijg een Windows 95 machine veiliger dan een Windows 7 bak, met het juiste beleid. Beleid is het sleutelwoord in dit verhaal. Je weet dat dit soort computers een hoog besmettingsrisico hebben en waarschijnlijk misbruikt gaan worden en dus zet je er een strak beleid op. Automatisch opschonen, geen autorun, wsus implementeren, firewall etc... etc... En images!! Maar dat kost geld, er is geen geld, dus ook geen goed beleid.

Hoe dan ook, weinig nieuws in het artikel en uiteraard een mooie kans om weer Linux of Mac te roepen. -zucht-
23-03-2011, 15:46 door Skizmo
Door Peter V: En ja hoor, ze zijn er nog. Besturingsystemen afkomstig uit de tijd van de dinosauriërs (XP)

Gisteren gevonden op een (bedrijfs)computer.
Hee kijk... een OS basher. Toch altijd leuk om dit soort bullshit uitspraken voorbij te zien komen. Bedankt Peter, vandaag toch nog een facepalm kunnen doen.
23-03-2011, 16:44 door mprs
"ik krijg een Windows 95 machine veiliger dan een Windows 7 bak, met het juiste beleid."
Alleen als jouw beleid is: 'niet aan 't internet hangen'. Want W95 heeft al jaren geen security-updates meer, net als W98. W95 en W98 en alle volgende Windows-versies zullen achteraf NOOIT veilig gebleken zijn: men kapt de security-updates af en stapt over op een nieuwe versie - zonder dat de oudere versie OOIT dicht is geweest.
Je kunt installeren op W95 wat je wilt: veilig krijg je 't niet meer. Hang 'm aan 't internet, en hij wordt geheel vanzelf besmet. Hoef je niks voor te doen!!
23-03-2011, 16:49 door SirDice
Door mprs: Je kunt installeren op W95 wat je wilt: veilig krijg je 't niet meer.
Windows 95 is nooit veilig geweest, ook niet in z'n glorietijd. Niet omdat het Windows is maar omdat er totaal geen access control aanwezig is.
23-03-2011, 18:37 door Mysterio
En zo zie je maar dat moderne middelen de creativiteit niet ten goede komt.

Goed, Windows 95 is netwerktechnisch niet zo handig, maar stel dat het lukt. Dit zet je natuurlijk achter een mooie firewall... Vervolgens (kort door de bocht) zet je een Ghost server op en laat bij elke herstart via een alleen lezen en dichtgelijmde floppy je PC'tje opnieuw imagen, inclusief fdisk /mbr.

Zorg ervoor dat je elke ochtend opnieuw start en je bent elke dag zo fris als een hoentje.

Is het veilig terwijl je werkt? Uh... nee... maar niet veel onveiliger dan Windows 7, zonder beleid, zonder betrokken systeembeheerders en zonder firewall.

Hé, creativiteit in 10 minuutjes!
24-03-2011, 09:29 door U4iA
Blijf me er over verbazen dat de leerlingen zoveel rechten lokaal hebben. Een beetje zichzelf respecterende Administrator zou dit probleem zo kunnen tekkelen door wat policies te plaatsen...ow wacht...het bericht komt van Panda Security. Was ik bijna in dat WC Eend onderzoek getrapt.
26-03-2011, 23:09 door Anoniem
Door Peter V: En ja hoor, ze zijn er nog. Besturingsystemen afkomstig uit de tijd van de dinosauriërs (XP)

Gisteren gevonden op een (bedrijfs)computer.

wij draaien bij ons op de opleiding nog windows 95/98 omdat de bijgeleverde software hierop werkt en aangezien er geen internet verbinding aan hangt werk dit prima.

waarom zou je moeten upgraden als je systeem lekker werkt. mischien bij aanschaf van nieuwe hardware ja maar voor de rest laat lopen wat loopt.


Door U4iA: Blijf me er over verbazen dat de leerlingen zoveel rechten lokaal hebben. Een beetje zichzelf respecterende Administrator zou dit probleem zo kunnen tekkelen door wat policies te plaatsen...ow wacht...het bericht komt van Panda Security. Was ik bijna in dat WC Eend onderzoek getrapt.

inderdaad over rechten gesproken. ik als student kan gewoon inloggen op de systeembeheerder account en eigelijk alles regelen. hadden vorigeweek nog aantal leuke scriptkiddies die beetje met netsend zaten te kloten.

daarom neem ik fijn me eigen laptop mee
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.