image

Slechts 1.000 virussen voor mobiele telefoons

donderdag 24 maart 2011, 10:02 door Redactie, 5 reacties

Eind 2010 waren er pas duizend virussen voor mobiele telefoons ontdekt, verdeeld over 153 families. Dat blijkt uit cijfers van het Russische anti-virusbedrijf Kaspersky Lab. Java 2 Micro Edition is nog altijd het meest aangevallen platform, met 45 families en 613 varianten. Symbian volgt met 74 families en 311 varianten. De resterende malware is verdeeld over Android, Windows Mobile en iPhone OS. Voor de laatste is er slechts één familie met twee varianten actief, die alleen gejailbreakte iPhones infecteren.

Ook Android is met een totaal van 15 varianten nog geen aantrekkelijk doelwit voor virusschrijvers, hoewel er de afgelopen maanden verschillende nieuwe Trojaanse paarden voor het besturingssysteem zijn ontdekt. De mobiele malware probeert voornamelijk privégegevens te stelen of dure inbelnummers te bellen.

Reacties (5)
24-03-2011, 10:19 door Syzygy
Elke woensdagmiddag bij Albert Heijn voor de deur kun je ze ruilen met andere liefhebbers.
24-03-2011, 10:33 door Preddie
Door Syzygy: Elke woensdagmiddag bij Albert Heijn voor de deur kun je ze ruilen met andere liefhebbers.

Komen ze bij jou ook al zeuren terwijl je nog aan het afrekenen bent .... ? :P
24-03-2011, 10:35 door Anoniem
Als we op basis van het aantallen virussen maar niet gaan bewerend hoe groot het risico is. Een virus is voldoende en om nu te zeggen dat de mobiele telefoons goede anti-virus bescherming hebben.... We zijn weer terug bij af: nieuw product, oude kijk op beveiliging. Eerst is er de mobiel, dan komt er eens aandacht voor veiligheid, dan gaan we eens discussieren hoe veilig het zou zijn en als er echte problemen zijn dan gaan we eens nadenken over oplossingen die in het verleden voor andere systemen allang gangbaar zijn om actief aandacht aan te besteden.
24-03-2011, 11:49 door Anoniem
"Slechts 1.000 virussen voor mobiele telefoons"

Jups, maar gaat het om het aantal virussen of om de impact van deze virussen ? En wat zegt zo'n uitspraak over de distributie van de malware. Een enkel virus kan niet of nauwelijks 'in the wild' voorkomen, of kan miljoenen toestellen besmetten. Hierdoor zeggen uitspraken als bovenstaande mij bar weinig.

De kans dat je bij een mobiel virus financieel gedupeerd wordt is een stuk groter dan bij veel 'reguliere' virussen, banking trojans e.d. buiten beschouwing gelaten. Een dialer op je mobiel die dure nummers belt kan je snel op kosten jagen.
26-03-2011, 07:20 door Anoniem
Toch begrijp ik de commotie niet helemaal, je bent er tenslotte toch altijd zelf bij als een eventuele vorm van virus op je telefoon, pc etc zich zelf wilt nestellen. Leuk is anders, moet wel zeggen de "criminelen" gaan steeds verder om je persoonlijke gegevens maar te stelen en daarmee zich zelf rijk te rekenen. Waar is de tijd dat men mekaar nog kon vertrouwen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.