Computerbeveiliging - Hoe je bad guys buiten de deur houdt

Softwarekraak kost bedrijven miljoenen

29-03-2011, 11:40 door Syzygy, 0 reacties
Stond in de krant, vond het wel aardig om dit hier even te melden !!

Link naar het origineel: http://www.telegraaf.nl/mijnbedrijf/9384377/__Softwarekraak_kost_bedrijven_miljoenen__.html?p=18,1

Softwarekraak kost bedrijven miljoenen

Van een onzer verslaggevers
AMSTERDAM - Bedrijven lopen steeds meer financiële schade op door computercriminaliteit, maar doen zelden aangifte. De diefstal van geld, gegevens en het plaatsen van virussen neemt volgens 43% van de bedrijven toe. Zeker Nederlandse 74.000 bedrijven lijden financiële schade, bij 13% was dat vorig jaar meer dan een €1 miljoen.


,,Bedrijven doen geen aangifte van inbraak, omdat die via de rechtszaak publiek wordt. Ze zwijgen liever, dan voor klanten te erkennen dat ze hun beveiliging niet op orde hebben'', zegt Monique Otten van bedrijfsadviseur Ernst& Young, dat zeshonderd grotere Nederlandse bedrijven in alle sectoren onderzocht. De schade loopt 'in de vele miljarden', schat zij. ,,Maar zonder aangifte keert de verzekeraar de schade niet uit.”

Bendes boeken volgens het onderzoek steeds vaker geld over uit de bedrijfskas naar rekeningen. De gevallen van phishing naar gegevens explodeerden. ,,Bij banken vernegenvoudigde de schade door phishing via internet naar klantgegevens”, zegt Otten, gespecialiseerd in ict-fraude. Banken hebben die schade erkend.

Veel schade loopt het bedrijf indirect op als criminelen internetsites plat leggen met spambombardementen en virussen. ,,Dat ondernemers daarna al hun klanten moeten informeren over de inbraak, is al een kostbare operatie. Soms moeten ze ook bij die klanten ingrijpen en de beveiliging verbeteren. Die schade aan je reputatie kost ondernemingen uiteindelijk vaak meer”, zegt Otten.

Jaar op jaar waarschuwen softwarebeveiligers al. ,,Het meest verontrustende vind ik inderdaad dat een deel van het bedrijfsleven de cyberinbraken accepteert”, zegt Otten. ,,Zoals we niet vreemd meer opkijken als je fiets in Amsterdam wordt gestolen. Wie doet nog aangifte? Die berusting kost bedrijven echt geld.”

De helft van de onderzochte ondernemingen die financieel geraakt is boekt schade in van €10.000 tot €500.000. Otten: ,,Verbazingwekkend is dan dat ruim 30% van de bedrijven zelfs de meest eenvoudige firewall-software niet heeft.” Verzekeraars zullen bij cyberinbraken dan ook niets uitkeren.
Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.