image

Microsoft verklaart toename Vista-infecties

woensdag 23 mei 2012, 06:41 door Redactie, 4 reacties

In het vierde kwartaal van vorig jaar was Windows Vista het meest geïnfecteerde besturingssysteem, zo bleek uit cijfers die Microsoft eind april publiceerde. Niet alleen had Vista met de meeste infecties te maken, het aantal infecties op Windows XP was in verhouding juist teruggelopen. Daarnaast raakten meer 64-bit versies van Vista geïnfecteerd dan computers met een 32-bit versie van het besturingssysteem.

Microsoft's Tim Rains, directeur Trustworthy Computing, verklaart de afname van het aantal Windows XP-infecties door het uitschakelen van de Autorun-functie voor het OS. In mei 2011 bleek dat de update die dit instelt en eerder dat jaar uitkwam, op Windows XP SP3 voor een 63% afname had gezorgd van de malware die zich via Autorun verspreidt.

Vista
Wat betreft het toegenomen aantal Vista-infecties komt dit volgens Rains door het einde van de ondersteuning van deze versie. "Het is belangrijk om op te merken dat Vista Service Pack 1 vanaf 12 juli 2011 niet meer wordt ondersteund. Dit betekent dat Windows Vista SP1-gebaseerde systemen niet meer automatisch beveiligingsupdates ontvangen, wat de plotselinge en scherpe toename van het aantal infecties op dit platform verklaart."

Rains adviseert systeembeheerders dan ook om in ieder geval naar het laatste Service Pack te upgraden, voor zowel Windows XP als Vista. Daarnaast is het verstandig om de update te installeren die misbruik van Autorun tegengaat, iets wat op Windows 7 al standaard is ingesteld.

Reacties (4)
23-05-2012, 08:48 door Spiff has left the building
Door Redactie: Daarnaast is het verstandig om de update te installeren die misbruik van Autorun tegengaat, iets wat op Windows 7 al standaard is ingesteld.
Voor zowel XP SP3 als voor Vista SP2 is en wordt die update aangeboden als "Belangrijke" update.
Het niet installeren van die update is net zo onverstandig als het niet upgraden naar het laatste servicepack...
23-05-2012, 08:50 door Anoniem
Toen Vista uitkwam was het het veiligste OS ooit. Daarna kwam MS met Windows 7. De truc is nu om de Vista klantjes zover te krijgen weer geld neer te leggen voor Windows 7. Dus opent MS de FUD-bucket en komt er allemaal slecht nieuws over Vista.

Let op: over een jaar staat dit bericht hier weer. Alleen is "Windows Vista" dan vervangen door "Windows 7" en is
"Windows 7" vervangen door "Windows 8"...
23-05-2012, 10:52 door Spiff has left the building
Door Anoniem, 08:50 uur: Dus opent MS de FUD-bucket en komt er allemaal slecht nieuws over Vista.
Welnee ....
De boodschap is slechts: upgrade naar het meest recente servicepack, zodat je OS ondersteund wordt, en installeer belangrijke updates.
24-05-2012, 11:16 door fluffyb53
Door Spiff:
Door Anoniem, 08:50 uur: Dus opent MS de FUD-bucket en komt er allemaal slecht nieuws over Vista.
Welnee ....
De boodschap is slechts: upgrade naar het meest recente servicepack, zodat je OS ondersteund wordt, en installeer belangrijke updates.


Natuurlijk is het zo. Uiteindelijk is het security model bij zowel Vista , W7 en W8 CP min of meer identiek. Probleem is dat een SP installatie soms mislukt en dat dit amper zichtbaar is voor de "gewone" gebruiker. MS zou er goed aan doen om dit soort problemen scherm-breed aan de gebruiker te melden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.