image

Digitale clusterbom nekte Google Chrome

woensdag 23 mei 2012, 06:45 door Redactie, 5 reacties

De tiener die in maart van dit jaar Google Chrome wist te hacken, gebruikte hiervoor een digitale 'clusterbom', zo laat de zoekgigant weten. Een onbekende beveiligingsonderzoeker genaamd 'Pinkie Pie' wist uit de sandbox-beveiliging van de Chrome browser te breken en willekeurige code op het onderliggende systeem uit te voeren. De hack was onderdeel van de door Google georganiseerde Pwnium hackerwedstrijd. De tiener had van zijn werk geen toestemming gekregen om deel te nemen schreef zich daarom onder een alias in.

Sandbox
Voor zijn exploit reeg Pinkie Pie zes verschillende bugs aan elkaar, waardoor het hem lukte om uit de sandbox te ontsnappen. De aanval begon met een lek in de prerendering functie van Chrome. Die moet ervoor zorgen dat Chrome websites laadt en rendert voordat de bezoeker die opent, waardoor websites veel sneller geladen worden.

De prerenderer blokkeert plug-ins tot de gebruiker de website opent. Pinkie Pie ontdekte dat navigeren naar een eerder gerenderde pagina toch alle plug-ins uitvoert, zelfs Native Client plug-ins, wat normaal alleen geinstalleerde extensies en apps mogen doen.

Details
Zoals eerder toegezegd heeft Google een analyse van de exploit online gezet, die laat zien dat verschillende, kleinere lekken bij elkaar genomen een vernietigend effect kunnen hebben. Alle kwetsbaarheden zijn inmiddels gepatcht, maar details zijn nog niet vrijgegeven. Dat doet Google pas als alle Chrome-gebruikers en 'Chromium embedders' zijn geüpdatet. Voor zijn hack ontving Pinkie Pie 60.000 dollar.

Reacties (5)
23-05-2012, 14:14 door spatieman
De tiener had van zijn werk geen toestemming gekregen om deel te nemen schreef zich daarom onder een alias in.
--
wat heeft een werkgever er mee te maken wat ik in mijn vrije tijd doe.
23-05-2012, 14:27 door Anoniem
Door spatieman: wat heeft een werkgever er mee te maken wat ik in mijn vrije tijd doe.

Als jij de naam van je werkgever door het slijk haalt door te hacken, dan zou het kunnen dat klanten weglopen. Die willen niet het risico lopen dat een ongeleid projectiel een achterdeurtje in hun software maakt.
23-05-2012, 16:51 door regenpijp
@ spatieman

Imago van bedrijf misschien? Sommige voetballers mogen van hun club ook niet de pers te woord staan.
23-05-2012, 17:12 door Anoniem
Nu heeft hij 60k dus hoeft hij daar niet meer te werken.
24-05-2012, 08:20 door varttaanen
Een beetje vent redt het nog geen jaar met 60k . . .
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.