image

Eerste Kamer stemt op 5 april over EPD

woensdag 30 maart 2011, 14:11 door Redactie, 10 reacties

Op 5 april stemt de Eerste Kamer over de invoering van het Elektronisch Patiëntendossier (EPD). Vandaag stond het EPD weer in de Kamer ter sprake en werden er twee moties ingediend. De eerste motie van Ing Yoe Tan (PvdA) ging over regionale elektronische patiëntendossiers die niet op orde zijn en niet voldoen aan de in wetgeving gestelde eisen. In de tweede motie van Tan wordt de regering verzocht om verdere beleidsinhoudelijke, financiële en organisatorische medewerking aan de ontwikkeling van het Landelijk Schakelpunt te beëindigen.

Schijnveiligheid
Het EPD ligt al geruime tijd in de Eerste Kamer on de vuur. De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) vraagt de Senaat om toch voor de invoering ervan te stemmen. Een onvolledig EPD zou namelijk "schijnveiligheid" scheppen, zo staat in de brief die naar de Eerste Kamer werd gestuurd. Het gaat dan om informatie zoals de reden van voorschrijven, labwaarden, de zogeheten intoleranties, contra-indicaties en allergieën.

"Dergelijke gegevens zijn voor zorgverleners en dus ook voor apothekers cruciaal om de patiënt de juiste behandeling en medicatie te geven”, zegt KNMP-voorzitter Jan Smits. “Dit uiteraard onder de waarborg van de bescherming van de privacy van de patiënt en de veiligheid van de landelijke infrastructuur.”

Reacties (10)
30-03-2011, 15:04 door _Peterr
Op naar een Opt-in systeem ipv Opt-out zoals ze hadden ingeregeld.
30-03-2011, 15:15 door Anoniem
/*
De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) vraagt de Senaat om toch voor de invoering ervan te stemmen.
*/

Het is nu weer duidelijk wie achter het EPD zat.
30-03-2011, 15:43 door Anoniem
En nu zie ik ook aan de rechterkant van het scherm..(security.nl!!) dat er ook nog reklame gemaakt wordt voor die apotheken en de Pharmacie...leuk zo'n add van google die zelfs ads maakt op onderwerp inflight.

Waar moet dat toch naar toe met die push reclame....
30-03-2011, 16:15 door Anoniem
De algemeen directeur Leon Tinke was eerder general manager van SFK, een bedrijf dat hun geld verdient met het analyseren van medicijngebruik via apothekers.
zie: http://www.linkedin.com/pub/l%C3%A9on-tinke/5/626/331
en: http://www.sfk.nl/

Komt sfk vast goed uit als EPD er toch zou komen...
30-03-2011, 16:33 door Anoniem
Paranoia.
De KNMP zit er niet achter. Er was door hen al een prima regionale structuur opgezet, genaamd OZIS. Daar moest men op last van de overheid maar afscheid van nemen, want het EPD zou het allemaal overnemen.
Nu OZIS wordt afgebouwd, is er dus straks niets meer wat veilig voorschrijven bevordert. Vandaar de oproep van KNMP.
30-03-2011, 16:46 door Preddie
Door Anoniem:
/*
De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) vraagt de Senaat om toch voor de invoering ervan te stemmen.
*/

Het is nu weer duidelijk wie achter het EPD zat.


Het EPD is de natte droom van Pharmaceuten, verzekeraars en zorgaanbieders ......

enkele weken geleden is er een dergelijke zaak behandeld bij radar, het had betrekking op hxxp://www.thuisapotheek.nl/, deze belde mensen op/schreef mensen aan om een aanbieding te doen. Echter wisten medewerkers van het bedrijf exact de naam en hoeveelheid van de medicijnen te noemen die iemand gebruikte .......
30-03-2011, 19:14 door EDLIN
In het nieuws:

Het landelijk Elektronisch Patiëntendossier (EPD) haalt het niet in de Eerste Kamer. Een grote meerderheid van de senatoren zal volgende week dinsdag tegenstemmen. Alleen het CDA houdt nog een slag om de arm.

Minister Schippers van Volksgezondheid probeerde de Eerste Kamer vandaag nog met een aantal handreikingen over de streep te trekken, maar een grote meerderheid blijft tegen.
Zorgen om privacy

Schippers wilde de uitwisseling van gegevens beperken tot medicijngebruik. Bovendien zouden patiënten die hun gegevens in het systeem willen, dat met zoveel woorden moeten aangeven.

Maar de Kamer blijft de doelstellingen van het landelijk koppelen van patiëntengegevens onhelder vinden en maakt zich zorgen over de privacy.

BRON NOS
30-03-2011, 21:02 door Anoniem
ik heb toch ooit een keer nee gezegd in een brief die toenmalig minister Klink aan alle Nlds heef gestuurd.
Daar kon je kiezen of je opgenomen wilde worden in het epd of niet.
Ik heb ervoor gekozen voor nee.
Dus als het EPD er wel mocht komen is het niet gerechtsgeldig dat mijn medisch dossier van bijvoorbeeld bij mijn huisarts in een landelijk EPD komt.
31-03-2011, 07:12 door peanuty
Het EPD gaat ons weer spannende verhalen opleveren.
Want tuuuuuurlijk is het veilig. (zolang ze geen USB sticks in taxi's laten liggen.
Ik kijk al uit naar de verhalen hackerstjes hier en daar in het EPD, of een buurman die een been kwijt is na een gebroken pink.

We zullen zien.
10-04-2011, 22:02 door Anoniem
Ik wil een EGD: Eigen Gezondheid Dossier. Zie http://www.it-simplification.nl/egd-eigen-gezondheid-dossier/
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.