image

Google hard gestraft wegens privacyschending

woensdag 30 maart 2011, 17:13 door Redactie, 1 reacties

Google heeft misleidende tactieken gebruikt en de eigen privacybeloften aan consumenten geschonden bij de lancering van het sociale netwerk Google Buzz. Dat is de zoekgigant met de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) overeengekomen. Volgens de handelscommissie heeft Google FTC-wetgeving overtreden. De gesloten overeenkomst tussen beide partijen stelt dat Google in de toekomst niet meer over privacy mag liegen en dat het een uitgebreid privacyprogramma implementeert. Ook moet de zoekgigant zich de komende twintig jaar door onafhankelijke privacy-auditors laten controleren.

Het is de eerste keer dat de FTC een bedrijf verplicht om een uitgebreid privacyprogramma te implementeren om de privacy van consumenten te beschermen. Het is ook de eerste keer dat de FTC een schending van het Safe Harbor Framework vaststelt. Dit programma laat Amerikaanse bedrijven persoonsgegevens van de Europese Unie naar de VS sturen. "Als bedrijven privacybeloften maken, dan moeten ze die ook nakomen", aldus FTC-voorzitter Jon Leibowitz.

Excuses
Google lanceerde het sociale netwerk Buzz via Gmail. Google liet Gmail-gebruikers geloven dat ze zelf konden kiezen om mee te doen, maar opties om het sociale netwerk te weigeren of te verlaten werkten niet. Daarnaast waren de instellingen om het delen van persoonlijke gegevens te beperken verwarrend en lastig te vinden.

"We doen het niet altijd goed. De lancering van Google Buzz voldeed niet aan onze normale standaard voor transparantie en gebruikerscontrole, waarmee we onze gebruikers en Google in de steek hebben gelaten. We bieden nogmaals onze excuses aan voor de fouten die we met Buzz hebben gemaakt", zegt privacydirecteur Alma Whitten.

Reacties (1)
31-03-2011, 07:19 door Syzygy
Het is ook wel een beetje voor de hand liggend want Google hanteert de FTW policy en die staat daar haaks op.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.