image

Android malware maakt piraten belachelijk

donderdag 31 maart 2011, 10:28 door Redactie, 9 reacties

Een Trojaans paard voor Android smartphones maakt mensen belachelijk die de illegale versie van een commerciële app downloaden en installeren. Android.Walkinwat is volgens Symantec de eerste mobiele dreiging die gebruikers aanpakt die illegale software downloaden. De malware doet zich voor als een niet bestaande versie van de Walk and Text applicatie die op de Android Marktplaats is te vinden. Het programma wordt echter ook op verschillende andere websites aangeboden.

Gierig
Eenmaal geïnstalleerd toont de applicatie een dialoogvenster dat de gebruiker laat geloven dat de app wordt gekraakt. In werkelijkheid probeert het programma gevoelige gegevens terug te sturen, zoals naam, telefoonnummer en IMEI informatie.

Daarnaast stuurt de app een sms-bericht naar alle contacten in de adreslijst waarin staat dat de gebruiker net een illegale app gedownload heeft. "Ik ben stom en gierig. Het kostte slechts 1 dollar. Steel niet zoals ik deed." Verder krijgen gebruikers de mogelijkheid om de originele versie via de Android Marktplaats te kopen.

Reacties (9)
31-03-2011, 10:30 door Anoniem
Briljant!

wel jammer van die data die wordt verzonden hehe
31-03-2011, 10:59 door Anoniem
Haha (:

Dit is natuurlijk een slechte zaak maar ik kan er toch wel de humor van inzien.
31-03-2011, 11:41 door Anoniem
Iemand was goede vrienden met de dev's?
31-03-2011, 11:45 door regelneef
Hij is leuk :)

Maar dat het IMEI nummer e.d. wordt verzonden is inderdaad erg jammer. De smsjes alleen zouden mijns inziens al straf genoeg moeten zijn.
31-03-2011, 12:22 door Syzygy
Grappig maar dat kan dus eigenlijk niet !!

Maar het is niet geheel zonder risico want het toevoegen van de mogelijkheid tot het aanschaffen van de originele versie op Android Marktplaats valt onder SPAM. Je hebt namelijk geen toestemming gegeven om voor dit commerciële aanbod benaderd te willen worden !!
31-03-2011, 13:09 door SecOff
Of het niet kan ligt maar net aan de beschrijving van de app, als daar in staat dat de app sms en informatie over je toestel kan versturen hebben ze het keurig gemeld :-) Ik heb geen medelijden met de hierdoor getroffen gebruikers als die bewust een gekraakte versie van een betaalde app wilden downloaden. Het is ook geen SPAM want je krijgt het niet toegestuurd, je hebt het bericht zelf geinstalleerd. Bij het installeren van probeer versies zit er vaak ook een link naar de betaalde versie in.
31-03-2011, 21:18 door Anoniem
@SecOff:
Je krijgt het wel toegestuurd. Als mijn nummer in het adresboek zit van degene die de malware-app installeert, krijg ik een ongevraagd SMS-je over een app "Walk and Text". Dit merk ik dan toch wel aan als SPAM.
01-04-2011, 09:06 door Anoniem
Daarom wil ik ook tot op heden geen Android,een waardeloos systeem op dit moment.
02-04-2011, 22:44 door KwukDuck
Door Anoniem: Daarom wil ik ook tot op heden geen Android,een waardeloos systeem op dit moment.

Ik hoop stiekem toch dat je niet denkt dat malware uniek is voor Android...?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.