image

Petitie voor Europees onderzoek Paspoortwet

donderdag 31 maart 2011, 13:33 door Redactie, 10 reacties

Verschillende Europese privacywaakhonden willen dat er een Europees onderzoek naar de opslag van biometrische gegevens komt. Overheden eisen in toenemende mate biometrische gegevens van mensen op, die vervolgens op RFID-chips in paspoorten en identiteitskaarten worden opgeslagen. Sommige landen, zoals Nederland, Frankrijk en Lithouwen, gaan nog verder en slaan deze zelfs op in databanken.

Een alliantie van meer dan 80 ondertekenaars heeft Secretaris-Generaal Thorbjørn Jagland van de Raad van Europa schriftelijk verzocht om de betrokken landen zo spoedig mogelijk om uitleg te vragen of hun wetgeving over dit onderwerp overeenstemt met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) en de uitspraken van het Europees Hof voor de Mensenrechten.

Volgens de ondertekenaars dient er een diepgaand onderzoek te worden ingesteld of de mensenrechtengaranties en criteria met betrekking tot de noodzaak, evenredigheid, subsidiariteit en veiligheidsgaranties, die het EVRM eist, ook inderdaad worden gerespecteerd. In een recent rapport van diezelfde Raad van Europa wordt dit sterk betwijfeld.

Democratisch
“In een democratische samenleving vormt de afname en opslag van biometrische gegevens van een hele bevolking een onevenredige en ook om andere redenen onnodige inbreuk. Niet alleen op de privacy maar ook op andere rechten, zoals de onschuldpresumptie, die worden beschermd door het Europees Verdrag. Daarom heeft het Verenigd Koninkrijk onlangs de afname van vingerafdrukken van burgers stopgezet. Toch leggen nog veel landen graag vingerafdrukken van een bevolking(sgroep) vast, terwijl die niet wordt verdacht van strafbare feiten. Bovendien vergroot deze handelwijze juist de kans op identiteitsfraude”, benadrukt Simon Davies van Privacy International.

Reacties (10)
31-03-2011, 13:37 door Anoniem
RFID chips, de meest privacy schendende technologie ooit uitgevonden en de nachtmerrie van iedereen met lichtelijke kennis van techniek
31-03-2011, 13:53 door Preddie
waarom heb ik nu zo'n gevoel van; Eindelijk !
31-03-2011, 13:57 door Anoniem
"waarom heb ik nu zoon gevoel van; Eindelijk !"

Mwa, als het strijdig is met het EVRM, dan past men het EVRM waarschijnlijk aan ;)
31-03-2011, 13:59 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
31-03-2011, 14:59 door Anoniem
Goed initiatief. Maar ik ben bang dat de Roverheid toch door gaat duwen met hun wereldvreemde gedrag.
31-03-2011, 15:25 door Preddie
Door Hugo: misschien omdat je te vroeg juicht? (offtopic: zoon => zo'n :))

thx..... sja juichen doe ik nog niet, maar het feit dat er eindelijk is op een andere niveau tegengas wordt gegeven
31-03-2011, 19:35 door DarkViewOfTheWorld
Door Anoniem: RFID chips, de meest privacy schendende technologie ooit uitgevonden en de nachtmerrie van iedereen met lichtelijke kennis van techniek


Wrong .... like all technologies ... they are not evil or good.
Only how they are USED matters.

En hoe ze gebruikt worden is vaak stevig fout, daar ga ik zo mee akkoord, maar dat maakt de technologie daarom niet fout.
RFID is bv zeer handig voor inventarissen e.d. maar ik zou er absoluut geen passpoort met RFID implementeren.
01-04-2011, 08:36 door Anoniem
Beter laat dan nooit.

Draadloos volgen van goederen en/of personen is onderdeel van de nieuwe gevaarlijke economie die al onze vrijheden gaat controleren en beprijzen.

Nu het gevaarlijke RFID-systeem en als we niet waakzaam blijven : E-call (het electronische volg&betaalsysteem in de auto met monitor&controle-functie.)

Wakker blijven !

De bonus&graai-cultuur in de chipindustrie is dodelijk.
01-04-2011, 11:01 door spatieman
vergeet een ding niet..
het is vandaag 1 april !
01-04-2011, 15:42 door Jacob Boersma
Door spatieman: vergeet een ding niet..
het is vandaag 1 april !

Maar het artikel is van gisteren. En ik zie er ook niks grappigs aan...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.