image

Google verbetert inzage in overheidscensuur

woensdag 6 april 2011, 12:25 door Redactie, 1 reacties

Google heeft de manier aangepast waarop te zien is welke landen onderdelen van de zoekgigant blokkeren of censureren. Vorig jaar lanceerde Google het "Transparancy Report", een tool die overheidscensuur in kaart brengt. Het kan dan gaan om verzoeken om bepaalde content te verwijderen of het blokkeren en filteren van diensten. "We denken dat dit soort transparantie censuur kan afschrikken", zo liet Google destijds weten.

De navigatie tussen de verschillende geblokkeerde diensten was onoverzichtelijk en bewerkelijk. Daarom heeft Google de weergave aangepast, waarbij gebruikers nu meteen zien welke diensten zijn geblokkeerd. "We denken dat het geven van de feiten aanleiding kan zijn voor een zinnig debat over de omvang en autoriteit van politieke beslissingen wereldwijd", aldus Matt Braithwaite van het Transparency Engineering Team.

Op dit moment zijn alle Google-diensten in Libië geblokkeerd. Is in Turkije de Blogger-dienst deels beschikbaar en kan men in Iran geen Google video's bekijken.

Reacties (1)
07-04-2011, 23:04 door Anoniem
Er valt mijns inziens nog een hoop te verbeteren ook. Zo wordt er geen inzage gegeven in de censuur van de landen (zoals bijvoorbeeld China of Noord-Korea) die een lijst van gecensureerde bronnen zien als staatsgeheim.

Het komt er dus op neer dat de landen waar google, middels deze lijst, zo hard zijn best doet om censuur af te schrikken, er wel eerst even netjes wordt gevraagd of de regering de lijst zelf niet ook liever gecensureerd ziet... Geef dan gewoon eerlijk toe dat je net zo hard meedoet aan de censuurcapriolen van de betreffende landen, om ze niet tegen je in het harnas te jagen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.