image

"Apple iPhone maakt 1984 werkelijkheid"

donderdag 7 april 2011, 11:01 door Redactie, 7 reacties

Veel apps voor de iPhone en iPad versturen privégegevens naar Apple en derde partijen, waardoor het bedrijf "1984" een stuk dichterbij brengt. Eind vorig jaar werd bekend dat mobiele applicaties informatie zoals het apparaat ID, locatie, leeftijd, geslacht en andere persoonlijke informatie versturen. Inmiddels is er in het Amerikaanse New Jersey een onderzoek naar verschillende aanbieders gestart.

Analysebedrijf Veracode besloot één van de gewraakte apps te onderzoeken. Het ontdekte dat "persoonlijke informatie in gigantische hoeveelheden naar advertentiebedrijven wordt gestuurd." Zeker nu er meer en meer "gratis" applicaties verschijnen, zal dit alleen maar toenemen, zo stellen de onderzoekers. "De applicatieontwikkelaars zijn zich misschien niet eens van de privacyschendingen bewust, die ze introduceren door het gebruik van libraries van derden. Ze denken misschien dat ze alleen per impressie betaald worden en niet dat de advertentie library informatie over de gebruiker lekt."

Door het combineren van alle gegevens kunnen partijen een goed beeld van iemands privéleven krijgen. "Denk dat je huidige locatie wordt gevolgd terwijl je thuis, op kantoor of bij iemand anders bent. Combineer dat met je geslacht en leeftijd en dan met je geo-gelokaliseerd IP-adres. Als dat allemaal in één mand ligt, is het eenvoudig om te bepalen wie iemand is, wat ze voor werk doen, met wie ze omgaan en andere kenmerken van ze", zegt Tyler Shields die er een Orwelliaans gevoel van krijgt.

1984
Volgens Andrew Storms van nCircle speelt Apple een belangrijke rol bij het verlies van privacy. "Privacy bestaat niet meer. Privacy is verdwenen omdat de gebruiker hiervoor heeft gekozen en Apple het erg aantrekkelijk maakt om het op te geven." Bij het starten van zijn iPad werd Storms gevraagd om het apparaat bij Apple te registreren en het bedrijf toegang tot de GPS-gegevens te geven. "Aangezien je het apparaat hebt gekocht, heeft Apple al behoorlijk wat informatie over je: naam, adres, telefoonnummer, e-mail, creditcard en GPS-gegevens van waar je bent."

Met meer dan 15 miljoen verkochte iPads en 50 miljoen iPhone delen veel consumenten hun gegevens met Apple. "Als dit de toekomst is, dan is onze privacy gedoemd. Apple, ik dacht je de 1984 barrière wilde breken, maar in plaats daarvan heb je het teruggebracht", besluit Storms.

Reacties (7)
07-04-2011, 11:21 door Mysterio
Wat een gel*l! Privacy is een keuze en dat blijkt maar weer. Als ik er voor kies om 's avonds met de gordijnen open voor het raam in mijn blote hol de horlepiep te dansen, moet ik ook niet zeuren dat mensen naar binnen kijken en vervolgens huilen over dat er geen privacy meer bestaat.

Privacy heeft nooit bestaan. Altijd hebben mensen gordijnen, deuren, ramen dicht gedaan, gesprekken in binnenkamers gevoerd en meer van dien. Nu moet je alleen op iets meer letten. Privacy is dus wellicht wat ingewikkelder geworden.
07-04-2011, 11:36 door Anoniem
wellicht dat Storms eens het boek moet lezen.

het boek gaat er over dat de OVERHEID alles van je weet terwijl je dat niet wil.

wat je zelf prijs geeft aan een of ander bedrijf is je eigen keuze.

maar goed... 'assumption is the mother off all fukups', 'niet goed lezen' is daar familie van.
07-04-2011, 13:42 door Anoniem
Het boek beschrijft niet hoe de daarin vertelde dystopie tot stand is gekomen. De adoptie van 'de schermen' [lees het boek] op grote schaal omdat men er zoveel gratis informatie mee kon benaderen?

De adoptie van smartphones/social media op grote schaal omdat men er zoveel gratis informatie mee kon benaderen?
07-04-2011, 14:06 door Anoniem
@Mysterio

Jou woonkamer werkt gewoon met gordijnen open en dicht. Maar bij Apple werkt je telefoon niet als je niet registreerd. Dus je vergelijking gaat mank. Want nu als de overheid zegt dat met het oog op veiligheid de gordijnen gaat verbieden. Want dan kan je makkelijk naar binnen kijken en zien of er illegale dingen gebeuren. Ben je dan ook nog zo simpel met je redenatie? Want dat is dus ook privacy schending.

Straks hebben we kilometer heffing. Dat betekend dat je alleen kunt rijden als jou auto doorgeeft waar je bent. Wil je dat niet, dan kun je dus niet meer met je auto rijden. OV kan ook al niet meer van de OV-chipkaart. Dus dat wordt lopen naar je werk.

Dat is wat Apple en Google etc doen. Je mag gebruik maken van hun spullen, maar wil je dat niet, dan kan je ook niets. Ik zeg je nu al vast, dat je straks alleen nog maar met een Facebook account in clubs komt. Zo kunnen ze mooi volgen waar je bent.

TheYOSH
07-04-2011, 14:44 door Syzygy
Het Profilen van mensen is nu makkelijker voor de leek maar de overheid deed dat natuurlijk al.
Met een telefoontje naar de Belastingdienst en het UWV weten ze bijna alles van iemand.
Dit kunnen ze tegenwoordig uitbreiden met een inzage in je Internet (IP) en (Mobiele) Telefoon gegevens en je leven is al bijna zo transparant als glas.

Waar dit verhaal om gaat is dat een leek (lees: iemand die niet over de juiste middelen beschikt) dat nu ook kan doen door een beetje rond te snuffelen op het Internet.
Ik word er zelf niet warm of koud van.
07-04-2011, 20:34 door Anoniem
En wat dacht je van Google ?
Die liggen nog steeds met de NSA in bed.

Maar daar doen we lekker schijnheilig over. Want Google is gratis!!

Here take it.. It's free!! Don't be evil.
08-04-2011, 10:40 door Mysterio
Door Anoniem: En wat dacht je van Google ?
Die liggen nog steeds met de NSA in bed.

Maar daar doen we lekker schijnheilig over. Want Google is gratis!!

Here take it.. It's free!! Don't be evil.
Mwha, het is niet dat Google er geheimzinnig over doet. Dit artikel gaat over de meer subtielere vorm van inbreuk. Helaas gaat de meneer daarna miepen over Apple. Hij doet alsof het iets nieuws is, wat vroeger allemaal veel beter was en zo. Dat is niet zo. Altijd zijn jouw gegevens geld waard geweest. Waarom mijn gegevens geld waard zijn is me tot op deze dag niet helder :D

Ik zou schatrijk moeten zijn met mijn gegevens! En het leuke is dat ik elke week weer andere gegevens kan opgeven. Heerlijk.

Je zou natuurlijk een 'spookburger' kunnen worden. Maar dan krijg je dus je iPad niet aan het werk. Zonde...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.