image

Bewaarplicht schendt privacy 500 miljoen Europeanen

maandag 18 april 2011, 09:29 door Redactie, 14 reacties

De verplichte opslag van telecomgegevens levert niets op, maar schendt op grote schaal de privacy van vijfhonderd miljoen Europeanen, zo blijkt uit het evaluatierapport van de EU-richtlijn bewaarplicht telecomgegevens van de Europese Commissie. De bewaarplicht verplicht telecombedrijven gedurende twaalf maanden om privégegevens over het verkeer en de locatie van iedere klant op te slaan. De Europese Commissie slaagt er niet in om te bewijzen dat dit een noodzakelijke maatregel is om ernstige criminaliteit te bestrijden.

"Uit het rapport blijkt namelijk dat ernstige strafbare feiten ook opgelost worden zonder deze verplichte opslag," zo stelt digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom (BoF), dat het vandaag verschenen rapport al eerder in handen kreeg. Samen met de Europese koepelorganisatie European Digital Rights bekritiseren de burgerrechtenbewegingen de analyse van de Europese Commissie.

De beide partijen wijzen ook naar de statistieken, die niet laten zien dat er sprake is van een stijging van criminaliteit of een daling van aantal opgeloste zaken in de Europese landen zonder een bewaarplicht. In landen als Duitsland en Roemenië hebben nationale rechters de bewaarplicht ongrondwettig verklaard, terwijl in landen als Oostenrijk en Zweden de nationale parlementen de bewaarplicht niet willen implementeren vanwege privacybezwaren.

Privacyschending
"Ondertussen worden 500 miljoen Europeanen geconfronteerd met een massale en niet-noodzakelijke inbreuk op hun digitale grondrechten. In 2010 werd van iedere Europeaan gemiddeld iedere zes minuten vastgelegd waar ze zich bevonden en met wie ze contact hadden op dat moment", laat Bits of Freedom weten.

Volgens de Europese Toezichthouder gegevensbescherming, Peter Hustinx, is de bewaarplicht 'de meest privacy schendende maatregel ooit' die in de Europese Unie is aangenomen. Verder zouden meerdere Europese landen daarnaast zijn tekortschoten in het toezicht op de veiligheid van de opgeslagen gegevens. Zo wordt er bijvoorbeeld in Nederland onvoldoende toegezien op de verwijdering van de gegevens als de bewaartermijn van twaalf maanden is verstreken.

"Alle Europeanen en Europa's reputatie voor het beschermen van grondrechten betalen de hoofdprijs voor deze chaotische EU-richtlijn. Het Commissierapport en ons schaduwrapport tonen aan dat de richtlijn op ieder niveau faalt: onze grondrechten worden niet beschermd, er is geen Europese eenheid bereikt met de richtlijn en de bewaarplicht heeft geen noodzakelijke bijdrage geleverd aan het opsporen van ernstige criminaliteit", aldus Axel Arnbak van Bits of Freedom.

Reacties (14)
18-04-2011, 09:56 door Anoniem
Positief, hopelijk kan dit rapport gebruikt worden om de hele bewaarplicht op te heffen.
18-04-2011, 10:06 door Anoniem
En niemand heeft dit vooraf aan zien komen? Echt helemaal niemand?
18-04-2011, 10:13 door Syzygy
In 2010 werd van iedere Europeaan gemiddeld iedere zes minuten vastgelegd waar ze zich bevonden en met wie ze contact hadden op dat moment", laat Bits of Freedom weten.

Waarom zijn er dan nog zoveel criminelen voortvluchtig ??
18-04-2011, 11:17 door Mysterio
Door Syzygy:
In 2010 werd van iedere Europeaan gemiddeld iedere zes minuten vastgelegd waar ze zich bevonden en met wie ze contact hadden op dat moment", laat Bits of Freedom weten.

Waarom zijn er dan nog zoveel criminelen voortvluchtig ??
De 6 spannendste minuten van mijn leven.

Nah, ik denk dat als je direct of indirect met een verdachte of crimineel of iemand die nagetrokken wordt, te maken hebt je ook begluurd kan worden.

Een gemiddelde is uiteraard een gemiddelde. Dit betekent niet dat dus iedereen nagetrokken wordt.

Maar, eens, men moet zo snel mogelijk kappen met deze onzin. Ik snap dat het handig kan zijn in sommige gevallen, maar dat is geen rede om dan maar alles op te slaan en te bewaren.
18-04-2011, 11:58 door cjkos
Door Syzygy:
In 2010 werd van iedere Europeaan gemiddeld iedere zes minuten vastgelegd waar ze zich bevonden en met wie ze contact hadden op dat moment", laat Bits of Freedom weten.

Waarom zijn er dan nog zoveel criminelen voortvluchtig ??

Omdat het niet werkt,
staat overigens ook als conclusie te lezen.
18-04-2011, 13:31 door Anoniem
"Positief, hopelijk kan dit rapport gebruikt worden om de hele bewaarplicht op te heffen."

Zo Brussel te kennen zal de conclusie eerder zijn dat er nog meer opgeslagen moet gaan worden om de bewaarplicht effectiever te maken. Je hebt teveel vertrouwen in het gezonde verstand van politici, en de kans dat dit rapport in positieve zin gebruikt zal worden om de hele bewaarplicht op te heffen (of af te zwakken) lijkt mij nihiel.
18-04-2011, 14:49 door Anoniem
Door Mysterio: Nah, ik denk dat als je direct of indirect met een verdachte of crimineel of iemand die nagetrokken wordt, te maken hebt je ook begluurd kan worden.

Niet "kan worden", maar "zal worden".

Zie het geval van die vrouw die getuige was, maar bang was voor de dader. De politie wist dat ze in de buurt van het misdrijf was geweest, dus werd ook zij begluurd. Zij besloot alsnog te melden wat ze gezien had, maar deed dat uit vrees via "meld misdaad anoniem". Ze was echte rniet anoniem, omdat politie haar telefoon "begluurde". En dus stond haar naam en toenaam vermeld in de aanklacht. Want ze was in het kader van het onderzoek getapt en dan geldt (natuurlijk) anoniem zijn niet meer. Je bent dan gewoon een verdachte en zo wordt je ook behandeld.

Peter
18-04-2011, 16:45 door spatieman
[admin] Hou het gezellig [/admin]
19-04-2011, 09:05 door Anoniem
Door spatieman: pff, adolf obama's wil is wel..
hij wilde het..

Dit was allemaal al geregeld voordat Obama president was. Misschien zelfs voordat hij zich kandidaat stelde.

Peter
19-04-2011, 11:29 door Anoniem
@spatieman: Obama werd in 2009 president; het data retention gebeuren is een Europees initiatief dat gerelateerd is aan de European Convention on Cybercrime, en is gebaseerd op een richtlijn uit Juni 2001.

Na 9/11 werd het gepresenteerd als initiatief tegen terrorisme, maar ook voor die datum was men al van plan om, in de kader van de strijd tegen de misdaad, data retention wetgeving in te gaan voeren. Zie bijvoorbeeld :

Green light for Euro data retention plans
30th June 2001
http://www.theregister.co.uk/2001/06/30/green_light_for_euro_data/
19-04-2011, 12:24 door Ed Dekker
Vraag: hoe zou je hiertegen in opstand kunnen komen?
Niet meer pinnen?
Capuchon op en altijd onder d videocamera's doorlopen, zodat je niet steeds in beeld bent?
Alleen nog via MacDonald's gratis WiFi internetten?
19-04-2011, 13:02 door Preddie
Door Ed Dekker: Vraag: hoe zou je hiertegen in opstand kunnen komen?
Niet meer pinnen?
Capuchon op en altijd onder d videocamera's doorlopen, zodat je niet steeds in beeld bent?
Alleen nog via MacDonald's gratis WiFi internetten?

Dat kan bijna niet, onze overheid verkoopt europa als iets moois maar achter de schermen geef je de macht uit handen en heb je niks meer te vertellen in je eigen land, nog even en we hebben geen leger meer maar er komt 1 europees leger, mocht je om welke reden dan ook terug willen vechten dan kan dat niet meer ..... en toch hoor je veel dwazen zeggen dat we die "line of defense" niet meer nodig hebben, 65 jaar is echt maar weinig in het bestaan van de mensen en toen hadden we onze buren in eens op de stoep staan met niet al te vriendelijke bedoelingen

Videocamera's zijn tegenwoordig aangesloten op "stadstoezicht" zoals ze dat noemen, naja ze kunnen gewoon letterlijk mee kijken wat jij op papier aan het lezen bent. je telefoon houd bij waar je ben, je pint pas wat je af rekent, je bankrekening welke rekeningen je betaald, je internet gegevens worden allemaal opgeslagen, nog even en ze hebben je medische geschiedenis en DNA, de vingerafdrukken hebben ze ook al en het is nog een kwestie van tijd voordat ze ook je auto per meter kunnen volgen.... vervolgens wordt alles aan project indect gekoppeld en kunnen we de mensen nog net niet op commando uitschakelen .... Dit is de droom van elk toekomstig persoon met dezelfde denk beelden als bijv. Hitler en verbazingwekkend genoeg lopen er daar nog aardig wat van rond op deze wereld .....
19-04-2011, 13:56 door Ed Dekker
@Predjuh
Dat is wel een heel sombere kijk op de wereld.

Dat er hier 65 jaar geen oorlog is geweest, is voor een belangrijk deel aan Europa te danken! Door het commerciële belang groter te maken dan een eventueel oorlogsbelang hebben we stabiliteit en rust gekocht.
Dat we nu in dezelfde moeite door alles wat met privacy te maken heeft omwille van dat commerciële belang, is wel heel kwalijk. Natuurlijk wordt dat graag verpakt als 'veiligheid'. De verwijzing naar hoe 'veiligheid' tot onveiligheid kan leiden is cru, maar helaas maar al te waar.

Ironisch is dan ook dat het juist de liberalen lijken te zijn die veiligheid boven individuele vrijheid stellen. En het linkse kamp, waar de staat als toezichthouder sterker leeft, gaat er net tegenin. De wereld op zijn kop.

Blijft de vraag: is het mogelijk om er niet aan mee te doen?
20-04-2011, 10:41 door Dev_Null
@Predjuh: Das precies wat ze willen
Iedereen verregaand of totaal opgehangen aan een chip, en als je je niet gedraagt zoals het hoort
Word je chip uitgezet en leg je uit de - door hen (new world order) - gecontroleerde maatschappij

De meeste mensen hebben geen flauw benul, hoever we al heen zijn op weg naar dit zieke nazi-idelologietje

Dit is de droom van elk toekomstig persoon met dezelfde denk beelden als bijv. Hitler en verbazingwekkend genoeg lopen er daar nog aardig wat van rond op deze wereld .....
En aan die droom word heel driftig gewerkt ...Echter heeft de uitvinding van de computer-gerelateerde technologien hiertoe bijgedragen, dat het in een sneltreinvaart voortuig gaat de laatste decennia

"Youtube - One Mainframe to rule them all"
http://www.youtube.com/watch?v=JV5E0Tkiyxs

Als je - na het zien van deze documentaire - nog niet wakker geworden bent..
Slaap dan maar rustig verder... Uw "uberheid" waakt (al) over uw sterfdatum
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.