Computerbeveiliging - Hoe je bad guys buiten de deur houdt

Externe HD storage, NAS of ´in the cloud´

19-04-2011, 00:07 door poolster, 14 reacties
Overweeg om e.e.a., maar vooral mijn fotoverzameling veilig op te slaan op een manier dat ik ook op afstand er relatief gemakkelijk bijkan. Nu doe ik dat door af en toe een externe mass storage device te gebruiken en in een kluis te bewaren. Alhoewel je de discipline moet hebben regelmatig een backup te maken en dat ding weer ergens netjes op te bergen.

Ik overweeg anders een NAS, met een automatische back-up feature, op te nemen in mijn thuisnetwerk en zo daar dan bij te kunnen, maar een ander mogelijkheid is de hele handel bij een ´in the cloud´ mogelijkheid onder te brengen en zodoende daarmee de storage fysiek te scheiden van een opslag thuis en een gebruiksvriendelijke toegang te hebben vanaf elke positie in de wereld waar je internet hebt.

Securitywise kan ik me voorstellen dat daar wat issues kunnen zijn. Goed onderbouwde suggesties en overwegingen zijn van harte welkom en bij voorbaat dank voor elke bruikare reactie.
Reacties (14)
19-04-2011, 07:46 door Syzygy
Met (voor jou) kostbare foto's is het niet onverstandig om ze zowel thuis als extern te bewaren (dubbel kopie).
Voor thuis kan je dan denken aan een NAS.
Voor extern kan je tevens denken aan een NAS op een andere locatie (familie, vrienden of bij een hoster) maar ook "in the cloud" zou een alternatief zijn.
Voordeel is dat een NAS vaak wat intelligentie heeft in de vorm van een sync programmaatje of zo.

Ik denk dat jouw prioriteit is, dat je altijd een kopie van je werk hebt en niet zo zeer dat je foto's ter inzage komen van een ander !! ( afhankelijk van wat er op je foto's staat).
Het security issue bij jou zal dan meer op bedrijfszekerheid (business continuity) dan op beveiliging liggen.
19-04-2011, 12:55 door Above
Ik ben ook bezig met wat ik wil nemen.

Via USB 3.0 wat zeer snel gaat maar niet geschikt via LAN voor in een netwerk.
http://www.fantec.de/html/en/5/artId/__1515/varId/__1515/bild/__1/gid/__500905309053790537290/searchStr/__mr-35DU3/article.html

Of via LAN.
http://www.fantec.de/html/en/3/artId/__2423/gid/__500905309053790537290/searchStr/__GL-35DSR/article.html

Dit zijn alleen voorbeelden waar ik mee bezig ben. Ieder zijn voorkeur qua merk natuurlijk. Belangrijk vind ik snelheid en veiligheid. Dus minimaal raid-1. Ik moet alleen vanavond even testen of je via LAN ook je Windows 7 kunt herstellen tijdens opstarten vanaf dvd. Zo ja, dat wordt het uiteraard via LAN.
19-04-2011, 14:20 door Anoniem
Als het niet werkt vanaf de Windows DVD zou je WIndows 7 Ultimate (of Enterprise) kunnen installeren binnen een VHD bestand http://blogs.msdn.com/b/knom/archive/2009/04/07/windows-7-vhd-boot-setup-guideline.aspx
Als je dan TWEE boot opties maakt kun je eenvoudig omwisselen en de andere VHD kopieren of terugzetten.
Deze oplossing werkt ook uitstekend als je extra netwerk drivers of backup software nodig hebt die niet in de WinPE mode draait. Een niet geactiveerde Ultimate kan ook als recovery dienen voor een Home/Professional versie die op de disk zelf staat.
19-04-2011, 14:32 door cpt_m_
Als ik je een tip mag geven dan zou ik kiezen voor de Netgear ReadyNAS Ultra 2.
Dit is een 2-BAY NAS, ik heb gekozen voor de 2x2TB in mirror dus totaal 2GB qua schrijfruimte.

Aantal features:
- streaming multimedia
- remote access
- raid 0,1
- x-raid2
- hot swap
- iscsi
- dual gigabit
- -usb 2.0 & 3.0

+ tal van add ons voor meer mogelijkheden, zie http://www.readynas.com/?cat=36
19-04-2011, 16:03 door Securitate
breng het bij je moeder, wel zo veilig.
19-04-2011, 16:07 door Anoniem
Is dit ook niet wat? http://www.sentrysafe.com/Products/275/QA0121_FIRE-SAFE

Een brandwerende box waarin je een externe harde schijf op kunt aansluiten. Dan de box via USB op je pc aansluiten.

Ik kan hem in Nederland 123 niet vinden, maar de Nederlandse website vind je hier: www.sentrysafe.nl
19-04-2011, 16:46 door poolster
Die NAS gaat er komen. Nogal wat aanbod en prachtige opties en idd die Netgear ziet er goed uit. Blijft de mogelijkheid dat het huis afbrandt en je toch dierbare data, vooral dus familiefoto´s en films etc. kwijt kan raken. Dus lijkt mij die ´in the cloud´ optie het overwegen waard. Ga maar eens een account aanmaken bij b.v. Icloud en je kan meen ik gratis 3 GB uploaden. En ja security, het is natuurlijk persoonlijk, maar het zijn geen super belangrijke bedrijfsgeheimen o.i.d. Zie ook
http://computertotaal.nl/article/22063/icloud.html

Alvast dank voor de feedback. Mochten er goede suggesties en ervaringen zijn met in the cloud opties dan wordt dat uiteraard op prijs gesteld.
19-04-2011, 17:36 door Anoniem
Thuis een NAS met gemirrorde disk, en bij een kennis een NAS met een enkele disk die elke nacht gesynct wordt.

Een beetje serieuze fotoverzameling is al gauw een paar honder GB, en dat kan aardig wat kosten om in de cloud op te slaan. Een extra NAS bij een kennis kost eenmalig een paar honder euro.

Ik zou kiezen voor QNAP of Netgear, dat zijn eigenlijk wel de marktleiders in deze business
19-04-2011, 19:04 door Anoniem
Hoi,

met een NAS van netgear kun je je bestanden rechtstreeks in de cloud storage van Netgear (ReadyVault) kwijt!
19-04-2011, 19:52 door Anoniem
Bij Netgear heb je de mogelijkheid om automatisch een backup naar een lokale USB schijf te maken, je kunt ook overgaan naar een on-line backup mogelijkheid (Readynas Vault) De files die je hier in de backup zet kun je over het internet met anderen delen.

Als je je NAS in het slechtste geval moet vernieuwen, dan haal je die backup gewoon weer terug van het internet of USB. Let wel, on-line storage kost hoe dan ook geld. Voor wat je in een jaar aan 100GB kwijt bent koop je nu een 2TB USB schijf extra. En bij Readynas Vault betaal je zoveel per jaar dat je beter een 2e nas aan kunt schaffen.

Houd er bij een NAS rekening mee dat de schijven geen standaard formattering hebben. Dus een schijf uitlezen door hem op je PC aan te sluiten met een usb-hulpstuk helpt je niet, mocht je dat in het ergste geval willen doen. Ik weet niet of de backup van Readynas zelf naar lokale USB op een standaard PC terug te lezen is. Niet uitgeprobeerd. Zelf backup ik nog niet, ik vertrouw op het raid volume. Het past allemaal ook nog op de PC tot nu toe, ook daar kun je een extra HD voor backup inzetten als je wilt.

kijkt gewoon wat voor jou werkt, mogelijkheden te over. Het grootste voordeel van een NAS is dat je bestanden vanaf elke plek op je lokale netwerk bereikbaar zijn, en je bestanden over het internet kan delen met anderen.
19-04-2011, 21:04 door Anoniem
bekijk www.smugmug.com eens.
20-04-2011, 08:48 door dutchfish
De oplossing die ik gebruik:

- Een NAS met iSCSII en deze is encrypted
- De relatief kleine partitities sync ik met een cloud oplossing

Waarom?

Als mijn huis afbrand of mijn NAS gestolen wordt ben ik alsnog mijn gegevens kwijt. Dit voorkom je door je NAS te laten synchroniseren met de cloud in de nachtelijke uren. Hierdoor verlies je geen bandbreedte overdag of s'avonds vroeg tijdens het surfen. En je gegevens zijn geëncrypt zodat ook de aanbiedende partij er niet bij kan of aanpassingen kan verrichten

iSCSII werkt snel. Je hebt als het ware een virtuele schijf op je werkstation. Standaard kan iedere backup software hier mee overweg, ook de standaard backup shedule oplossing in windows 7.

Alle fatsoenlijke NAS oplossingen hebben iSCSII.

Onnodig uit te leggen dat bestandsdeling via smb/CIF (het standaard protocol) brak werkt en onveilig is.

Suc6
20-04-2011, 13:31 door Anoniem
Neem een Flickr account en upload ze.
21-04-2011, 06:55 door Above
Door Anoniem: Bij

Houd er bij een NAS rekening mee dat de schijven geen standaard formattering hebben. Dus een schijf uitlezen door hem op je PC aan te sluiten met een usb-hulpstuk helpt je niet, mocht je dat in het ergste geval willen doen. Ik weet niet of de backup van Readynas zelf naar lokale USB op een standaard PC terug te lezen is. Niet uitgeprobeerd. Zelf backup ik nog niet, ik vertrouw op het raid volume. Het past allemaal ook nog op de PC tot nu toe, ook daar kun je een extra HD voor backup inzetten als je wilt.

Bedankt! Dat wilde ik weten.
Dan voor mij geen NAS. Ik neem wel de Fantec MR-35DU3 met twee schijven in Raid-1. Dan weet ik zeker dat één zo een schijf overal uit te lezen is als de Fantec zelf zou sneuvelen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.