Computerbeveiliging - Hoe je bad guys buiten de deur houdt

Register scanners

21-04-2011, 08:04 door Anoniem, 16 reacties
Hallo,

Is het gebruik van register scanners/boosters aan te raden of ten stelligste af te raden.
Ik was namelijk iets aan het nalezen van de registry booster van Uniblue en dat leek mij precies wel wat, toch liever eerst de vraag hier of er daar iemand al mee gewerkt heeft en of het aanrader is of niet op een Win7.

http://www.uniblue.com/nl/software/registrybooster/

Bedankt bij voorbaat.
Reacties (16)
21-04-2011, 10:03 door SirDice
Bijna al die dingen zijn onzin.

De enige die nog enigszins waardevol is is CCLeaner.
21-04-2011, 10:44 door Syzygy
Ik raad het je af ! (zie reactie SirDice)

Waarom zou je het doen ??
Wat denk je er mee te bereiken??
21-04-2011, 11:05 door Mysterio
En zelfs CCleaner heeft bij mij wel eens meer stukgemaakt dan goedgemaakt. Ok, ik had gewoon beter moeten opletten. Dat is meteen ook een punt van aandacht: Weet jij wat je weg kan laten halen dan?
21-04-2011, 11:17 door Spiff
Lezenswaardig stukje over registercleaners etc:
Computer!Totaal, Guus Crone, 02 juli 2008,
"Registercleaners: zinvol of niet?"
http://computertotaal.nl/article/2582/registercleaners-zinvol-of-niet.html
Conclusie: Niet nuttig, soms schadelijk. Alleen eventueel CCleaner gebruiken. (Maar ook daarmee moet je weten wat je doet, zoals Mysterio aangeeft.)
21-04-2011, 11:18 door Above
Door Mysterio: En zelfs CCleaner heeft bij mij wel eens meer stukgemaakt dan goedgemaakt. Ok, ik had gewoon beter moeten opletten. Dat is meteen ook een punt van aandacht: Weet jij wat je weg kan laten halen dan?

Ja :-)
Goed even kijken en je kan kiezen voor back-up in CCleaner Registry Cleaner.
Je register wordt letterlijk dagelijks vervuild met allemaal loze verwijzingen wat in der loop van tijd je prestaties kan beïnvloeden.
21-04-2011, 11:20 door M_iky
Hierover zijn de meningen dus verdeeld. Er blijft soms veel overbodige troep in het register achter bij oudere computers, na veelvuldig programma's geïnstalleerd en geïnstalleerd te hebben. Telkens Windows het volledige register moet doorlopen kost dit rekentijd, hoe kleiner en compacter = sneller.
Ook kunnen conflicterende register verwijzingen voor niet functionerende programma's zorgen (laats nog een norton360 die geen updates meer wou binnen halen, terwijl er een nog geldig abonnement aanwezig was).

Let wel op, wijzigingen in het register kunnen er ook voor zorgen dat er niets meer werkt, dus een back up van het register is wel aan te raden voor je hieraan begint.

Zelf gebruik ik Wise Registry Cleaner (freeware) om het register te cleanen en Auslogic RegDefrag (freeware) om het register te defragmenteren al jaren zonder problemen. Dit tot tevredenheid van de al diegene waar ik dit toegepast heb, zij merken dat hun pc toch wel sneller is geworden. Natuurlijk is dit in combinatie met het verwijderen van malware / adware / andere troep en overbodige programma's en nadien de schijf eens defragmenteren (Wise Disk Cleaner is hier een goede voor).

Maar zoals gezegd de meningen zijn hierover zeer verdeeld.
21-04-2011, 11:25 door Spiff
Door Above: Je register wordt letterlijk dagelijks vervuild met allemaal loze verwijzingen wat in der loop van tijd je prestaties kan beïnvloeden.
Het artikel van Guus Crone waar ik 11:17 uur naar verwees wel eens gelezen?
21-04-2011, 11:31 door Spiff
Door M@iky: Zelf gebruik ik Wise Registry Cleaner (freeware) om het register te cleanen en Auslogic RegDefrag (freeware) om het register te defragmenteren al jaren zonder problemen. Dit tot tevredenheid van de al diegene waar ik dit toegepast heb, zij merken dat hun pc toch wel sneller is geworden. Natuurlijk is dit in combinatie met het verwijderen van malware / adware / andere troep en overbodige programma's en nadien de schijf eens defragmenteren (Wise Disk Cleaner is hier een goede voor).
Er is daarmee volstrekt onduidelijk of het 'cleanen' van het register enige nuttige bijdrage levert, of dat alle verbetering moet worden toegeschreven aan het verwijderen van malware en overbodige programma's en defragmenteren.
En sluit ook een 'mentaal placebo-effect' niet uit.
21-04-2011, 11:48 door Anoniem
Elke registry clean tool kan handig zijn, zo lang je maar eerst een backup maakt.
Als er dan toch zaken niet werken, een last known good menu uitvoeren of alleen de backup reg terugzetten. Tools zoals Ccleaner laat je een backupbestand maken dus is er verder niets aan de hand.
En anders elke paar jaar een nieuwe installatie als je nog niet toe bent aan een nieuw besturingssysteem. Het is blijkbaar nog steeds moeilijk voor programmeurs om netjes hun software weer te verwijderen.

Gr,

E de Jong
21-04-2011, 13:08 door EDLIN
Register cleaners waren misschien nuttig in de tijd van Windows 98.
Toen werd bij het opstarten van het systeem nog het gehele register geladen, maar sinds Xp is dat niet meer zo.
Het register bevat honderdduizenden sleutels. Een paar meer of minder maakt echt geen verschil voor de performance.
21-04-2011, 15:32 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
21-04-2011, 15:53 door Spiff
@ Peter V,

Ik vroeg het al eens eerder in een reactie -
Waarom een url-verkorter gebruiken wanneer dat volstrekt niet nodig is, zoals hier?

Gebruikte je die met bit.ly verkorte url van het VirusTotal registrybooster.exe analyserapport omdat je zo'n korte url 'netter' vindt dan de lange VirusTotal url?

Ik hecht niet aan 'nette' url's.
Ik wil weten waar ik naartoe klik, en daarmee ben ik beslist niet de enige.
Het is irritant om daartoe eerst een url-expander zoals LongURL te moeten gebruiken, vooral wanneer dat niet nodig zou moeten zijn.
21-04-2011, 17:49 door Anoniem
ik vind het niets krijg wekelijks pc binnen met uniblue erop en die zijn echt zwaar de vernieling in geholpen door dit programma..

register moet je mooi zo laten wat het is of handmatig oplossen want deze programma's gooien nog teveel onnodige dingen weg naar mijn mening en je zal er geheid problemen mee krijgen (maargoed dat is mijn mening)
21-04-2011, 18:32 door Ilja. _V V
Door EDLIN: Register cleaners waren misschien nuttig in de tijd van Windows 98. (...) Het register bevat honderdduizenden sleutels. Een paar meer of minder maakt echt geen verschil voor de performance.

524849,5 sleutels om precies te zijn (W7Ent, geen "grote" apps zoals b.v. Office). ;-)
In 98/ME had je trouwens scanreg /fix vanaf de DOS-prompt, dat gemiddeld toch wel een kwart van het registervolume aan ongeldige ingangen verwijderde.
Sommige ingangen vertragen wel degelijk, maar worden niet door geen enkele bonafide registeropschoner verwijderd, b.v. Adobe ARM & Speed Launcher in HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run.
Door Spiff: Lezenswaardig stukje over registercleaners etc: Computer!Totaal, Guus Crone, 02 juli 2008, "Registercleaners: zinvol of niet?" http://computertotaal.nl/article/2582/registercleaners-zinvol-of-niet.html
Conclusie: Niet nuttig, soms schadelijk. Alleen eventueel CCleaner gebruiken. (Maar ook daarmee moet je weten wat je doet, zoals Mysterio aangeeft.)
Goed artikel, heb zelf zelfs de gedrukte papieren versie in huis, heb het er alhier met Spiff over gehad in: http://www.security.nl/artikel/36315/1/Live_OneCare_online_scanner.html.

Er zijn eigenlijk maar drie momenten waarvoor ik een registeropschoner toepas, voorheen dus bijna altijd die OneCare online, maar dat is sindskort opgeheven:

1. - : Na een volledig voltooide nieuw-installatie, want er blijven na alle updates van de diverse fabrikanten veel verouderde & overbodige ingangen staan, gemiddeld zo'n 500 tot 2000.

2. - : Na een decontaminatie na een infestatie, in dat geval is het wel aan te raden want niet alle Anti-Virea halen de gecompromitteerde ingangen weg ter voorkoming van herbesmetting, Dat kan in de enkele duizenden lopen.
Bovendien kan de schade dan toch al zo groot zijn, dat als het niet helpt of zelfs misgaat, een schone herinstallatie de beste optie is. Dus maakt het niet uit.

3. - : Na een ingrijpende de-ver-her-re-installatie, in dat geval gaat het meestal om veel minder dan 1000 ingangen & is het eigenlijk puur cosmetisch.

Zaken die vaak vergeten worden bij dit soort ingrepen, naast de back-up, is dat er van te voren een schijfcontrole uitgevoerd dient te worden op in ieder geval de systeempartities plus een verplichte herstart.
Ook na de voltooing van de registeropschoning dient er meteen herstart te worden.

Nogmaals ten overvloede: Ik neem aan dat een ieder hier die dit soort acties gaat ondernemen, zo voorzichtig is om eerst een backup van het hele register te maken. De makkelijkste manier is gewoon alles in C:\WINDOWS\system32\config naar een extern medium te kopieren.

Dan is het verstandig, echter niet noodzakelijk, om het Systeemherstel op alle schijven even uit te schakelen, mocht dat niet je standaardinstelling zijn (weer herstarten).
Want als de register-opschoning succesvol is, zijn alle voorgaande herstelpunten verlopen & automatisch overbodig.
Mocht het toch misgaan, dan is dat met F8 herstarten & dan Laatste bekende juiste configuratie selecteren te herstellen (dat word anders opgeslagen dan de systeemherstelpunten).

Bonafide register-opschoners werken eigenlijk heel simpel: Ze controleren of een verwijzing (naar een registersleutel- of bestands-locatie) ook daadwerkelijk aanwezig is. Als je van concentratie-oefeningen houdt, kan je het zelfs ook met de hand uitvoeren.

Zelf mag ik voor die enkele keer in XP zo af & toe wel eens gebruik maken van de Windows 2000 Registry Repair Utility van Microsoft. Die heeft maar 1 nadeel: Het werkt met 6 (usb-)opstart-floppy's...

Ik stel dit met nadruk ter onderschrijving dat bonafide betaalde register-opschoners absoluut geen haar beter zijn dan de bonafide gratis register-opschoners.

Hier staat wat Microsoft ervan vindt: http://windows.microsoft.com/nl-NL/windows7/Are-registry-cleaners-necessary
Hier de download voor de Windows 2000 Registry Repair Utility: http://www.microsoft.com/downloads/en/details.aspx?FamilyID=56d3c201-2c68-4de8-9229-ca494362419c
Hier de officiele downloadpagina voor CCleaner, ook goed & gratis: http://www.piriform.com/ccleaner/download

P.S: Bedankt voor de duim op!
P.P.S: Voor degenen die goed & gratis niet kunnen vinden: http://www.piriform.com/ccleaner/download/standard (Ook te vinden via de pagina van voorgaande link.)
P.P.P.S: Typo verbeterd...
21-04-2011, 19:21 door Anoniem
http://www.wisecleaner.com/

enjoy!!
22-04-2011, 09:53 door peanuty
Mooi he.. vakjargon.

Wanneer jij vind dat je een moet gebruiken, neem dan Ccleaner. (passeert al vaker dit topic.)
Laat het programma op de standaard settings staan wanneer je niet precies weet wat je doet, of wat je moet verwijderen.
Met de standaard settings moet het programma gewoon goed zijn werk doen.

(gebruik inderdaad wél de backup functie)

Download: http://www.piriform.com/ccleaner

Succes.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.