image

iPhone stuurt Apple 2 keer per dag locatiegegevens

donderdag 21 april 2011, 10:55 door Redactie, 9 reacties

Een moderne iPhone stuurt twee keer per dag de locatiegegevens naar Apple, zo heeft een forensisch onderzoeker ontdekt. Alex Levinson ontdekte de gegevens in een cachebestand op de iPhone. De gegevens zijn niet voor andere applicaties toegankelijk, aangezien hier rootrechten voor nodig zijn. Het bestand wordt tijdens iPhone sync operaties naar pc of Mac gekopieerd en is dan wel bereikbaar.

Beveiligingsonderzoekers Pete Warden en Alasdair Allan hebben nu een applicatie ontwikkeld die het bestand kan uitlezen en vervolgens de locatiegegevens op een kaart weergeeft. "Dit is vanuit een privacy oogpunt slecht. Autoriteiten zouden een gerechtelijk bevel kunnen krijgen om een forensisch onderzoek op je iPhone kunnen uitvoeren, om te zien waar je allemaal bent geweest", zegt Mikko Hypponen van het Finse anti-virusbedrijf F-Secure.

Database
Waarom Apple de gegevens verzamelt is onbekend. "Maar we denken dat het met Apples wereldwijd locatiedatabase te maken heeft." De locatiedatabase van Apple was in eerste instantie op de skyhook database gebaseerd, maar inmiddels gebruikt het bedrijf een eigen locatiedatabase, gebaseerd op locatiegegevens van iPhone-gebruikers.

"Als je een moderne iPhone gebruikt, zal het Apple twee keer per dag de locatiegegevens sturen. Dit is de standaard werking van het apparaat", merkt Hypponen op.

iTunes
Apple zou hiervoor iTunes gebruiken. Het vraagt tijdens de installatie om toestemming, maar het verzoek is zeer misleidend, laat de Finse virusbestrijder weten. In het privacybeleid verklaart Apple welke gegevens het precies opslaat. "We denken dat de nieuwe geheime locatiedatabase die op apparaten gevonden wordt, met deze functionaliteit te maken heeft. Klaarblijkelijk verzamelen iPhone altijd je locatiegegevens, ook al wordt het niet naar Apple gestuurd."

Reacties (9)
21-04-2011, 11:45 door Syzygy
Elke telefoon stuurt de locatie gegevens mee (cell, lob) deze worden er echter uitgefilterd door je provider.

In geval van 112 worden deze gegevens per call aan een database aangeboden die de Politie dan weer uitleest zodat je locatie bekend is. Makkelijk in geval van nood (stel je hebt iets ernstigs, hartproblemen o.i.d. en je weet niet waar je precies bent)
Dit in navolging van de Europese richtlijnen voor 112.
21-04-2011, 11:52 door spatieman
* zet GPS maar uit *
21-04-2011, 12:01 door Anoniem
De wereld was te klein geweest als dit in Windows Mobile het geval was...


Trouwens de US heeft een veel groter probleem met betrekking tot telefoons en tracking: The Carmen Sandiego project
http://www.hak5.org/episodes/episode-811
21-04-2011, 12:07 door Anoniem
Deze informatie is toch al bekend bij de overheid. Nu heeft Apple het ook, wat dan nog? Misschien sturen ze je nu gerichte reclame. Dat zal de overheid niet zo snel doen.
21-04-2011, 12:12 door corani
Handig! En als je de Amerika aangehouden wordt voor een kapot achterlicht, dan heeft de politie deze gegevens ook (Zie: http://blog.loadingdata.nl/2011/04/no-phone-or-no-privacy/)
21-04-2011, 13:04 door PeterB
Vind het alleen maar handig eigenlijk. Via Social Networks weten mensen toch vaak al waar je uithangt.
Die app is erg handig om te bewijzen dat je ergens wel of niet bent geweest.

http://petewarden.github.com/iPhoneTracker/#faq

Zie er geen probleem mee dus.
21-04-2011, 13:30 door Anoniem
Door PeterB: Vind het alleen maar handig eigenlijk. Via Social Networks weten mensen toch vaak al waar je uithangt.
Die app is erg handig om te bewijzen dat je ergens wel of niet bent geweest.

http://petewarden.github.com/iPhoneTracker/#faq

Zie er geen probleem mee dus.

Dat JIJ er geen probleem mee hebt, is jouw probleem. Maar punt is dat het inbreuk op privacy is, en dat mag standaard nooit gebeuren, en al helemaal niet zonder uitdurkkeijke toestemming van de eindgebruiker.
21-04-2011, 13:31 door Anoniem
@PeterB

En wanneer je ergens anders gaat solliciteren, kan je baas meekijken waarom je die dag vrijgenomen hebt en of je wel echt met de kinderen in het pretpark zit....
21-04-2011, 13:57 door Mysterio
"Dit is vanuit een privacy oogpunt slecht. Autoriteiten zouden een gerechtelijk bevel kunnen krijgen om een forensisch onderzoek op je iPhone kunnen uitvoeren, om te zien waar je allemaal bent geweest"
En zo is het. Standaard mogen deze gegevens niet door politie etc... gebruikt worden. Wat Apple er mee doet... dat zal vast ergens in de kleine lettertjes staan.

Als dit betekent dat je nu vrij eenvoudig de locatie van je gestolen iPhone kan achterhalen, zie ik wel mogelijkheden.

Wenselijk? Hmmm...zoals Syzygy opmerkt worden er al locatiegegevens verzonden. Het is wel zaak dat je je bewust bent van dit. En er zal vast een hack zijn/komen om Apple niet langer te voorzien van deze gegevens. Het is wel een beetje creepy dat blijkbaar mensen kunnen nagaan waar je bent geweest... of nu bent... hoe vaak je bent wezen plassen vandaag en hoe lang je erover deed.

Gerichte reclame 2.0

Ps. http://www.nu.nl/internet/2497923/overheid-moet-tijdelijk-stoppen-met-gebruik-iphone.html
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.