image

Google verzamelt locatiegegevens gebruikers

vrijdag 22 april 2011, 11:35 door Redactie, 22 reacties

Net als Apple slaat ook Google regelmatig de locatiegegevens van smartphone-gebruikers op en verstuurt die naar de zoekgigant. Dat laat de Wall Street Journal vandaag weten. Zowel Google als Apple zouden de locatiegegevens in gigantische databases opslaan, om daar later geld aan te verdienen. Volgens onderzoeksbureau Gartner is de markt voor locatie-gebaseerde diensten in 2014 goed voor een omzet van 8,3 miljard dollar.

Beveiligingsonderzoeker Samy Kamkar ontdekte dat een HTC Android telefoon elke paar seconden de locatie verzamelde en meerdere keren per uur die gegevens naar Google doorstuurde. Het verstuurde ook de naam, locatie en signaalsterkte van nabij gelegen WiFi-netwerken, alsmede de unieke code van de telefoon.

Gedeeltelijk zijn dit dezelfde gegevens die Google eerder via Street View auto's verzamelde. Destijds werd ook de inhoud van het onbeveiligde draadloze netwerkverkeer opgeslagen, iets waarvoor de zoekgigant deze week door het College bescherming persoonsgegevens op de vingers werd getikt. Volgens Kamkar slaat Google nu geen persoonlijke informatie op. Google wilde niet op de bevindingen van de onderzoeker reageren.

Justitie
Beveiligings- en privacyonderzoeker Christopher Soghoian waarschuwt dat de gegevens eenvoudig door opsporings- en inlichtingendiensten zijn op te vragen. "Privacywetgeving in dit land is hopeloos verouderd. Het verzamelen van locatiegegevens door Apple en Google roept een aantal lastige vragen op over de mate waarin de bestaande wetgeving voorkomt dat rechtshandhaving toegang tot de gegevens krijgt, wanneer het niet met de communicatie van de gebruiker is geassocieerd, maar zonder zijn medeweten of toestemming wordt verzameld."

Reacties (22)
22-04-2011, 11:39 door Anoniem
Gelukkig he ik alleen maar Nokia / Windows Phone 7 telefoons :)
Wat Apple (Apps) ook doen is het gebruik van de microfoon en deze opnames versturen zonder de gebruiker te waarschuwen. Iets wat bij Nokia onmogelijk is zonder de gebruiker te waarschuwen.
22-04-2011, 11:50 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
22-04-2011, 12:01 door Anoniem
Door Peter V: Eerst Apple met iPhone in de fout, en nu dit weer.

Ook in de politiek klinkt kritiek door.
http://bit.ly/grPl0L

En wat mij betreft verdwijnen beide telefoons op de Zwarte Lijst.
Please geen bit.ly links...
http://digitallife.nl/internet/22217-vvd-overheid-moet-tijdelijk-iphone-afzweren.html
22-04-2011, 12:55 door Anoniem
Als je zo'n telefoon hebt bij een KPN-abbo val je helemaal in de prijzen (als KPN doorzet met het wijzigen van de abbo's).
Apple en Google willen weten waar je bent, daar moet je dan ook nog voor gaan betalen :-(
22-04-2011, 13:07 door Anoniem
@Anoniem 11.39 uur
Ik zou dat niet te hard roepen of beweren dat Nokia/Windows home phone 7 dat niet zou doen,laat men dat eerst maar eens onderzoeken.
Ik las namelijk dat Windows 7 op de pc iedere 15 minuten contact maakt met Microsoft en dat je dat in XP nog nog uitschakelen maar met 7 helaas niet,in iedergeval niet de gewone pc gebruiker met basale pc kennis.
Ik vertrouw wat dit betreft geen een groot bedrijf niet wat op de wereldmarkt zoveel belangen heeft.
En met die belangen hangen ook zeer grote geld bedragen samen vergeet dat nooit!
Zowiezo schijnt iedere GSM te traceren te zijn zolang hij aanstaat en de batterij er in zit.
Ik zelf neem mijn GSM dan ook lang niet altijd mee overal naar toe ik gebruik hem meer voor noodgevallen.
Nou laatst dat akkefietje met de lekke voicemail van Vodafone ik denk persoonlijk dat het nog veel erger met de privacyinbreuk[op burgers] gesteld is dan dat de meeste van ons zich kunnen voorstellen.
22-04-2011, 13:09 door Anoniem
Er is een duidelijk verschil dat bij Android de gegevens niet op een desktop worden opgeslagen. Ook heb je bij Android root toegang nodig.

Waarschijnlijk wordt er gewoon een cache opgeslagen van de laatste telefoonpalen en wifinetwerken voor de stabiliteit van de verbinding en de snelheid van het maken van een nieuwe verbinding of GPS-fix.

Ik maak me er niet zo druk om.
22-04-2011, 13:44 door Wim ten Brink
Okay, Apple verzamelt locatie-gegevens. Google verzamelt locatie-gegevens. Wie garandeert ond dat Microsoft geen locatie-gegevens verzamelt? Of zelfs je eigen TomTom?
Ik meen dat TomTom en Vodafone in het verleden een samenwerking hebben gestart, waarbij Vodafone de locaties (en alleen locaties) van al hun abonnees aan TomTom zou doorgeven. Die locatie kan bij mobiele telefoons vrij eenvoudig worden bepaald, zelfs zonder GPS. (Want dat kan door informatie die al die GSM masten verzamelen.) TomTom gebruikt vervolgens die informatie om die over de kaart van Nederland te leggen en zo te analyseren op welke wegen de meeste abonnees van Vodafone zich bevinden en hoe snel die bewegen. Op die manier kan TomTom vrij betrouwbaar de meest recente file-informatie genereren met een behoorlijke nauwkeurigheid!

Waar ik dan ook benieuwd naar ben is of Apple en Google alleen locatie-informatie ontvangen, of ook extra informatie die aan een persoon of apparaat verbonden kan worden? Want als het alleen de locaties zijn kunnen ze de informatie alleen maar gebruiken om te bepalen hoe populair bepaalde plaatsen zijn...

Ik wil dus geen oordeel vellen voordat ik weet welke informatie Google, Apple en andere bedrijven exact verzamelen...
22-04-2011, 13:58 door Anoniem
Door Anoniem: Er is een duidelijk verschil dat bij Android de gegevens niet op een desktop worden opgeslagen. Ook heb je bij Android root toegang nodig....
Ik maak me er niet zo druk om.
Je vergeet even dat die data van alle androids wel een paar keer per uur naar Google blijkt te worden gezonden, incluis je Android device ID. Google probeert het te bagatelliseren door te stellen dat ze - van route informatie - niet het begin- en eindpunt opslaan. Ondertussen is dus bij en via Google zonder dat je er controle over hebt bekend waar je device wanneer was. Maak je vooral niet druk dat bedrijven zo geniepig en achterloos met zeer persoonlijke informatie van honderdenmiljoenen persoonen omgaat.... Zzzzzzzzz
En dan is het nu de beurt aan het CBP, consumenten organisaties en de rechters om de personen die dit implementeren eens keihard aan te pakken. Niks Google of Apple, maar de personen die er aan mee werken bij die organisaties.
22-04-2011, 14:18 door spatieman
Door WorkshopAlex: Okay, Apple verzamelt locatie-gegevens. Google verzamelt locatie-gegevens. Wie
--- knip ---

Ik wil dus geen oordeel vellen voordat ik weet welke informatie Google, Apple en andere bedrijven exact verzamelen...

waar je geweest bent.
welke winkels, etc, plaatsen..
en daarop krijg je dan reklame.
ga je veel naar de betaalde dames toe, kon je wel eens durex reklame krijgen.

ga je vaak naar een drankenzaak.
kan je reklame over alcohol krijgen, of een paar maatschappelijk werkers die erop willen wijzen dat veel drank schadelijk is.
,nog meer voorbeelden ??
22-04-2011, 14:24 door Anoniem
Je stelt in op je mobiel in android dat google anoniem gegevens mag verzamel hoor

onder instellingen > Locatie- en beveiligingsinstellingen > Draadloze netwerken gebruiken.

Ik denk dat veel deze aanzetten om maps goed werkend te krijgen.


De locatieservice van Google toestaan om anoniem locatiegegevens te verzamelen. Het verzamelen gaat door wanneer er geen toepassingen actief zijn.
22-04-2011, 15:08 door Anoniem
Door Peter V: Eerst Apple met iPhone in de fout, en nu dit weer.

Ook in de politiek klinkt kritiek door.
http://bit.ly/grPl0L

En wat mij betreft verdwijnen beide telefoons op de Zwarte Lijst.
Wil je eens stoppen met die bit.ly links....... Wie weet is die link wel geinfecteerd, of miss worden ooit de bit.ly server(s) gehackt en alles doorgestuurd naar een geinfecteerde link.... Of wat als de server offline gaat..........? Wat als de link verloopt en word hergebruikt,,......
Gebruik alleen shorturls als het echt nodig is.........
Mensen hebben jou dit al eerder aangegeven.
22-04-2011, 15:24 door Wim ten Brink
Door spatieman:

waar je geweest bent.
welke winkels, etc, plaatsen..
en daarop krijg je dan reklame.
ga je veel naar de betaalde dames toe, kon je wel eens durex reklame krijgen.

ga je vaak naar een drankenzaak.
kan je reklame over alcohol krijgen, of een paar maatschappelijk werkers die erop willen wijzen dat veel drank schadelijk is.
,nog meer voorbeelden ??[/quote]Ja, en nee. Dan heb je het over locatie-gegevens in combinatie met iets wat jou kan identificeren. Of jouw apparaat. Maar alleen de locatie en enkel en alleen de locatie? Daar kun je alleen uit afleiden hoe druk bepaalde plaatsen zijn. En daar waar het druk is, is iets bijzonders te melden. In combinatie met een kaart met daarop de snelwegen van Nederland kun je dit gebruiken om de drukste file-knelpunten in kaart te brengen. In stads-centra kun je dit gebruiken om te bepalen wat de meest populaire locaties zijn. En op de Veluwe kun je uitzoeken in welke bosjes de meeste koppeltjes gaan zitten om te flikvlooien of zo. :-) Maar als het alleen de locatie is, dan is er qua privacy niets aan de hand.

Wat Google overigens doet is naast de locatie ook informatie over Wifi-netwerken doorgeven. Dus iedere keer dat je met je Android-telefoon door je straat rijdt krijgt Google te horen welke Wifi-netwerken er in die buurt zijn en of het beveiligde netwerken zijn, of open netwerken. Je eigen identiteit geef je zo niet prijs, maar de privacy van iedereen in je wijk met een draadloos netwerk wordt wel bekend gemaakt...
En dat is misschien iets twijfel-achtiger, hoewel Google ook al iets dergelijks deed met hun streetview-auto's. Kennelijk is een kaart van alle Wifi-aansluitingen in Nederland belangrijke informatie.

Overigens, zoals Anoniem al aangeeft, je geeft zelf toestemming aan Google dat ze deze informatie mogen opvragen. Kun je uitzetten...
22-04-2011, 16:33 door Anoniem
Android pleegt diestal ! Ik maak in het buitenland extra internetkosten omdat ze zonodig mijn lokatie moeten weten. Aangezien er per tijdseenheid wordt afgerondt naar 100 kb, is elke verbinding met of zonder data 0.25 euro. !
22-04-2011, 16:37 door Anoniem
>Je stelt in op je mobiel in android dat google anoniem gegevens mag verzamel hoor

>onder instellingen > Locatie- en beveiligingsinstellingen > Draadloze netwerken gebruiken.

>Ik denk dat veel deze aanzetten om maps goed werkend te krijgen.


>De locatieservice van Google toestaan om anoniem locatiegegevens te verzamelen. Het verzamelen gaat door wanneer er >geen toepassingen actief zijn.

Dat gaat me allemaal te makkelijk. Er staat nergens dat google dat doet. Dus moeten ze het niet standaard aangezet hebben ! Ik wist niet dat google dat doet en heeft me ook nergens op gewezen. Lekker als je een prepay vodafone kaartje gebruikt waar geen internetbundel op zit. Dan ben je voor elke verbinding 0,75 euro cent kwijt. Ik begin steeds meer te balen van google !
22-04-2011, 16:39 door Anoniem
>Overigens, zoals Anoniem al aangeeft, je geeft zelf toestemming aan Google dat ze deze informatie mogen opvragen. Kun je >uitzetten...

Fout... je geeft geen toestemming, ze nemen je toestemming. Het staat standaard aan zonder dat je toestemming hebt gegeven !
22-04-2011, 17:01 door Anoniem
Koppel de locatie gegevens aan zoekacties op google, bezochte websites, e-mail/twitter/facebook accounts et voila: 1984 is werkelijkheid geworden.

We ruilen met z'n allen onze privacy in voor gebruiksgemak zonder er ook maar een keer over na te denken. Je kan het misschien wel uitzetten op je Android telefoon maar dan zal je merken dat ook een groot deel van je apps niet meer werken. Of dachten we dat al die (vrijwel) gratis apps vanuit filantropie ontwikkeld zijn?
23-04-2011, 11:07 door Wim ten Brink
Okay, eerst even de vraag hoe ernstig het is dat Google en Apple al deze locatie-gegevens verzamelen. In principe zal niemand er bezwaar tegen kunnen hebben indien deze bedrijven de verzamelde gegevens gebruiken om hun diensten te verbeteren en klanten betere producten te leveren. Waarom maken wij ons hier eigenlijk druk om? Het veelgehoorde excuss is dan ook: wat heb je dan eigenlijk te verbergen? Waarom zouden we niet willen leven in een wereld waarin Big Brother over ons waakt en beschermd?

Tja, daar is eigenlijk geen goed antwoord op, tenzij je een crimineel bent die niet wil dat zijn doen en laten bekend wordt. Toch? Alleen criminelen zijn tegen een dergelijk systeem omdat ze dan hun werk niet kunnen doen zonder betrapt te worden. Het is lastig te ontkennen dat je een bank berooft hebt als je telefoon door heeft gegeven dat je op het moment van die roof in de bank aanwezig was! Het systeem helpt dus ook om criminaliteit te verminderen!

Klinkt goed en wel, maar wat vergeten wordt is hoe je bepaalt of iemand crimineel is! Kijk naar de diverse Asiatische landen, en Arabische landen, waar de regeringen proberen om politieke tegenstanders op het Internet te onderdrukken. Want die tegenstanders, die verbeteringen en een betere machtsverdeling willen, zijn criminelen in de ogen van die regeringen! Iedereen die tegen een huidige regering is kan door die regering als crimineel neergezet worden! En als die locatie-informatie van deze tegenstanders in handen valt van diezelfde regeringen dan hebben ze de middelen om deze tegenstanders uit te schakelen!

Wat we vergeten is dat iedereen soms wel even een beetje crimineel kan zijn. Zwartrijden in de trein? Oversteken door rood licht? Je vuilnis een dag te vroeg buiten zetten? Of 10 kilometer te hard rijden op de snelweg? Omdat je gehele doen en laten in de gaten gehouden kan worden kan ook iedere misstap die je maakt tegen jou gebruikt worden...

Het doet mij denken aan die scene uit "Demolition Man" waar John Spartan even moet vloeken als hij voor het eerst op een politie-bureau komt. Meteen floept een computer een bon uit van 1 credit wegens vloeken, want dat mag dan niet meer... Of, om de film te quoten:
John Spartan: [to machine on wall after finding out that they no longer use toilet paper] Thanks a lot you shit-brained, fuck-faced, ball breaking, duck fucking pain in the ass.
Moral Statute Machine: John Spartan, you are fined five credits for repeated violations of the verbal morality statute.
John Spartan: [grabbing the tickets] So much for the seashells. See you in a few minutes.
Voor zover de nadelen van een dergelijk Big Brother systeem...
23-04-2011, 18:15 door Anoniem
>Okay, eerst even de vraag hoe ernstig het is dat Google en Apple al deze locatie-gegevens verzamelen.

Het is erg omdat je in buitenland extra internet kosten maakt die niet voor jouw zijn, maar voor google. Google heeft er voordeel aan, jij draait voor de raomingtarieven op.
24-04-2011, 01:59 door Anoniem
Zelfs TomToms (en andere (ingebouwde) autonavigatiesystemen) zijn door de politie uit te lezen.
Kunnen ze leuk terugzoeken waar criminelen naartoe zijn gereden.
24-04-2011, 11:19 door Anoniem
Ik heb gelukkig een 'ouderwetse' Nokia :)
24-04-2011, 11:21 door Anoniem
Binnenkort in het nieuws welke politici / bekende Nederlanders er naar de hoeren zijn geweest.
25-04-2011, 07:56 door Syzygy
Mensen, zonder Google/telefoon ben je ook te traceren.

Geld pinnen.
Beveiligingcamera' s in winkels en bij pompstations.
(Milieuzone) Camera's boven de weg, tunnels en andere drukke punten.
Kortingspassen bij verschillende winkels (AH etc.)
Airmiles pas
Toegangspassen (werk, sportclub etc.)
IP Adres

Daarnaast maakt je mobieltje natuurlijk continue connectie met een paal (cell)
Per GSM gesprek worden coördinaten doorgestuurd.
Dat is dus het zelfde als met een zwaailicht op je hoofd rondlopen.

en dan verzamelt Google iets en we krijgen meteen 1984 scenario's en een unheimlich gevoel van het verliezen van je privacy.

Waarschijnlijk hebben jullie de laatste 15 jaar niet goed gekeken, want zo lang ben het al zeker kwijt hoor.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.