image

Column: We doen het zelf

vrijdag 22 april 2011, 11:59 door Peter Rietveld, 18 reacties

De grootste bedreiging voor onze privacy is niet de overheid of het bedrijfsleven, dat zijn we zelf. En dan nog niet eens op de manier zoals Den Haag ons wil doen geloven, dat ‘iedereen’ zijn hele hebben en houen op Hyves en Facebook flikkert. Nee, de bedreiging is dat we massaal in de veiligheidsutopie geloven.

Dat is weer goed te zien in de afwikkeling van de schietpartij in het winkelcentrum van Alphen. In de discussies daarover vraagt men zich vooral af hoe het in godsnaam mogelijk is dat een zwaar gestoorde godsdienstwaanzinnige aan een wapenvergunning kan komen.

Tja. Alsof het dáár om gaat. Dat iemand het misschien had kunnen voorkomen. Die moet hangen. Er moet een zondebok zijn, en omdat de schutter zichzelf voor de kop geschoten heeft is er geen.

De eerst aangewezen zondebok was Call Of Duty MW2; de schutter zou dit gespeeld hebben en inspiratie opgedaan kunnen hebben in het roemruchte vliegveldlevel. Nu is dit nou net het enige saaie level van MW2, dus wat daar inspirerend aan is? Maar goed, er wordt dus wat gesputterd om dit soort spellen te verbieden, maar dat blijft bij gesputter. Het verbieden van de verkoop zou ook weinig helpen; CoD 6 is nu al het meest illegaal gedownloade spel. Wil je het spelen van dit spel voorkomen, dan moet je op iedere PC ‘een stukje toezicht’ aanbrengen – een beetje overheidsspyware, zeg maar. Daar wil niemand aan. Op dit moment, dan. Wat niet is, kan nog komen natuurlijk.

Dan maar de wapenwet. En de politie en de schietclubs. Er is immers duidelijk iets mis gegaan in de handhaving; de schutter had een wapenvergunning. Deze moet jaarlijks worden verlengd en daarbij moet gekeken worden of de vergunninghouder niet in aanraking is geweest met de politie. Bovendien is de politie in Nederland verplicht vuurwapenbezitters elk jaar minstens een keer te controleren. Die huisbezoeken worden lang niet altijd uitgevoerd, zo bleek uit onderzoek van de GPD-kranten in 2008. In de kamer gaan stemmen op om deze controle uit te breiden tot ‘psychische stabiliteit’ met een controle naar psychische stabiliteit van de wapenbezitter.

We gaan dus wellicht extra maatregelen krijgen die psychisch instabiele mensen uitsluiten van een wapenvergunning. Een voor de hand liggende optie is een psychologisch onderzoek bij de jaarlijkse verlenging van de wapenvergunning. Klinkt goed, nietwaar?

De kans dat iemand op zo’n keuring eerlijk meewerkt aan het psychologisch onderzoek is echter een stuk kleiner dan bij een normaal onderzoek; de wapenbezitter wil immers goedgekeurd worden. Bovendien weet hij dat de politie de gegevens van dit onderzoek te zien krijgt; wie weet wat voor consequenties het allemaal zal hebben als er in je dossier staat dat je labiel bent en van schieten houdt. Daarbij weten we al jaren dat mensen met psychische stoornissen best goed zijn in het misleiden van hulpverleners. Zo’n extra toets gaat dus waarschijnlijk niet veel helpen.

Aansluiten op de normale zorg dan maar? Ja, dat gaat helpen: als je lid van een schietclub bent en je een beetje down voelt, denk je voortaan wel twee keer na voordat je naar de huisarts gaat. Kun je je hobby door kwijtraken. Zo bezien levert zo’n maatregel wel een bezuiniging op in de zorg en dat is dan weer fijn voor Rutte, maar de bezuiniging zal niet opwegen tegen het toenemend risico van schietpartijen à la Alphen. Een depressievelling onder behandeling is immers een kleiner gevaar dan een depressievelling zónder behandeling.

Los daarvan, wie moet er dan gemonitord worden? Volgens het GGZ heeft 43,5% van alle volwassen Nederlanders op enig moment psychische problemen. Het overgrote deel hiervan is alleen bij de huisartsen geregistreerd. Naast deze mensen die in beeld zijn bij de GGZ zijn er ook nog mensen die nooit zorg zoeken. Vooral mannen mijden de zorg, en vooral mannen hebben ‘iets’ met wapens. Dus, voor alle zekerheid zou het maar het beste zijn als zeker de helft van alle Nederlandse burgers nooit en te nimmer een wapenvergunning zou mogen hebben. Nou kan ik daar persoonlijk niet mee zitten want ik houd niet van schieten, maar ik zie het niet gebeuren. Niet eens zozeer vanwege de traditie van sportschutters die je daarmee om zeep helpt, en die op zich toch ook wel wat waard is. Er bestaat ook nog zoiets als de jagerslobby. Een volledig wapenverbod heeft het eerder ook al nooit gehaald. Dus er zullen wel aanvullende maatregelen rond de vergunning komen.

Deze maatregelen zullen hoe dan ook impact hebben op de privacy – hoe zie je het anders voor je om mensen met een labiele geest een wapenvergunning te onthouden? Nu is het verlies van enige privacy best nog te verdedigen, als het werkt. Maar of het werkt, dat is nogal de vraag. Het probleem is namelijk – zoals altijd – de uitvoering. Of zo je wilt, de handhaving. Krijgt de politie inzage in alle medische dossiers van ieder lid van een schietvereniging? Makkelijker gezegd dan gedaan. Gegeven de decentrale aard van medische dossiers en het sneven van het landelijk dossier houdt dit in dat de politie toegang moet krijgen tot alle decentrale zorgsystemen; er is immers sinds de dood van het landelijk EPD geen verwijsindex waarin op te zoeken is bij welke zorgverlener iemand allemaal bekend is.

Wat ook kan, is dat de zorg meldplicht krijgt. Klinkt lekker daadkrachtig, maar het betekent – zoals wel vaker – helemaal niets. De zorg weet immers niet of iemand een wapenvergunning heeft of zou willen hebben. Dus moet je de zorg naar eventuele wapenvergunningen laten vragen en dit registreren in de zorgsystemen. En dan maar hopen dat de patiënt eerlijk antwoord geeft.

Hmm. Vast niet.

Dan moet de zorg maar iedereen ‘aangeven’ waarbij twijfel is of de persoon nu of in de toekomst stabiel genoeg is om een wapen te bezitten. Om er zeker van te zijn dat niemand erdoorheen glipt, zal dat vrijwel iedereen zijn die zich meldt met psychische problemen. Hoe zich dit verhoudt tot het medisch beroepsgeheim en de ethiek van de gemiddelde zorgverlener is duidelijk; de medicus werkt tegen. Maar stel nou, voor het gemak, dat de zorgverleners mee zouden werken. Dan heeft de politie een dossier tegen ongeveer de helft van de Nederlandse bevolking. Dat houden we juridisch niet droog: één simpele procedure richting het Europese Hof voor de mensenrechten op grond van de proportionaliteitsregel en de maatregel wordt teruggedraaid.

Zowel bij inzage in medische systemen als bij meldplicht gaan we heel veel privacy inleveren. Met de beste bedoelingen, daar niet van. Het gaat erom een drama als in Alphen te voorkomen. Maar het risico op zo’n drama zal hierdoor juist groeien omdat mensen met een bepaalde depressieve inslag de zorg gaan mijden, omdat de zorg dan als verlengstuk van de politie gezien kan worden. Wat ze dan overigens ook is.

Hmmm. Ook al niet.

Er zijn in deze gewoon te veel onzekerheden om het goed te doen. En er is een grote kans om alleen maar verkeerde dingen te doen. Zwartepieten en daadkracht eisen van politie en politiek is dus het laatste wat we moeten doen; van ondoordachte acties komen over het algemeen alleen maar nog grotere ongelukken. En die zullen er komen: de beleidsfabriek in Den Haag kan deze reuring immers niet negeren, dus er komen maatregelen, bevoegdheden, overlegstructuren en flankerend beleid. En dat alles ongeacht de effectiviteit – er moet iets gedaan worden, ook als evident is dat het niet helpt; Den Haag wil immers echt wel naar de burgers luisteren.

De waarheid is dat er voor drama’s als deze geen preventie mogelijk is - hoe graag we dat ook zouden willen. Volledige veiligheid is een utopie; we zullen als samenleving dan ook een andere manier dan dit geroeptoeter moeten vinden om met het verdriet en onze onmacht om te gaan.

Door Peter Rietveld, Senior Security consultant bij Traxion - The Identity Management Specialists -

Laatste 10 columns


Meer columns van Peter Rietveld.
Reacties (18)
22-04-2011, 12:56 door Syzygy
Peter, even wat info voor je.

Leden van een schietvereniging hebben (op zeer kleine uitzondering na) de intentie om regelmatig in een gecontroleerde omgeving met een vuurwapen te schieten. Vooraf wordt er een controle gedaan bij Justitie (hetgeen natuurlijk alleen maar bewijst dat de persoon geen strafblad heeft, dus eigenlijk: nog nooit gepakt/veroordeeld is) . Om je machtiging te behouden moet je dus enkele keren per jaar op de club aanwezig zijn en daadwerkelijk schieten. Een machtiging is dus een waardevol bezit en mensen die de moeite nemen om die weg te bewandelen om deze te verkrijgen/behouden hebben doorgaans wel iets met de sport.

Het alternatief is namelijk: Geen machtiging nemen en niet op een schietclub gaan en gewoon een illegaal wapen kopen.
Voordeel: Al ben je zo gek als een deur als je het benodigde geld op tafel legt, dan heb je een wapen.
Bijkomend voordeel: Je hebt geen machtiging dus kunnen ze hem ook niet van je afpakken.
Nog een voordeel: Je hoeft niet frequent naar een schietbaan.
En nog een: Je wapen (en jij) staan niet geregistreerd.

Ergo: Mensen met slechte voornemens weten dus wel de weg en gaan echt niet al die rompslomp aanhalen van schietverenigingen etc.

Dat er bij schietverenigingen mensen rondlopen die "door kunnen slaan" is net zo evident als dat er onder de kopers van een messenset bij Blokker ook personen rondlopen die niet helemaal 100% zijn ( met alle risico's van dien).

Beide alternatieven in acht genomen zie ik toch liever mensen naar schietverenigingen gaan.

Aanvullende maatregelen met betrekking tot vergunningen is dus om de massa stil te houden, de kiezers tevreden te stellen en voor de regering een actie van : "to justify their existence"
Geldklopperij en pleisters.
22-04-2011, 13:15 door Anoniem
Je kunt mensen nog zo screenen maar 100% voorkomen lukt je nooit!
Kijk maar naar het geval van Millie Boele en politieagent Sander V.
Iemand die agent is word ook psychologisch onderzocht voordat hij word aangenomen!
De waarheid is een ieder van ons kan in een psychose raken door een bepaalde gebeurtenis of plotselinge stresstoestand
Seriemoordernaars hebben dat in het verleden ruimschoots bewezen in de VS mensen die ogenschijnlijk vriendelijk en sociaal ogen kunnen de grootste monsters zijn.
Het beste wat wij als samenleving kunnen doen is opletten en proberen al te grote stressfactoren te elimineren en proberen mensen die in een isolement leven te betrekken bij de maatschappij en buurt waarin men leeft.
22-04-2011, 14:19 door Anoniem
"Het beste wat wij als samenleving kunnen doen is opletten en proberen al te grote stressfactoren te elimineren en proberen mensen die in een isolement leven te betrekken bij de maatschappij en buurt waarin men leeft".

Zoals in Baflo?
22-04-2011, 14:25 door Anoniem
@Syzygy:
Waarvoor is jouw informatie aan Peter bedoeld? Omdat je vind dat hij ongelijk heeft, of omdat er ook nog andere mogelijkheden zijn dan hij noemt?

Mocht je het eerste hebben bedoeld, dan lijkt het mij dat je met je argumentatie eigenlijk hetzelfde bereikt als wat Peter zegt, dus dan werkt het niet helemaal... En, vanzelfsprekend kan Peter in zo'n column nooit alle mogelijke varianten van wapenbezit benoemen.

Als je het tweede bedoelt, dan ben ik het met je eens dat de gevallen die jij noemt ook plaatsvinden.

Hoe dan ook, het doel van Peter is natuurlijk om aan te geven dat de publieke opinie (m.a.w. wat vooral de pers en de politiek schreeuwen) met name gaat over "hoe kunnen ze zo iemand nou een vergunning geven". En vervolgens zullen en moeten er natuurlijk strenge maatregelen volgen... Beetje 9/11-achtige reactie dus. Het gevolg daarvan is een nog verder oprukkende "big brother"-achtige maatschappij.

In mijn ogen pleit Peter er dus met name voor dat er geen onnodige (want onzinnige) maatregelen worden afgekondigd. En ik kan het daar alleen maar mee eens zijn.
22-04-2011, 15:26 door Anoniem
@Anoniem.14.19uur.

Nee Baflo geeft juist het falen van het huidige systeem weer waarin asielzoekers te lang op uitsluitsel moeten wachten
of ze een verblijsvergunning kunnen krijgen.
Net als met die Afghaanse Asar dat zoiets 10 jaar moet duren voordat er uitsluitsel is of men mag blijven is gewoon belachelijk en zou iedereen frustreren!
Plus asielzoekers kunnen hier zelf als ze uitgezet worden schijnbaar nog weer hoger beroep gaan tegen de rechtsuitspraak wat belachelijk is natuurlijk.
Ik vind als een Nederlandse rechter besluit tot uitzetting er geen beroep meer mogelijk moet zijn en de desbetreffende asielzoeker zo snel mogelijk uitgezet moet worden.
Dat geeft voor iedereen meer duidelijkheid,want juist dat slappe beleid plus gemeentes die het weigeren te uitvoeren creërt
dit soort situaties zoals in Baflo.
En als de gemeente ambtenaren het weigeren dan moeten ze aangeklaagd worden of van mij part de bajes in!
Pappen en nathouden heeft nooit gewerkt,maar men weet in het buitenland vaak al wat voor slappe wetgeving wij hier hebben en maakt daar graag misbruik van.
22-04-2011, 16:14 door Anoniem
Ach, als ze geen Uzi kunnen bemachtigen pakken zo toch gewoon een Suzuki Swift, of een wat zwaarder caliber.
Genoeg manieren om mensen leed toe te brengen, geen wet zal daar tegen helpen.
22-04-2011, 18:19 door Syzygy
@ Anoniem

Peter heeft het stukje gepost dus spreek ik Peter aan !
Het is gewoon mijn mening met uitleg waarom
Niets meer en niets minder.

IK vind het vreselijk voor de nabestaanden van die slachtoffers maar om nou meteen weer op die Schietverenigingen te gaan focussen is weer zo'n "pappen en nathouden" verhaal om de burgers zoet te houden
22-04-2011, 20:15 door Night
Hoe erg en dramatisch deze incidenten ook zijn. Het betreft een heel miniem risico voor de bevolking. De kans dat je omkomt door van de trap te vallen is echt vele malen groter. Ik ben er voor om risico' s aan te pakken maar dan wel bij de grootste risico' s te beginnen, daar valt winst in veiligheid te behalen.

Dus ik zeg: dit risico is op dit moment zeer acceptabel. Niets veranderen aan regelgeving etc.
23-04-2011, 15:38 door Anoniem
"Ergo: Mensen met slechte voornemens weten dus wel de weg en gaan echt niet al die rompslomp aanhalen van schietverenigingen etc."

Typisch de redenatie van de Amerikaanse wapenlobby. Natuurlijk zullen sommige criminelen illegaal vuurwapens komen. Veel drama's vinden echter impulsief plaats, waarbij het voor handen hebben van een wapen zorgt voor escalatie. Of een ongelukje (kind wat een wapen pakt, iemand die ten onrechte denkt dat een wapen niet geladen is).

Wat dat betreft scheelt het terugdringen van wapenbezit wel degelijk doden, ook al zullen er altijd mensen zijn die illegaal aan een wapen komen. Niet iedereen die legaal een wapen bezit en moord danwel doodslag pleegt met het wapen had, indien hij het wapen niet legaal had kunnen verkrijgen, illegaal een wapen gekocht en hetzelfde delict gepleegd.

Waarbij ik zeker niet wil zeggen dat in het specifieke geval van Tristan hij niet illegaal aan een wapen had kunnen komen - maar misschien had de obsessie met wapens zich bij hem niet ontwikkeld indien zijn vader niet wapens als (legale) hobby had gehad, waarin hij zijn zoon heeft meegesleept.
23-04-2011, 21:59 door Anoniem
Peter Rietveld stapt te makkelijk over de wapenvergunning-issue heen.Bij Paul en Witteman zei de korpschef van Alphen dat de politie de vergunning zou hebben geweigerd als de politie op de hoogte was het psychiatrisch beeld van de dader.Het justiteel verleden van de pedofiel bij de kinderopvang zou ook bij de screening zijn uitgekomen als databases met elkaar kon worden gekoppeld.Dit zijn 2 feitelijke voorbeelden met massale dramatische en tragische effecten omdat die mogelijkheden bij de screening niet waren toegestaan.
Ik lees nooit, maar dan ook nooit over gevallen die fout gaan vanwege vermeende opslag en gevaarlijke koppeling van bestanden voor screening.Ik lees wel altijd over gevallen die fout gaan wegens de vrees voor schending van privacy.
Het gezegde 'Als het kalf verdronken is etc etc' zegt genoeg en dient men de koe bij de horens te vatten en de put te dempen!
25-04-2011, 19:08 door Anoniem
Echte mannen willen wapens. Echte vrouwen willen echte mannen. Daarmee is de cirkel rond, althans voor dat deel dat zich als echte man of echte vrouw beschouwt, of daarvoor door wil gaan. Dat zou wel (heel) wat minder mogen, maar met die wens kom je tegenwoordig nergens meer.
25-04-2011, 22:13 door Anoniem
Zeer goede column! Eindelijk iemand die het wel snapt!

EzMe
26-04-2011, 09:35 door Anoniem
Door Anoniem: Echte mannen willen wapens. Echte vrouwen willen echte mannen. Daarmee is de cirkel rond, althans voor dat deel dat zich als echte man of echte vrouw beschouwt, of daarvoor door wil gaan. Dat zou wel (heel) wat minder mogen, maar met die wens kom je tegenwoordig nergens meer.
Hoeveel echte mannen bestaan er nog? De meeste mannen hebben tegenwoordig meer oestrogeen dan testosteron in het lijf zitten. En steeds meer vrouwen hebben meer testosteron in het lijf zitten dan oestrogeen.
De meeste 'mannen' zijn net wijven geworden dus, wat moet je ermee? Staan eerder te janken dan dat ze een keer voor zichzelf of voor anderen opkomen.
En dat zie ook een beetje terug in de samenleving, waar je vroeger een tik terug kon geven, en dat het werd geaccepteerd als iets volstrekt normaals, ontstaat tegenwoordig de discussie of je wel een tik terug had mogen geven want nu heeft de dader pijn. Er volgt dan zelfs een aangifte tegen degene die het lef had om voor zichzelf of voor een ander op te komen.
De meesten kijken liever toe dan de handen uit de mouwen te steken.
26-04-2011, 09:56 door Anoniem
Als sportschutter begrijp ik de argumentatie van beide kampen, echter er zijn in Nederland nog steeds minder legale vuurwapens in omloop dan illegale! Daarnaast ben ik van mening dat het bestuur van een schietsportvereniging meer zijn verantwoordelijkheid moet nemen. Bij de aanvraag van een verlof tot het voorhanden hebben van een vuurwapen (wapenvergunning) moet het bestuur van de vereniging waar je minimaal een jaar lid bent, goedkeuring geven voor de aanvraag. Hierbij moet het bestuur het aanvraagformulier als eerste ondertekenen. Vervolgens ga je naar het politiebureau voor een antecedentenonderzoek en als dit allemaal akkoord is ga je met het verlof en een speciaal overdrachtsbewijs voor de verkoper je wapen halen bij de handelaar of particulier. Vervolgens moet je ieder jaar minimaal 18 schietbeurten maken en dit laten registeren op de vereniging omdat er anders geen verlenging mogelijk is. En juist bij het voldoen van die 18 schietbeurten zou (het bestuur van) de vereniging wederom zijn verantwoordelijkheid moeten nemen en zijn voelsprieten uit moeten steken. Afwijkend gedrag of ernstige twijfel zouden vervolgens moeten worden gemeld bij de plaatselijke politie die hier dan bij verlenging van het verlof rekening mee kan houden.
26-04-2011, 15:17 door Anoniem
Door Anoniem: Als sportschutter begrijp ik de argumentatie van beide kampen, echter er zijn in Nederland nog steeds minder legale vuurwapens in omloop dan illegale! Daarnaast ben ik van mening dat het bestuur van een schietsportvereniging meer zijn verantwoordelijkheid moet nemen. Bij de aanvraag van een verlof tot het voorhanden hebben van een vuurwapen (wapenvergunning) moet het bestuur van de vereniging waar je minimaal een jaar lid bent, goedkeuring geven voor de aanvraag. Hierbij moet het bestuur het aanvraagformulier als eerste ondertekenen. Vervolgens ga je naar het politiebureau voor een antecedentenonderzoek en als dit allemaal akkoord is ga je met het verlof en een speciaal overdrachtsbewijs voor de verkoper je wapen halen bij de handelaar of particulier. Vervolgens moet je ieder jaar minimaal 18 schietbeurten maken en dit laten registeren op de vereniging omdat er anders geen verlenging mogelijk is. En juist bij het voldoen van die 18 schietbeurten zou (het bestuur van) de vereniging wederom zijn verantwoordelijkheid moeten nemen en zijn voelsprieten uit moeten steken. Afwijkend gedrag of ernstige twijfel zouden vervolgens moeten worden gemeld bij de plaatselijke politie die hier dan bij verlenging van het verlof rekening mee kan houden.

Mee eens met bovenstaande.
Alleen bestuur van SV zijn allemaal vrijwilligers.En wat is afwijkend gedrag?Iemand in camo kleding op de baan?Of in
roze ballet pakje?Iemand die zich 3 keer in de week vol laat lopen aan de bar van de SV,en daarna doodleuk naar huis gaat met wapen in de achterbak en zo dronken als een konijn?Wie het weet mag het zeggen.

Jammer vind ik alleen dat heel het sportschutters gilde door het slijk gehaald wordt,zoals altijd na zo een soort incident.
Al die gewapende overvallen,moorden en weet ik veel wat,vallen in het niets wanneer er iemand bij betrokken is met een"verlof tot het voorhanden hebben van een vuurwapen",wat toch iets anders is dan de door de media geschreeuwde
"wapen vergunning".Dan gaat de hele KNSA door het slijk.
En kwam het hier al eerder tegen.Als ik echt kwaad wil,zoals laatst in Alphen,dan huur ik gewoon busje,en rijd volgas
op zaterdag over de markt.
Dus daarna wordt het huren van een busje verboden,net als in sommige andere landen?.

Dit soort vreselijke dingen valt gewoon niet te voorkomen.Iemand kan gewoon sochtends naar zijn werk gaan,huisje boompje,beestje,en opeens knapt er wat.Niets aan te doen.
Wel kan je dan erger voorkomen door goede bezetting van politie,en eventueel gewapende bewakers.
Dan wordt zo iemand sneller gestopt,en blijft de schade beperkt.

Maja,dan zijn we weer bij af.Geen geld,geen wetgeving,geen harde handhaving.


Typisch Nederlands.....
05-05-2011, 09:45 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Wel kan je dan erger voorkomen door goede bezetting van politie,en eventueel gewapende bewakers.
Dan wordt zo iemand sneller gestopt,en blijft de schade beperkt.

Maja,dan zijn we weer bij af.Geen geld,geen wetgeving,geen harde handhaving.


Typisch Nederlands.....

Totaal niet mee eens, ik hoef niet meer blauw op straat en bewakers met geweren, allemaal bangmakerij.

Mensen werden, zijn en worden gek, dit soort dingen zullen blijven gebeuren en er is NIKS wat we eraan kunnen doen. Tuurlijk is het erg als er iemand te overlijden komt door een voorval als deze maar ik zie dit als een auto ongeluk. Het is iets wat je zult moet accepteren zolang het gebruikt wordt, bij een auto ongeluk is het de auto die de schade doet bij een schiet incident is het (indien wapens moeilijk verkrijgbaar zijn) de persoon zijn geestelijkheid.

het domste wat je kunt doen op een moment als deze is bang worden en overal grote beveiliging neerzetten. Tristan ging het winkel centrum binnen met de gedachte dat hij dood zou gaan, hij zou net zo veel mensen hebben meegenomen met gewapende beveiliging hoor.

Het wordt allemaal naar je toe gegooit alsof buiten de drugs bendes de straat regeren na 9 uur 's avonds en de middelbare scholen vollopen met criminelen in spè. er is geen buurt in Nederland (nee echt geen enkele) waar je je leven niet zeker bent als je er loopt, als je naar Amerika kijkt zie je dit wel. We moeten onze kinderen leren lief te hebben en respect te tonen voor anderen.

Leuke video om te kijken over zulke onderwerpen is:

Bill Hicks - It's just a ride.
15-08-2013, 15:29 door Anoniem
Tja, even een mini - reactie.

Het is (HIER) goed te zien hoe mensen denken en doen, op precies diezelfde manier kon het 'uit de hand lopen, aldaar'.


Men wil simpel en met de 'kleine' op pad, vooral 'gezien worden'.


-.-
15-08-2013, 16:15 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 16-08-2013, 15:46
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.