image

Juridische vraag: Mag forum berichten censureren?

woensdag 27 april 2011, 11:07 door Arnoud Engelfriet, 7 reacties

Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet en maak kans op zijn boek
"De wet op internet".

Arnoud is van alle markten thuis, maar vindt vooral in technische / hacking vragen een uitdaging. Vragen over licenties worden niet behandeld, aangezien die geen raakvlak met beveiliging hebben. De Juridische vraag is een rubriek op Security.nl, waar wetgeving en security centraal staan. Elk kwartaal kiest Arnoud de meest creatieve vraag, die dan zijn boek zal ontvangen.

Vraag: Op ons forum hebben we een discussie betreffende de vrijheid van meningsuiting. Kan, door middel van huisregels de vrijheid van meningsuiting aan banden worden gelegd door bijvoorbeeld verbieden om over politiek te spreken, of de standpunten van een specifieke partij uit te dragen? Moet een beheerder niet neutraal zijn?

Antwoord: Vrijheid van meningsuiting is oorspronkelijk bedoeld als afweerrecht tegen de overheid. Die mag geen regels opleggen of maatregelen nemen waarmee iemands mogelijkheid om zijn mening te uiten, wordt beperkt. En dat kan ver gaan: milieuvoorschriften over afvoeren van drukinkt kunnen onder (extreme) omstandigheden de vrijheid van meningsuiting schenden.

Forums zijn echter zelden van de overheid. En voor private partijen (burgers of bedrijven) is het heel wat minder duidelijk dat zij andermans meningsuiting moeten tolereren. Hoofdregel is dat niemand hoeft mee te werken aan andermans meningsuiting. Dat werd in februari nog door het Europese Hof voor de Rechten van de Mens bevestigd in het Saliyev-arrest (35016/03). Een krant mocht volgens het Hof ingezonden brieven weigeren of redigeren voor publicatie, omdat het hun krant is en zij bepalen wat er in komt te staan.

Diezelfde regel geldt voor forums. Wel is belangrijk dat je aangeeft dat je publicaties kunt weigeren of redigeren. Dit omdat een forum opgezet is als een gelegenheid om te publiceren, waarbij je mensen uitnodigt die te gebruiken. Wie dat aanbod accepteert, kan zich dan beroepen op het 'recht' te mogen publiceren. Anders gezegd: ze hebben dan een contract met de forumeigenaar.

Met huisregels kun je grenzen trekken, zodat je mensen wegens schending van dat contract eruit kunt zetten of hun bijdragen kunt aanpassen of verwijderen. Die moeten dan wel voldoen aan de regels voor algemene voorwaarden, met name de eis dat ze vooraf bekend zijn gemaakt en dat wijzigingen tijdig worden gemeld zodat mensen weten wat er wel en niet mag.

In principe mogen huisregels over alles gaan. Als de beheerder geen pro-Wilders (of anti-Wilders) statements wil, dan is dat zijn beslissing en dan moeten de gebruikers zich daaraan houden. Dat weet je als je lid wordt, en dat is dan bindend. Neutraliteit van de beheerder is niet nodig. Het enige dat eigenlijk echt moet, is vooraf de spelregels bekend maken.

Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. In 2008 verscheen zijn boek "De wet op internet".

Reacties (7)
27-04-2011, 16:11 door spatieman
dat noemen ze spelregels op stellen.
of te wel.
huisregeltjes.
overtreed je die, tja..
27-04-2011, 18:09 door Syzygy
Arnoud, bedankt weer voor deze wijze woorden

Het wordt zeer gewaardeerd !!
27-04-2011, 18:18 door Anoniem
Arnoud, mooi stuk.

Een mooi vervolg voor een volgend stuk: Ik heb wel eens begrepen dat een forum-eigenaar ook verantwoordelijk is voor de inhoud op een forum. Klopt dat eigenlijk wel?
28-04-2011, 08:50 door Anoniem
En wat als het forum wel van de overheid is? Al is vrijheid van meningsuiting in Nederland/Europa een farce aangezien een mening als "ik vind deze politieagent een idioot" of "ik vind de holocaust veel te mild geweest" strafbaar zijn. Niet mijn meningen overigens, ik vind het alleen kwalijk dat ze in een "vrij land" niet geuit mogen worden. Net zoals iemand mij een eikel mag vind ivm deze mening.
28-04-2011, 11:33 door Patio
Door Anoniem: Arnoud, mooi stuk.

Een mooi vervolg voor een volgend stuk: Ik heb wel eens begrepen dat een forum-eigenaar ook verantwoordelijk is voor de inhoud op een forum. Klopt dat eigenlijk wel?

Dat heb ik me ook vaak afgevraagd. Je kunt, als je dat tevoren aangeeft, reacties die je ongewenst vindt:

* verplaatsen
* verwijderen
* wijzigen

Als je het netjes wil doen, stel je de overtreder van de regels in kennis van zijn "misdaad" en vraagt haar of hem het zelf te doen.

Een mooi voorbeeld zijn de LinkedIn-groepen. Die gaan ergens over, hebben als het goed is vastgestelde regels. Je kunt daaraan toevoegen iets als:

Management neemt toepasselijke acties in geval van regelovertreding.

Ik denk dat je je daarmee voldoende indekt.
03-05-2011, 18:09 door Anoniem
Net zoals iemand mij een eikel mag vind ivm deze mening.
Dan zijn we in elk geval met 2 die men een eikel kan vinden want ik ben het helemaal met je eens wat dat betreft.
Bepaalde meningen mogen niet uitgedragen worden, andere meningen worden alleen toegestaan in een politiek debat en weer andere meningen (je noemde er al een paar) zijn verboden. Uitgifte of herdruk van bepaalde lektuur is verboden....
Ik kan voor sommige zaken wel begrip op brengen en ben die meningen ook niet toegedaan, maar vindt wel net als jij, dat het in deze tijd moet kunnen.
Tenminste wel als je het over vrijheid van meningsuiting wilt kunnen spreken.

Overigens ben ik zelf ook forum beheerder. Beheerder betaald alle kosten en mag dus ook regels stellen. Dat er sprake zou zijn van een contract vind ik persoonlijk wat ver gaan en volgens mij gaat Arnoud hier ook een stapje te ver met te stellen dat er sprake zou zijn van een contract.
Er is alleen sprake van een registratie, geen sprake van betaling, handtekening, abonnementsvorm, opzegtermijn of wat dan ook op welke manier dan ook als deel van een contract gezien zou kunnen worden. Dat kun je dus ook niet als zodanig zien. Het is een publicatiemogelijkheid die eigendom is van de beheerder vaak ook nog beperkt tot bijv. een bepaalde hobby.

Ik ben daarom nieuwsgierig naar juridische argumentatie waarom er sprake zou zijn van een contract bij een forum.
Wellicht kan Arnoud dat nog toelichten.
15-05-2011, 16:59 door Patio
Anoniem schreef 201105031809 Beheerder betaald alle kosten en mag dus ook regels stellen. Dat er sprake zou zijn van een contract vind ik persoonlijk wat ver gaan.

Of er kosten aan verbonden zijn is irrelevant. Veel fora zijn gratis.

Zodra iemand zich voor jouw forum registreert met e-mail- of IP/website-adres zijn er traceerbare gegevens van haar of hem bij jou bekend en is er dus een soort contract waar je beiden iets mee kan doen als de ene partij naar de mening van de ander tegen (on)geschreven regels "zondigt". Jij als je onredelijke eisen stelt als "op dit forum mogen geen plaatjes van porno-acteurs/actrices staan". Hoe kan iemand dat weten als hij/zij zijn/haar kleren aan heeft?

Zolang je regels controleerbaar controleerbaar, juist en redelijk zijn is er niets aan de hand als je wat dan ook met de bijdragen doet die daarmee strijdig is. Uiteindelijk kun je de adressen voor de rest van overtreders leven weren van je forum. Niks mis mee.

Zie ook mijn reactie van 201104281133 (waarin naar gratis fora verwezen wordt)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.