image

Google: Opslag locatiegegevens is vrijwillig

dinsdag 26 april 2011, 13:35 door Redactie, 13 reacties

De opslag van gegevens door Google Android telefoons gebeurt vrijwillig, daarnaast wordt alle informatie volledig geanonimiseerd, zo laat Google tegenover Security.nl weten. Vorige week ontstond grote ophef over de opslag en het versturen van locatiegegevens door zowel Apple als Google. Beveiligingsonderzoeker Samy Kamkar ontdekte dat een HTC Android telefoon elke paar seconden de locatie verzamelde en meerdere keren per uur die gegevens naar Google doorstuurde. Het verstuurde ook de naam, locatie en signaalsterkte van nabij gelegen WiFi-netwerken, alsmede de unieke code van de telefoon.

Vrijwillig
Volgens Google gaat het om een storm in een glas water, aangezien gebruikers dit zelf kunnen aangeven. "Waar het gaat om het delen van locaties, heeft de gebruiker de keuze (zogeheten 'opt-in'). We geven gebruikers van tevoren een keuze en controle over het registeren, delen en gebruik van locaties om te zorgen voor een betere gebruikservaring op hun Android-toestellen", zegt Mark Jansen van Google Benelux tegenover Security.nl.

Volgens Jansen betekent dit dat sommige locatie-gerelateerde informatie "slechts gedurende een gelimiteerde periode" lokaal op het toestel wordt bewaard. "Als er gegevens over locaties naar de locatieserver van Google wordt verzonden, dan gebeurt dit volledig geanonimiseerd en is deze informatie niet terug te leiden naar een specifieke gebruiker."

Reacties (13)
26-04-2011, 13:41 door Rene V
alsmede de unieke code van de telefoon

en is deze informatie niet terug te leiden naar een specifieke gebruiker

Hmm, oké, maar is het niet zo dan dat die unieke code van de telefoon toch op één of andere wijze te koppelen valt aan de gebruiker van die telefoon? Of zeg ik nu iets heel geks? ^^
26-04-2011, 14:04 door Anoniem
maar is het niet zo dan dat die unieke code van de telefoon toch op één of andere wijze te koppelen valt aan de gebruiker van die telefoon
----
je telefoon gekocht met mobiel abbonnament? is keihard aan de persoon gebonden. de unieke hardware code van 't toestel; imei wordt geregistreerd bij de provider, je verkooppunt en google zal deze ook wel te zien krijgen. wat er mee wordt gedaan? een groot mysterie. kijk wordt die telefoon overgedragen aan iemand anders, weet niemand dat. gaat er een andere simkaart in die telefoon, wordt 't imei nummer bekend bij de nieuwe provider.

Het is niet zo dat die gegevens onderling uitgewisseld worden zoals bijv. in turkije wel 't geval is (goeie zaak overigens! in geval met diefstal wordt de telefoon gewoon overal gebrokkeerd - geen een netwerk waarmee je daar kunt bellen HULDE!)
26-04-2011, 14:49 door _Peterr
Anonimiteit op mobile telefoon en Internet is onmogelijk.Alles wordt gelogd en gecontroleerd. Apple en Google (en de rest) verdienen hier geld mee en kunnen ons hierdoor van goedkopere telefoons voorzien. Alles heeft zijn prijs. Wil je anoniem zijn dan moet je meer neerleggen voor je apparatuur en dat wilt niemand....
26-04-2011, 18:35 door Anoniem
BS. Als je dit namelijk weigert, kun je geen gebruik maken van GPS apps.
Het feit dat ik van een GPS app gebruik wil maken wil niet zeggen dat ik mijn locaties wil doorgeven aan derden.
26-04-2011, 20:34 door Syzygy
Je telefoon is niet geregistreerd maar je SIM (nummer)
Je Sim kun je elke dag in een ander toestel doen (met andere IMEI)

Je provider kan wel eventueel die dag die IMEI aan je NUMMER (SIM) koppelen

http://nl.wikipedia.org/wiki/Simkaart

http://nl.wikipedia.org/wiki/International_Mobile_Equipment_Identity
27-04-2011, 08:52 door Anoniem
sterker nog,
als je je locatie tracker aan hebt staan krijg je zelfs geregeld van google een waarschuwing.
27-04-2011, 09:38 door jefdom
als de info volgens google niet is te koppelen aan een specifieke gebruiker ,wat is het nut hiervan???
27-04-2011, 10:14 door Anoniem
"imei wordt geregistreerd bij de provider, je verkooppunt en google zal deze ook wel te zien krijgen"

Deze redenatie is tamelijk bizar. Google heeft geen toegang tot de administratieve systemen van telco providers, en kan dergelijke informatie dus zeer zeker niet opvragen.
27-04-2011, 12:04 door Anoniem
Door jefdom: als de info volgens google niet is te koppelen aan een specifieke gebruiker ,wat is het nut hiervan???

Voornamelijk marketingonderzoek. "In welke gebieden wonen android gebruikers"
27-04-2011, 14:05 door Anoniem
als je je aanmeld voor google services op een android (zoals market) geef je je imei aan google (onderdeel van verificatie proces)
note :ik heb wel android, maar geen google account. dus ook geen toegang tot market: alle apps handmatig downloaden en installeren. persoonlijk zou ik een open androidmarket erg prettig vinden...
27-04-2011, 18:58 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
28-04-2011, 09:19 door 0101
@LwMw
Tja, Google dus. Maar Android is open source dus in principe zou het te controleren moeten zijn.
28-04-2011, 12:04 door Anoniem
Door LwMw:
Door Redactie: De opslag van gegevens door Google Android telefoons gebeurt vrijwillig, daarnaast wordt alle informatie volledig geanonimiseerd, zo laat Google tegenover Security.nl weten.

Wie zegt dat dit ook werkelijk gebeurt? Geloof er namelijk helemaal niets van.

Ik heb toevallig, onbedoeld, wat interne Google informatie hierover te zien gekregen. En ik geloof Google in dit geval.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.