image

Spam kost bedrijven 83 euro per werknemer

woensdag 27 april 2011, 07:36 door Redactie, 7 reacties

Spam kost bedrijven op jaarbasis 83 euro per werknemer, hoewel die hier nauwelijks over klagen. Dat beweert spambestrijder xQmail aan de hand van onderzoek bij MKB bedrijven in de regio Utrecht. Als een medewerker vijf spamberichten per dag binnenkrijgt en gemiddeld zeven seconden bezig is om een bericht te wissen, kost dat bij een bruto jaarsalaris van 50.000 euro op jaarbasis 83 euro.

Beleving
In bijna 94% van de onderzochte bedrijven heeft iedere werknemer een eigen bedrijfs e-mailadres. Bij ruim 40% van de bedrijven heeft iedere werknemer zelfs meer dan één bedrijfs e-mailadres. Ongeveer 87% van de onderzochte bedrijven gebruikt op dit moment een spamfilter.

Van deze bedrijven ontvangt bijna tweederde toch regelmatig spam en bijna 40% zelfs meer dan één bericht per dag. Desondanks beleeft 85% van de respondenten hun huidige spamfilter als nagenoeg perfect.

Reacties (7)
27-04-2011, 08:20 door Syzygy
Die berekeningen om dergelijke cijfers te krijgen zijn toch wel vaak een lachwekkend vaak.

Gelukkig leggen ze nog even uit hoeveel het zou zijn als je 15 werknemers zou hebben namelijk 15 x 83 euro.
We vragen ons natuurlijk allemaal af wat het zal zijn als je bijvoorbeeld 50 werknemers zou hebben maar dat bedrag zou alleen maar angst inboezemen en dat zouden we niet willen, toch??

In deze context een mooi onderwerp voor Sesamstraat zou ik zeggen.
27-04-2011, 09:14 door Anoniem
Inderdaad - bovenstaande cijfers zeggen niet zo veel. Weet je wel wat het hebben van een toilet je bedrijf kost?? Weghalen die geldverslindende rommel die niets te maken heeft met je core-business.

Waar ik wel eens een studie van zou willen zien is de business impact van False Positives bij bedrijven - dus legitieme e-mails die niet of nooit aankomen omdat ze foutief als SPAM worden aangezien door de 'perfect' werkende SPAM filter.

In mijn bevinding hebben de meeste mensen niet zo een probleem om een paar spam berichten te wissen - als ze maar zeker zijn dat er geen false positives voorkomen.
27-04-2011, 09:35 door Skizmo
Als een medewerker vijf spamberichten per dag binnenkrijgt en gemiddeld zeven seconden bezig is om een bericht te wissen,
GELUL. Het kost de IT afdeling 5 minuten om een filter te installeren.
27-04-2011, 09:59 door spatieman
en mij kost het 5 seconden om de netwerk stekker eruit te rukken die de link naar het boze internet maakt.
27-04-2011, 10:17 door Anoniem
@Skizmo volgens mij staat er ook in het onderzoek dat bijna iedereen al een spamfilter heeft. blijkbaar werken de huidige filters dus niet goed genoeg
27-04-2011, 11:00 door Anoniem
Door Skizmo:
Als een medewerker vijf spamberichten per dag binnenkrijgt en gemiddeld zeven seconden bezig is om een bericht te wissen,
GELUL. Het kost de IT afdeling 5 minuten om een filter te installeren.
Wat is nu precies je punt dan?

Dat die 5x7 seconden per dag goedkoper zijn als die 5 minuten die de IT afdeling zou spenderen volgens jouw aan het installeren van een filter en dat het dus niet lonend is om een filter te installeren?
28-04-2011, 00:15 door Anoniem
Perfecte spamfilters bestaan niet. Als je denkt dat je perfecte spamfilter hebt, is de kans groot dat er false positives zijn. Gebruikers hebben typisch het idee dat de spamfilter niet goed werkt omdat er wel eens een doorglipt, maar men is zich niet ervan bewust dat hiertegenover tientallen wel tegengehouden berichten staan, die zie je immers niet. En wat je niet ziet is er niet.

Het is wel een bruikbaar onderzoek voor spamfilterverkopers: je personeel klaagt dan wel niet, maar je hebt toch een spamprobleem! Onderzocht door wij van WC Eend.

Het bedrag aan kosten per werknemer is overigens wel aannemelijk, eerder aan de lage kant. Wat niet aannemelijk is, is dat dit bedrijf een zaligmakende oplossing heeft. Waarschijnlijk alweer een SpamAssassin knutselaar.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.