Computerbeveiliging - Hoe je bad guys buiten de deur houdt

Politie gebruikt data TomTom voor controles

27-04-2011, 08:17 door Above, 13 reacties
De politie gebruikt gegevens van TomTom om plekken voor snelheidscontroles te bepalen en locaties voor flitspalen te kiezen. Dat meldt het AD woensdag.

Het rijgedrag van gebruikers van het navigatiesysteem wordt in de apparaten geregistreerd. Als ze het systeem koppelen aan een computer om bijvoorbeeld een wegenkaart te vernieuwen, wordt gevraagd of de gegevens gebruikt mogen worden 'om de producten van TomTom te verbeteren'. Vervolgens worden de data door TomTom via een tussenbedrijf doorverkocht aan de politie.

Veel gebruikers van het navigatiesysteem weten niet dat hun gegevens worden doorverkocht. De ANWB vindt daarom dat klanten duidelijker geïnformeerd moeten worden over de werkwijze. "De gebruiker beseft ongetwijfeld niet dat hijzelf de politie informeert. Dat mag niet op slinkse wijze gebeuren", zegt een woordvoerder.

Ook deskundigen zijn kritisch. "TomTom is een dienstverlener, maar nu gebruikt de overheid het als controlemiddel. Het zal wel volgens de regels zijn, maar burgers zullen verbaasd en verbolgen zijn", denkt hoogleraar recht en informatisering aan de Universiteit van Tilburg Corien Prins.

De Raad van Korpschefs noemt het een 'slim middel'. "We moeten technologie benutten", aldus een woordvoerder.
http://frontpage.fok.nl/nieuws/441156/1/1/100/politie-gebruikt-data-tomtom-voor-controles.html
http://www.nu.nl/gadgets/2501527/politie-gebruikt-data-tomtom-controles.html

Inderdaad. Verbaasd en verbolgen. Teringlijders zijn het om de klant niet geïnformeerd te hebben alvorens zo een ding aan te schaffen. Dit gaat klanten kosten en terecht.
Reacties (13)
27-04-2011, 08:30 door Syzygy
Het is nog niet eens kwalijk dat de Politie dit doet als het maar uit het oogpunt was om de verkeersveiligheid te bevorderen maar dat is niet het geval.

Ze gaan daar staan waar mensen te hard rijden omdat het geen gevaar voor de andere weggebruikers oplevert maar wel geld in het laatje brengt.

Voorbeeld , bij mij om de hoek in Amsterdam:

Vals plat naar beneden geen zijstraten of overstekende mensen/kinderen. Iedereen rijdt automatisch 60 door de helling.
De mobiele camera's staan daar 5 x per week en de opbrengst van die camera alleen kan de Noord-Zuidlijn in Amsterdam wel bekostigen ;-)

100 meter verder, drukke brede straat met tram en winkelende personen.
Als je daar 60 rijdt is het bijna een misdaad maar het wordt wel gedaan.
Maar daar staan ze niet want dat levert hooguit 10 kiekjes per uur op maar het is wel een punt waar je levens kunt redden.

Het gaat om de POEN en niet om de VEILIGHEID !!
27-04-2011, 08:50 door Above
Inmiddels ook op Geenstijl :-)
http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2011/04/tomtom_verklikt_klanten_aan_po.html

TomTom verklikt klanten aan politie
Typisch weer. TomTom (Euronext), een bedrijf dat kastjes maakt voor mensen die nog geen Google Maps op hun telefoon hebben, blijkt gegevens van hun eigen klanten door te verkopen aan de pliesie. Jazeker, te hard rijdende klantjes verklikken aan oom agent, daar doen ze bij TomTom niet moeilijk over. Dus als u zich afvraagt waarom er toch telkens flitspalen opduiken nèt op die plek waar u vaak even 'ik geef even gas hoor' zegt, dan weet u nu hoe het zit. Uw TomTom houdt uw snelheid bij en zegt dan tegen de autoriteiten 'Hallo Koos Spee! Misschien moet u op deze weg eens gaan controleren'. Dat dit met omslachtige woorden in de algemene voorwaarden staat boeit niet, de schade voor TomTom is al geleden. Autobezitters zijn ook niet echt de groep mensen aan wie je zoiets uit kan leggen met een verhaal over verkeersveiligheid en 'in ieders belang', zeg maar. Die zijn gewoon BOOS omdat ze wederom met iets genaaid worden waar ze niet om gevraagd hebben (zie ook hoofdstuk 1, benzineprijzen, hoofdstuk 5, rekeningrijden, hoofdstuk 8, boetes, hoofdstuk 9, wegwerkzaamheden etc.) Tel daarbij op dat klikken het nr. 1 als verwerpelijk gekwalificeerde gedragspatroon is en u weet hoe gezellig de communicatie afdeling van TomTom het vandaag heeft. Jullie ook een prettige woensdag jongens! Vroem!
27-04-2011, 08:53 door Mysterio
In een paar uitzonderlijke gevallen gaat het om de veiligheid. Dan zie je zo'n flitspaal met alle kleuren van de regenboog erop en een bordje erbij. Voor de rest is het een mooie bron van inkomsten.

Ik vind het heel vies dat de Tom Tom data via via bij de Politie komt.
27-04-2011, 09:57 door Anoniem
Eigenlijk best slim...

We klagen allemaal dat de overheid teveel geld over de balk smijt door dingen omslachtig zelf te willen doen, terwijl het bedrijfsleven het allemaal veel beter en met minder geld kan. Dan gebruiken we die synergie eens en dan is het weer niet goed?!?

't Heeft natuurlijk allemaal weinig met Security te maken - en past eigenlijk meer bij de Telegraaf - maar pienter is het wel :-)
27-04-2011, 09:58 door Anoniem
Mjaah, als deze verkoop idd waar is, gaat dit (*1) ze niet echt helpen. En dan te bedenken dat er eerder al winstwaarschuwingen afgegeven zijn, heeft de verkoop van die data ansich ook niet geholpen.

*1 = http://www.iex.nl/Nieuws/9204784/TomTom-verlaagt-omzetverwachting.aspx
27-04-2011, 10:53 door EDLIN
Audio interview met Tomtom (5 min) bij de NOS.
http://nos.nl/artikel/235904-tomtom-verkoopt-politie-rijgegevens.html
27-04-2011, 11:40 door cryptomannetje
Ik kijk hier al niet meer van op! Er zijn zelfs bedrijven die sinds jaar en dag geld verdienen met de NAW gegevens van jou en mij. Die verkopen ze door aan direct marketing firma's en dan vind je het resultaat in de brievenbus: ongevraagde reclame voor allerlei shit die je toch niet wilt. Hetzelfde gebeurt met spaarpunten kaarten van bijv. de AH, Gamma, Kruidvat, Air Miles, de NS en noem maar op. Nu ook Tom Tom die stiekem gebruik maakt van jouw routegedrag, ben ik blij dat ik a. geen Tom Tom heb maar een Garmin (zal het ook wel doen hoor!) en b. nooit aan dat soort onzin meedoe. Microsoft heeft er trouwens ook een handje van als je een probleem hebt en wilt laten oplossen door hen. Of je even je foutrapport wilt doorzenden, ja ja....
27-04-2011, 11:55 door Above
Door EDLIN:
Audio interview met Tomtom (5 min) bij de NOS.
http://nos.nl/artikel/235904-tomtom-verkoopt-politie-rijgegevens.html


Stelling 1 van de politie: De politie gebruikt gegevens van TomTom-gebruikers om te bepalen waar snelheidscontroles moeten worden gehouden.
Stelling 2 van TomTom: Er kan ook worden gekeken waar de maximumsnelheid kan worden verhoogd.

TomTom kan goed er omheen lullen. Zal ze niet helpen.
27-04-2011, 12:38 door Anoniem
Mensen geven toestemming bij het gebruik van een apparaat om (geanonimiseerde) informatie aan derden door te verkopen. Wanneer ze vervolgens erachter komen dat ook de politie onder de definitie ''derden'' kan vallen, dan zijn ze verbaasd en verontwaardigd. Hoe naief kan je zijn. Waarom zou de politie niet, direkt danwel indirekt, informatie kunnen afnemen wanneer je zelf toestemming hiervoor hebt gegeven door de gebruikersvoorwaarden te accepteren ?
27-04-2011, 13:08 door Mysterio
Door Anoniem: Mensen geven toestemming bij het gebruik van een apparaat om (geanonimiseerde) informatie aan derden door te verkopen. Wanneer ze vervolgens erachter komen dat ook de politie onder de definitie ''derden'' kan vallen, dan zijn ze verbaasd en verontwaardigd. Hoe naief kan je zijn. Waarom zou de politie niet, direkt danwel indirekt, informatie kunnen afnemen wanneer je zelf toestemming hiervoor hebt gegeven door de gebruikersvoorwaarden te accepteren ?

Omdat het delen/verkopen van data een nut moet hebben voor de gebruiker. TomTom zou de gegevens ook kunnen verkopen aan Roemenen, die vervolgens jouw auto open breken om de TomTom te jatten. Er zijn regels, verwachtingen, voorwaarden... en de Politie met hun flitspalenbeleid staan er niet tussen.
27-04-2011, 13:23 door Anoniem
Door Mysterio:
Door Anoniem: Mensen geven toestemming bij het gebruik van een apparaat om (geanonimiseerde) informatie aan derden door te verkopen. Wanneer ze vervolgens erachter komen dat ook de politie onder de definitie ''derden'' kan vallen, dan zijn ze verbaasd en verontwaardigd. Hoe naief kan je zijn. Waarom zou de politie niet, direkt danwel indirekt, informatie kunnen afnemen wanneer je zelf toestemming hiervoor hebt gegeven door de gebruikersvoorwaarden te accepteren ?

Omdat het delen/verkopen van data een nut moet hebben voor de gebruiker. TomTom zou de gegevens ook kunnen verkopen aan Roemenen, die vervolgens jouw auto open breken om de TomTom te jatten. Er zijn regels, verwachtingen, voorwaarden... en de Politie met hun flitspalenbeleid staan er niet tussen.
Waarom zou het doorverkopen van informatie, welke eigendom is van de firma TomTom omdat de gebruikers akkoord zijn gegaan met de voorwaarden, in hemelsnaam nut moeten hebben voor de gebruiker?
De gebruiker neemt een dienst af, accepteert dat het bedrijf zijn gegevens anonimiseerd en weer verkoopt. De gebruiker krijgt de dienst waarvoor hij heeft betaald en het bedrijf verhoogd zijn inkomsten door extra verkopen van gegevens.

Of had je er graag airmiles voor in ruil willen hebben?
27-04-2011, 14:16 door Anoniem
"Omdat het delen/verkopen van data een nut moet hebben voor de gebruiker. "

Waar staat dat dan ? =>

'TomTom may create Anonymous Information records from Personal Information by excluding information (such as Your name) that makes the information personally identifiable to You. We may use this Anonymous Information to analyse usage patterns, to improve all our services, to develop new services and reserve the right to use and disclose Anonymous Information to third parties in its discretion.'

Bron: http://www.tomtom.com/en_gb/legal/privacy/
27-04-2011, 16:50 door Anoniem
Net als de belastingdienst je kenteken scant icm politie. Je wordt gelijk gepakt voor alle openstaande boetes van de (r)overheid.
Ook al zijn ze onterecht, op dat moment kun je niet protesteren. Betalen of afgevoerd worden.

Dit is pas het begin. Database koppelen wordt meer en meer realiteit.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.