image

Opslag vingerafdrukken tijdelijk gestaakt

woensdag 27 april 2011, 11:36 door Redactie, 18 reacties

De opslag van vingerafdrukken uit het biometrisch paspoort wordt tijdelijk gestaakt, zo laat minister Donner van Binnenlandse Zaken vandaag weten. Volgens RTL Nieuws heeft de bewindsvoerder de Tweede Kamer een brief gestuurd. Sinds eind 2009 wordt van iedereen die een paspoort aanvraagt de vingerafdruk opgeslagen.

Twijfels
De gegevens moeten uiteindelijk in een landelijke database komen, maar daar stopt het kabinet voorlopig mee. Bij zowel deskundigen als de Tweede Kamer waren er teveel twijfels over zo'n landelijke databank. Ook de lokale opslag bij gemeenten wordt opgeschort. De vingerafdrukken worden nu alleen nog op de chip in het paspoort zelf opgeslagen.

Donner hoopt nog steeds op een landelijke database, maar wanneer die komt is nog onbekend. Ook is nog onbekend wat er met de al zes miljoen opgeslagen vingerafdrukken gebeurt.

Reacties (18)
27-04-2011, 12:02 door Anoniem
De vingerafdrukken worden dus nog wel afgenomen op gemeentehuis, ingescand, opgestuurd naar centrale verwerker en op de chip gezet en daarna niet opgeslagen?

Ik hoop het.. misschien toch maar paspoort verlengen binnenkort.
27-04-2011, 12:06 door Syzygy
Snel mijn vingertoppen er weer aannaaien, geluk stonden ze op STERK water
27-04-2011, 12:27 door Anoniem
Door voorstanders van deze fascistoïde maatregel werd telkens gezegd dat de centrale opslag nog geen feit is. De database zou nog in ontwikkeling zijn dus werden er geen vingerafdrukken in een centrale database vastgelegd.
Uit de berichtgeving omtrent de opslag moet ik toch concluderen dat de centrale opslag al wel een feit is/was.
Nu nog kijken of de opgeslagen afdrukken in de database echt vernietigd worden....
27-04-2011, 13:18 door Anoniem
"Uit de berichtgeving omtrent de opslag moet ik toch concluderen dat de centrale opslag al wel een feit is/was."

De gemeenstes zelf waren verantwoordelijk voor het opslaan van de vingerafdrukken.

Niet onwaarschijnlijk is dat hier en daar een agentje die database gebruikt heeft om de interpol database mee aan te vullen.
Ik vind het niet onwaarschijlijk omdat intussen is gebleken dat de politie oom allemaal gegevens ofer snelweggebruik veel langer bewaard heeft dan was toegestaan.

Toch lekker dat we dat als burger allemaal accepteren...
27-04-2011, 13:48 door Anoniem
Ah bah, heb ik net mijn nieuwe idkaart opgehaald.. Ik had met plezier een maandje zonder rondgelopen als ik zo mijn afdrukken uit die database kon houden.
27-04-2011, 13:59 door Anoniem
Levensgevaarlijk, die centrale opslag. Iedereen die met databases werkt weet dat die dingen te kopiëren zijn, dus één rotte appel tussen de beheerders en je vingerafdrukken liggen op straat! Bedenk wel dat je in dit fijne land op basis van vingerafdrukken veroordeeld kunt worden! Was jij voorheen de enige die ergens jouw vingerafdrukken kon achterlaten, na centrale opslag kan iedere jandoedel erbij. Maar onze (r)overheid heeft al zoveel ervaring met het doorvoeren van grote IT projecten, dit KAN niet misgaan natuurlijk . . right.

En dat die opgeslagen gegevens NU niet voor crimineel onderzoek gebruikt worden is aardig, maar een volgend kabinet hoeft maar een kleine wijziging door te voeren en we zijn opeens met 17 miljoen verdachten.
27-04-2011, 14:11 door SirDice
Door Anoniem: Uit de berichtgeving omtrent de opslag moet ik toch concluderen dat de centrale opslag al wel een feit is/was.
Nee, er werd 'tijdelijk' decentraal opgeslagen bij de diverse gemeenten. Maar ook dat zou nu van de baan moeten zijn.
27-04-2011, 14:44 door Anoniem
Ha ha ha ha ha!!! Daar trappen we niet in, meneer van Stoffelen. De pijn zit 'm in het woordje "tijdelijk". De fascisten wachten nu gewoon, totdat iedereen alsnog zijn vingerafdrukken heeft ingeleverd en hop, daar is het duveltje weer uit de doos. Even een wetje veranderen of een AMVB wijzigen en iedereen zit alsnog in een database en de hele zooi natuurlijk naar de overkant van de oceaan. Kijk maar hoe de politie de opslag van kentekens iedere keer oprekt.

Ik heb al eerder op deze site aangegeven, hoe je er onderuit kunt komen, maar kon dat in de gauwigheid niet terugvinden, dus bij deze nog een keer:

Zorg dat je vingers in verband (of gips) zitten verpakt. De duimen apart houden, want je moet wel in staat zijn een handtekening te zetten op het aanvraagformulier. Verhaaltje erbij van geplette vingers onder de drukpers en haast met de aanvraag van het paspoort enzo en je krijgt dan een paspoort met een geldigheid van 1 jaar. Toegegeven: je paspoort wordt dus 5 x zo duur, maar dat heb ik er wel voor over. Met een beetje slim vakanties plannen kan je 2 x op vakantie met dat paspoort. En natuurlijk nooit gaan vliegen, anders ben je op Schiphol alsnog de pineut.
Privacy gaat nu eenmaal geld kosten in de toekomst in dit k*tland.

Deze informatie is uit eerste hand van een bevriende gemeente-ambtenaar en legitiem. Vraag maar een foldertje aan de gemeente, daar staat het ook in.

Mijn vingerafdrukken krijgt de overheid NOOIT of te nimmer!
27-04-2011, 15:47 door SirDice
Nou breekt werkelijk m'n klomp....

Het opnemen van vingerafdrukken bij gemeenten moet worden verbeterd. Er gaat nu nog te veel mis bij dat proces. Liefst 21 procent van de afdrukken kloppen niet. Dat zegt minister Donner.
Om die reden is het dus tijdelijk stop gezet. En wat lees je dan verderop:

Dat een vijfde van die vingerafdrukken niet of slecht te matchen zijn met de paspoorthouder, is minder van belang, blijkt uit de woorden van de minister. “Daarom is in de EU-verordening expliciet opgenomen dat een mislukte verificatie op zichzelf geen afbreuk doet aan de geldigheid van het paspoort voor overschrijding van de buitengrenzen”, van Europa.
Als die vingerafdrukken dan zo slecht te matchen zijn en het geen afbreuk doet aan de geldigheid van het document waarom staat ze er dan in hemelsnaam nog op?!? Dan toch maar even een hete uitlaat van een brommer vastpakken voordat je een nieuw identiteitsbewijs gaat halen.

Voor het reizen in Europa kan gebruik worden gemaakt van een identiteitskaart. Ook daar is nog steeds afname van vingerafdrukken nodig, maar Donner wil komen met een wijziging van de Paspoortwet om de identiteitskaart voortaan "vingerafdrukvrij" te maken.
Dat vind ik dan weer een positief geluid. Doet u mij maar zo'n kaart, ik ga toch niet buiten Europa reizen.

Bron: http://webwereld.nl/nieuws/106488/minister--afnemen-vingerafdrukken-grote-puinhoop.html
27-04-2011, 16:46 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
27-04-2011, 19:33 door Anoniem
Het is voorlopig uitgesteld zodat bij iedereen straks het identiteitsbewijs is verlopen en men een beetje gewend is aan het idee van zomaar je vingerafdrukken inleveren als je een onschuldige burger bent.
Wanneer iedereen aan een nieuw identiteitsbewijs moet/is dán staat de centrale database klaar om alles op te slaan. Alle makke en goedgelovige schaapjes staan erin, en de opsporingsdiensten ea kunnen er vervolgens lekker door neuzen (iedereen is verdachte).. wellicht dat het ook uitgewisseld wordt met de VS.

En over de vingerafdrukken van die zes miljoen mensen zullen we wel niks meer over horen, maar blijven vast en zeker opgeslagen.
27-04-2011, 20:03 door Anoniem
Tja, en wat is wissen? Zij doen ook aan data retentie en backups....
27-04-2011, 20:13 door Skizmo
Door Anoniem: Door voorstanders van deze fascistoïde maatregel werd telkens gezegd dat de centrale opslag nog geen feit is. De database zou nog in ontwikkeling zijn dus werden er geen vingerafdrukken in een centrale database vastgelegd.
Uit de berichtgeving omtrent de opslag moet ik toch concluderen dat de centrale opslag al wel een feit is/was.
Nu nog kijken of de opgeslagen afdrukken in de database echt vernietigd worden....
Vanaf dag 1 is er gezegd dat het een database zou worden. Hoe wou je het anders opslaan ?
27-04-2011, 20:14 door Skizmo
Door Anoniem: Ah bah, heb ik net mijn nieuwe idkaart opgehaald.. Ik had met plezier een maandje zonder rondgelopen als ik zo mijn afdrukken uit die database kon houden.
Relax. De database bevat meer dan 20% foutieve scans. Er is zojuist besloten om de gehele database (6 miljoen afdrukken) weg te gooien.
27-04-2011, 20:23 door Anoniem
@Skizmo, waarom überhaupt opslaan?
28-04-2011, 02:09 door Argot
Gelukkig, komt het toch nog goed; kan ik eindelijk mijn nieuwe paspoort gaan halen.
De vluchten voor november zijn twee maanden geleden al geboekt en ik hoopte ZOOOOOOOOOOO dat ondertussen die vingerafdrukkendatabase ontplofte (in figuurlijk zin dan).
Wat een verademing!!
29-04-2011, 09:19 door Anoniem
Politici zijn niet van gisteren; als een definitie van een begrip iets boosaardigs toelaat, komt het er vroeg of later van. Dat is niet iets van het heden, doch van alle tijden.
02-05-2011, 11:05 door Anoniem
Ik overweeg om een hoge resolutie scan van mijn vingerafdrukken online te zetten, inclusief gebruiksaanwijzing hoe ze het beste te kopiëren en gebruiken zijn. Op die manier kan iedereen ze gebruiken en zijn ze dus niet meer uniek.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.