image

Firefox Torbutton dood verklaard

dinsdag 3 mei 2011, 10:20 door Redactie, 2 reacties

Internetgebruikers die anoniem willen surfen moeten niet meer de losse Firefox Torbutton gebruiken, zo laten de ontwikkelaars weten, die de knop hebben dood verklaard. De plugin liet Firefox-gebruikers in hun bestaande browser en sessie met één knop de anonimiseringsdienst inschakelen. Het "toggle model" is volgens ontwikkelaar Mike Perry niet meer levensvatbaar. De beslissing om de knop toe te voegen werd enkele jaren geleden genomen, maar daar heeft Perry nu spijt van. "Het was een monumentaal stomme beslissing."

Om de anonimiteit beter te garanderen, moeten gebruikers voortaan de Tor browserbundel gebruiken. Deze bundel bevat ook de Torbutton. "Maar we adviseren gebruikers niet om de Torbutton zonder de Tor Browser te gebruiken." De Torbutton wordt dan ook van addons.mozilla.org verwijderd. Daarnaast komt op de downloadpagina te staan dat die alleen voor experts is. Als er ernstige beveiligingsproblemen zich met de button in de toekomst voordoen, zal het Tor project helemaal stoppen met het aanbieden van de knop. "Deze overgang moet voor een aantal redenen worden gedaan: deels bruikbaarheid, deels technisch."

Tunnelvisie
Volgens Perry verwarde het veel gebruikers dat ze naast Tor ook aanvullende software in Firefox moesten installeren. "Ik denk ook dat de doorsnee gebruiker deze software niet veilig zal gebruiken. Ze loggen waarschijnlijk in op sites via Tor wat ze niet zouden moeten doen." Daarnaast zijn er ook nog verschillende onopgeloste technische problemen en bugs.

"We kunnen moeite doen om de User Interface van de Torbutton te verbeteren, om zo gebruikers onze kortzichtige tunnelvisie van ontwerpkeuzes te laten begrijpen, en ook gekke Firefox bugs op te lossen, of we kunnen ons gebruikersmodel heroverwegen en onze software vereenvoudigen."

Browserbundel
Aangezien het Tor Project niet over voldoende mankracht beschikt, is er besloten om voor de eenvoudigere optie te gaan. Perry erkent dat voornamelijk "expertgebruikers" de dupe zullen zijn. "Maar we verwachten geen grote problemen met deze groep, omdat de meeste configuratie-instellingen gewoon beschikbaar zullen blijven." Inmiddels is er een nieuwe Tor Browserbundel voor Windows, Linux en Mac OS X uitgekomen.

Reacties (2)
03-05-2011, 18:50 door Anoniem
Computers zijn nu eenmaal niet voor iedereen. Dat is met alles wat ingewikkeld is.

"If you make something idiot proof, someone will make a better idiot."
04-05-2011, 16:23 door Anoniem
Dat ben ik niet helemaal met je eens. Natuurlijk zijn er altijd idioten, daarom is er ook een verschil tussen idiot proof en hufter proof ;) Wat betreft dit: het zou niet meer dan logisch zijn dat een TOR button een error/warning/etc geeft als er geen TOR geinstalleerd is (of evt. andere plugins die nodig zijn...) Ik gebruik zelf Iron (chrome--) i.c.m. Proxy Switchy!, na installatie krijg ik gewoon vrolijk geen pagina's geladen als TOR niet actief is.
Het is me niet helemaal duidelijk waarom mensen niet zouden moeten inloggen via TOR, natuurlijk maakt dat je traceerbaar, maar nog altijd minder (bijv. geen locatie) dan via plain HTTP inloggen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.