image

Locatiegegevens goudmijn voor Google

dinsdag 3 mei 2011, 10:54 door Redactie, 10 reacties

Het verzamelen van locatiegegevens van smartphones is "extreem waardevol voor Google", zo blijkt uit een memo die bij de zoekgigant circuleerde. Topman Larry Page had een e-mail gestuurd waarin hij zijn zorgen uitte over het feit dat Motorola van plan was om de locatiedienst van een concurrent te gebruiken.

"Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk Googles WiFi locatiedatabase voor onze Android en mobiele productstrategie is", aldus productmanager Steve Lee. "We maken ons zorgen over de beslissing van Motorola, omdat we WiFi gegevens moeten verzamelen om onze WiFi-locatiedienst te onderhouden en verbeteren." De e-mailuitwisseling tussen Lee en verschillende andere topmannen dient als bewijs in een door Skyhook Wireless aangespannen rechtszaak, een bedrijf dat locatiediensten aan Apple en Google aanbiedt.

Locatie
De locatiediensten gebruiken grote databases met de fysieke locaties van honderden miljoenen WiFi access points. Smartphones gebruiken die databases als een soort elektronische map om hun eigen locatie in kaart te brengen, waardoor de telefoons applicaties kunnen draaien die een specifieke locatie vereisen. Om die mappen te maken, hebben Google en Apple de locatiegegevens van miljoenen smartphone-gebruikers nodig.

"Informatie over de locatie van draadloze netwerken verbetert de nauwkeurigheid van locatiegebaseerde diensten, zoals Google Maps", zo liet Google vorig jaar weten. "Omdat GPS en zendmastgegevens onbetrouwbaar of onnauwkeurig zijn, kan in sommige gevallen een smartphone de locatie van WiFi access points gebruiken om de eigen locatie sneller en nauwkeuriger vast te stellen." Google liet onlangs nog weten dat de opslag van locatiegegevens een vrijwillige keuze is.

Reacties (10)
03-05-2011, 11:21 door spatieman
jaja ,vrijwillig.
zet je het uit, kan je niets dus.
03-05-2011, 11:29 door Anoniem
Het is niet mijn vrijwillige keus dat ze mijn wifi opnemen in hun database
03-05-2011, 11:42 door Anoniem
De meeste mensen zouden standaard WiFi uit moeten hebben staan. Wanneer WiFi, Bluetooth en GPS allemaal aan hebt staan, kun je beter een verlengsnoer aan je telefoon doen. Wat willen ze nu? Dat iedereen maar weer van de smartphones af gaat, omdat je EN teveel van jezelf prijs geeft EN toch om de paar uur weer moet opladen?
03-05-2011, 13:28 door Anoniem
Door spatieman: jaja ,vrijwillig.
zet je het uit, kan je niets dus.

Android vraagt toch echt wel of je locatiegegevens gebruikt mogen worden als je locatie zoeken via mobiele netwerken aanzet.
03-05-2011, 13:50 door Eerde
Door Anoniem: Het is niet mijn vrijwillige keus dat ze mijn wifi opnemen in hun database
Hoezo ? Jij stuurt dat signaal toch de ether in...
03-05-2011, 13:50 door Anoniem
De vraag is eigenlijk waarom je een dienst zou willen gebruiken van een bedrijf dat zijn geld verdient in marketing.

- Gmail
- Postini e-mail scanning
- Google Apps
- Google Maps
etc.

Alle informatie wordt gebruikt voor marketing of andere doeleinden (want vergeet niet dat In-Q-Tel, de investeringsarm van de CIA ook (groot)aandeelhouder is en dus toegang - zou kunnen krijgen - indien ze dat nodig hebben).

Het is geen toeval dat Google een successverhaal is geworden... Ik geloof niet meer in toeval...
03-05-2011, 14:16 door Anoniem
Door Anoniem:
Door spatieman: jaja ,vrijwillig.
zet je het uit, kan je niets dus.

Android vraagt toch echt wel of je locatiegegevens gebruikt mogen worden als je locatie zoeken via mobiele netwerken aanzet.
Yup, dat klopt maar vervolgens wordt de GPS uitgezet en heb je er niets meer aan. Dus, hoezo een keuze?
03-05-2011, 15:26 door Anoniem

Yup, dat klopt maar vervolgens wordt de GPS uitgezet en heb je er niets meer aan. Dus, hoezo een keuze?

Complete onzin, de GPS kan je los van de wifi gebaseerde locatiegegevens aan of uitzetten..
Heb op mijn android de locatiegebaseerde nooit aanstaan en zet los de GPS ontvanger aan als ik daar gebruik van wil maken, werkt fantastisch..
04-05-2011, 09:00 door Anoniem
Door Anoniem: want vergeet niet dat In-Q-Tel, de investeringsarm van de CIA ook (groot)aandeelhouder is en dus toegang - zou kunnen krijgen - indien ze dat nodig hebben

Aandeelhouder zijn, betekent niet dat je toegang hebt tot al die informatie.

Je denkt toch ook niet dat de aandeelhouders van Philips toegang hebben tot ontwikkelgegevens van Philips? Want dan zouden concurrenten elkaars aandelen kopen. En als ik Google aandelen heb, kan ik dan ook bij al die gegevens?

Peter
02-02-2013, 10:59 door Anoniem
Ja, ze vragen het of je toestemming wilt geven; ELKE KEER ALS JE IETS WILT ZOEKEN. HEEL VERVELEND !
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.