image

"Gratis virusscanner is goedkoop lokkertje"

woensdag 4 mei 2011, 16:23 door Redactie, 16 reacties

De afgelopen maanden zijn er verschillende tests van gerenommeerde testorganen verschenen waaruit blijkt dat gratis virusscanners net zo goed als commerciële producten presteren, en in sommige gevallen die zelfs weten te overtreffen, toch zit er een addertje onder het gras. Volgens Rik Ferguson van Trend Micro hangen de resultaten vooral van de test af, zo laat hij in een interview met Security.nl weten. "Als je een lading bestanden op een harde schijf zet, de virusscanner updatet via het internet en dan de bestanden scant, dan kun je dezelfde resultaten krijgen. Maar die methode van de testen is niet representatief voor de manier waarop eindgebruikers met malware te maken krijgen."

De eindgebruiker krijgt zo geen enkele bruikbare informatie. "De manier waarop je nu met malware te maken krijgt is niet dat er zomaar een bestand op je harde schijf verschijnt. Je ontvangt een e-mail met een link naar een website, die weer JavaScript bevat die je weer naar een andere website doorstuurt, die weer gekoppeld is met een exploitserver."

De meeste malware wordt over HTTP geleverd. "Of je het bestand detecteert of niet is zo goed als irrelevant. Waar het om gaat is dat je voorkomt dat de klant besmet raakt, met zo min mogelijk middelen", gaat Ferguson verder. Dan kan het al gaan om het stoppen van de te laden website, in plaats van pas in te grijpen als het bestand op de harde schijf verschijnt.

Gratis
Veel van de gratis virusscanners zijn afkomstig van bekende ontwikkelaars, zoals Microsoft, AVG, Avira en Avast. "Veel van de 'freemium' aanbieders weten dat ze je baseline bescherming aanbieden, wat niet gratis is, maar freemium. Ze geven je hun minst presterende producten in de hoop dat je hun andere software aanschaft om de overige functionaliteiten te krijgen."

Dat is iets wat consumenten volgens Ferguson in het achterhoofd moeten houden. "Ja, ik krijg nu wat voor niets, maar klaarblijkelijk kan ik meer krijgen, anders zouden ze me niet vragen om hun commerciële versie aan te schaffen. Als je blij bent met baseline bescherming, dan is een gratis product misschien iets voor jou. Maar in de meeste gevallen krijg je waar je voor betaalt. En als je niets betaalt...", besluit de virusbestrijder.

Reacties (16)
04-05-2011, 16:34 door Anoniem
Ik geloof niet dat Security Essentials me ooit gevraagd heeft de commerciële versie (Forefront) voor grotere bedrijven aan te schaffen.

Verder kan ik het niet anders dan eens zijn met "Waar het om gaat is dat je voorkomt dat de klant besmet raakt".
04-05-2011, 16:37 door RichardJ
Ach gossie, denk dat de verkoopcijfers van TM tegenvallen. Aangezien Avast free ook gewoon connecties afbreekt is het dus gewoon weer een hoop geblaat.
04-05-2011, 16:42 door Martijn2
déjà vu
Volgens Symantec: http://www.security.nl/artikel/30296/1/Geeft_gratis_anti-virus_vals_gevoel_van_veiligheid%3F.html
Volgens Gdata: http://www.security.nl/artikel/34122/1/%22Gratis_virusscanner_hetzelfde_als_de_pil%22.html
Volgens Eset: http://www.security.nl/artikel/33643/1/%22Gratis_virusscanner_ongeschikt_voor_consument%22.html
Weer Symantec: http://www.security.nl/artikel/34541/1/Symantec%3A_gratis_virusscanner_is_onvoldoende.html
En dan nu Trend Micro.
04-05-2011, 16:51 door Anoniem
WEEEEER Trend micro?? Laten ze daar een vak leren.
04-05-2011, 17:20 door tweaktubbie
Wij van wc eend.... Met MS Security Essentials nog geen last gehad. Eerdere officiele Nortoncrap met resten die je niet weg kreeg, of McAfee die vrolijk besmette troep doorliet die al jaren in hun scanbase bleek te staan... Genoeg mensen die ook betaalde versies leechen uit binaries; hoe riskant wil je het maken, en dan klagen dat sommige versies niet afdoende veilig zijn... Freeware met allerlei toolbars zeggen ook al genoeg. Aan de andere kant: hoe gratis wil je het hebben...
04-05-2011, 17:26 door Skizmo
Volgens Rik Ferguson van Trend Micro hangen de resultaten vooral van de test af,
O SHIT.... gratis programma's gaan mij betaalde programma's kapot maken. Weet je wat, ik doe gewoon wat shit uitspraken en gooi wat zand in de ogen en dan plaatst security.nl mijn uitspraken wel.
04-05-2011, 17:46 door Anoniem
Security essentieals is wel goed als het wat detecteerd is het wel echt alarm,tevens werkt het alleen op een legale versie van Windows 7 en XP.
Dus ook voor deze aanvulling heb je dan automatisch betaald,alleen deze aanvulling heeft ms wat later uitgebracht dan windows 7.
Als je echt alles gratis en voor niets wil dan zijn Linux achtige systemen wel een aanrader,zoals free bsd,open bsd,Linux e.t.c.
Dan is de kans op besmetting met malware en virussen een stuk kleiner.
04-05-2011, 17:46 door Anoniem
Ik denk dat wat hij zegt nu ook niet van kracht is voor alle gratis virusscanners, want Avast levert bijvoorbeeld veel meer dan gewoon een bestandscannertje. Er zit al jaren een webshield, IM-shield, P2P-shield en outlook/pop/smtp-shield in en in de laatste versie zit er zelfs een Sandbox én een scriptscanner en dat allemaal voor niets, nada, noppes.
04-05-2011, 19:16 door sjonniev
De uitzondering op dat verhaal van Rik is de gratisvoorthuisversie van Sophos antivirus voor Mac...

"free as in "properly free". Not a trial version, or an eval, or something that would nag you repeatedly into purchasing a "pro" version - but really, truly free and fully featured".
05-05-2011, 02:05 door _____
Blabla, stom verhaal.

Er zijn genoeg anti malware makers die prima software uitdelen zonder (te)veel beperkingen.
Soms wordt men gestimuleerd om een commercieel product aan te schaffen maar dat lijkt mij logisch.
En wat de ene scanner mist heeft de andere wel weer als aanvulling, denk bijvoorbeeld aan rootkit detectie of een link scanner enz.
Gelukkig is er zat anti malware die helemaal niet zeurt met reclame of nags.
05-05-2011, 08:35 door Anoniem
Tevreden gebruiker van Security Essentials.
Presteert even goed als grote broer Forefront.

Stoffel
05-05-2011, 09:27 door Anoniem
Avira getest en die detecteert het virus wel, maar laat hem mooi z'n gang gaan. Avast blijkt het wel correct te doen. Vermoedelijk heeft de man wel gelijk voor een aantal "free" anti-virus producten.
05-05-2011, 12:37 door Anoniem
Maar is gratis wel echt gratis? Ik bedoel hoe gaan die met jouw privacy om?
Ik bedoel in this day and age zie ik grote bedrijven niet zomaar iets gratis weggeven zonder daar ook maar iets voor terug te willen. Misschien ben ik te achterdochtig maar ik vertrouw al die gratis software niet zo.
Naast
de gebruikers data wat verzamelt die gratis software misschien nog meer?
Er zijn nog steeds vele goedgelovige naiëfe mensen die te knijperig zijn om voor kwaliteit te betalen en heel achteloos met hun privacy omgaan dat zijn ook de mensen die zeggen ik heb toch niks te verbergen!
Maar de wakkere slimmere onder ons weten wel beter iedereen heeft wel wat te verbergen al is het maar je banknummer en je financiën.
Indentiteitsdiefstal is echt geen pretje!
05-05-2011, 13:06 door spatieman
men zou eigenlijk de uiteindelijke eind gebruikers zelf hun resultaten in moeten laten leveren.
ik heb genoeg meuk geprobeerd, en ben toch maar weer terug naar avira gegaan..
05-05-2011, 14:46 door Anoniem
..wij van WC-éénd adviseren...WC-éend
06-05-2011, 20:54 door Anoniem
Ik gebruik MSE & Win/Vista/Firewall nu al langere tijd, samen met AVG-linkscanner (Search & Surf-Shield beide ingeschakeld), en in IE8 SmartScreen-filter ook aan.

In de loop der tijd ben ik ook op "riskante" sites geweest zoals p2p/torrent-sites en adult-sites zoals por?.hu? waar ik lukraak films heb aangeklikt enz. :-/

Vorige week heb ik MSS (Microsoft Safety Scanner) gedownload/uitgevoerd en daarna MBAM (Malwarebytes' Anti-Malware), met allebei achtereenvolgens volledige scan van mijn pc gedaan en deze is volgens beide scanners (MSS + MBAM) niet besmet! Als dit resultaat correct is doet de realtimebescherming van Microsoft Security Essentials in combinatie met de rest wat ik gebruik zijn werk dus wel goed genoeg voor mij, en gratis!...

Verder surf ik zonder adminrechten als "gewone gebruiker", en doe voor de zekerheid niet aan internetbankieren, als ik zo nu en dan iets in een webwinkel koop betaal ik gewoon vooruit via "normale bankoverboeking" (het duurt dan enkele dagen langer voor ik het gekochte artikel thuis heb, maar ik heb geen haast... ;-)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.