image

12.000 Belgen beroofd tijdens internetbankieren

dinsdag 26 juni 2012, 04:52 door Redactie, 5 reacties

Meer dan tienduizend Belgen zijn het slachtoffer geworden van malware die geld van online bankrekeningen steelt, maar het werkelijke aantal slachtoffers kan nog veel hoger liggen. Het buitgemaakte bedrag zou ruim drie miljoen euro bedragen. De aanvallen zijn het werk van een bende die ook verschillende geldezels (katvangers) in België ronselde. De bende voerde in de tweede helft van 2011 een testfase uit, waarbij verschillende pogingen werden ondernomen om toegang tot bankrekeningen te krijgen en waarbij enkele kleine geldbedragen werden gestolen.

Begin dit jaar nam het aantal infecties en frauduleuze transacties explosief toe. In totaal waren vijf grote Belgische banken het doelwit. Bij één van die banken werden tussen 1 januari en 4 juni maar liefst 7.500 klanten slachtoffer van de malware, die 1,8 miljoen buitmaakte. Bij een tweede bank ging het om 4.900 klanten en 1,5 miljoen euro. De overige drie banken hebben nog geen cijfers naar buiten gebracht, maar volgens het federaal parket liggen de cijfers in dezelfde lijn.

Geldezels
Bij het onderzoek naar de bende zijn twee Russen en en twee Polen aangehouden die legaal in België verbleven en hun bankrekening ter beschikking zouden hebben gesteld om er geld op te laten storten dat via de malware was buitgemaakt.

"Hun aanhouding heeft zeker zijn belang", zegt Lieve Pellens, woordvoerster van het federaal parket, tegenover De Morgen. "Zonder dit soort mensen kan de criminele organisatie gewoon haar buit niet opstrijken. Wat zij doen is dus allesbehalve onschuldig." De geldezels kunnen een maximale gevangenisstraf van vijf jaar krijgen.

Reacties (5)
26-06-2012, 09:53 door adbc
Dat is wel even schrikken vooral dat het volgende in De Morgen staat :
"De gegevens die ze op die manier verzamelden, werden nadien gebruikt om zelf via internet toegang te krijgen tot de rekeningen van die klanten en er geld af te halen".
Ik dacht dat het alleen kon tegelijkertijd als de klant ingelogd is.
Ik gebruik de laptop bijna alléén voor de bankverrichtingen, wordt iedere dag geupdate en is beveiligd met malwarebytes and Kaspersky Internet Security en doe dit altijd in "Safe Run".
26-06-2012, 12:36 door wammus
Het zal hier wel gaan om Windows malware vermoed ik al staat dat nergens in het artikel vermeld.
26-06-2012, 17:20 door regenpijp
Door wammus: Het zal hier wel gaan om Windows malware vermoed ik al staat dat nergens in het artikel vermeld.

Zulk soort aanvallen worden idd vaak met SpyEye en Zeus uitgevoerd.
27-06-2012, 09:08 door RickDeckardt
Ik gebruik een VM

Losse firewall ervoor, alleen verbinding toegestaan naar google / ubuntu repo (yup, als OS ubuntu) en de bank tcp 80/443 voor chrome updates. Alle inkomend verkeer naar de bit bucket.
27-06-2012, 10:01 door Anoniem
Wat is hier zo moeilijk te traceren ? men kan zien waar het naar toe overgemaakt wordt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.