image

"Windows desktop op z'n retour"

donderdag 5 mei 2011, 13:53 door Redactie, 10 reacties

Cybercriminelen zullen in de toekomst Windows systemen naast zich neerleggen en steeds vaker voor smartphones gaan, zo voorspelt Rik Ferguson van Trend Micro. "De trend wordt ingezet doordat Windows zijn dominante marktpositie als besturingssysteem kwijtraakt", zegt de virusbestrijder in een interview met Security.nl. De concurrentie komt dan vooral van smartphones. "De wereld wordt een stuk mobieler. Kijk maar naar de snelle acceptatie van de iPad. Dit is een geaccepteerde form-factor voor mobiel computergebruik."

Zowel consumenten als bedrijven zullen daardoor met veel meer verschillende soorten endpoints en besturingssystemen te maken krijgen. "Maar het wordt ook een uitdaging voor criminelen, nu er geen dominant besturingssysteem meer is." De monocultuur van de toekomst bevindt zich in datacentra en niet meer op endpoints. "Er is daar een gigantische verzameling van gegevens. De grootste aanvallen waren niet op individuele machines, maar creditcardverwerkers."

Desktop
Nu de aanvallen zich van de desktop verplaatsen, is het de vraag of eindgebruikers nog steeds een virusscanner nodig hebben. Ferguson merkt op dat in de toekomst de beveiligingsoplossingen zullen veranderen. Op dit moment is het bijvoorbeeld lastig om beveiliging voor de iPhone of Android te ontwikkelen. Applicaties kunnen niet als root draaien. Wordt er een beveiligingslek misbruikt en komt de malware op het systeem, dan draait de malware wel als root, onder de radar en rechten van de beveiligingssoftware.

"De platformen zijn op een veilige manier ontwikkeld, doordat applicaties die rechten niet krijgen, maar als je wordt gehackt, dan krijgt de malware die rechten." Anti-virusbedrijven moeten dan ook met Apple en Google samenwerken om dit probleem op te lossen, en zo betere beveiliging voor hun klanten te bieden. Een van de punten waar beveiligingsbedrijven op zullen inzetten, zijn volgens Ferguson applicatie en OS-lekken. "We moeten voorkomen dat die misbruikt worden, iets wat we ook zonder root kunnen."

Ferguson denkt dat de aanbieders van smartphone openstaan voor nauwere samenwerking met beveiligingsbedrijven. In het verleden was er al nauwe samenwerking met hardware aanbieders, Ferguson ziet dan ook geen reden waarom Apple en Google niet voor gelijke initiatieven openstaan. Mede omdat het beveiligingsbedrijven zijn die juist de klanten van de aanbieders willen beschermen. "Het zou juist een onderscheidende vermogen kunnen worden, waarbij de aanbieder zich op veiligheid probeert te onderscheiden."

BlackBerry
De zakelijke markt is erg belangrijk voor mobiele aanbieders, maar daar maakt men zich steeds meer zorgen over de veiligheid van mobiele apparaten. "Daarom kiezen veel bedrijven voor BlackBerry, omdat ze denken dat de veiligheid die een eigen BES-server biedt, boven elk ander platform staat. Als android die markt wil betreden, moeten ze de perceptie van die apparaten verbeteren."

Ferguson geeft als voorbeeld een vriend die bij een internationale telecomaanbieder werkt. De dag nadat er vijfitg kwaadaardige Android apps werden ontdekt, besloot het bedrijf alle Android telefoons op het eigen interne netwerk te verbieden. "Er zijn grote zakelijke gevolgen als je platform als onveilig wordt beschouwd. Dat zal voor actie bij de aanbieders veroorzaken." De virusbestrijder denkt dat het in de toekomst alleen nog om de smartphone zal draaien. "De desktop is op zijn retour en ik denk niet dat die zal terugkomen."

Reacties (10)
05-05-2011, 17:33 door svenvandewege
Zolang er gamers zijn, zolang zullen er desktops zijn. Niet iedere gamer wil namelijk een xbox, play station of wii hebben. En fifa 2011 is niet fijn op een smart phone.

En het feit dat de Ipad zo snel geaccepteerd is, komt volgens mij voornamelijk door het merk Apple dat er achter hangt. Als Apple een wasmachine op de markt zou brengen zou iedere huisvrouw deze ook willen denk ik.

Is het trouwens Trend Micro week bij security.nl ofzo?
05-05-2011, 17:49 door KwukDuck
Lijkt me stug dat smartphones de desktop gaan vervangen de komende tijd...

Stevige multi tasking? neuh
Goed en ruim beeld en geluid? neuh
Prettige interface? neuh
Veel opslag capaciteit? neuh
Goede beveiligingstools? neuh
Extendible? neuh
Customizable? neuh
Eigendom? stiekem toch niet helemaal

Smartphones zijn erg makkelijk maar voor zeer beperkt gebruik, zie dat zo heel snel nog niet veranderen eigenlijk... De tijd zal het leren.
05-05-2011, 19:36 door Anoniem
Gelukkig zag ik al een opmerking voorbij komen, maar: wat is hier aan de hand? Kan een tot dusver vrij onafhankelijk opererend media kanaal ineens, zonder waarschuwing, zonder verdere publiciteit en "plotseling" zonder kennis van zaken ineens alleen advertorials plaatsen? En dat voor bedrijven die in onze branche niet eens een goede naam hebben?
Waar blijft de uitleg van de redactie?? Of moeten we eerste aan Arnout vragen wat we hier mee moeten?
De waarde van het merk security.nl is in mijn voorlopige optiek in ieder geval gedaald tot -10 zonder tegenbericht. Wat jammer....
05-05-2011, 21:34 door Securitate
wat een onzin.
windows is gewoon beter beveiligd tegenwoordig.
zelfs duitsland schaft linux desktop weer af.
al die nieuwkomers, zonder verstand van unix, snappen niks van hun telefoon os.
plus ze installeren allemaal onzin.
problemen komen vanzelf.
de prijs voor vrijheid, helaas.
05-05-2011, 21:50 door Martijn2
Smartphones zijn eerder een aanvulling op desktops dan een vervanging.
05-05-2011, 23:01 door Anoniem
zie dit inderdaad al in de statistieken van een paar grote websites terug,
IE aandeel was al hard aan het naar beneden aan het gaan en nu zie ik ook dat het Windows aandeel hard slinkt en het enige waar desktops nog voor gebruikt zullen worden over een jaar of 3 zijn wat specifieke kantoor applicaties en natuurlijk gamen.

maw, het houdt op waar het ooit voor MS begon, een platform voor games maar ook dat zal wel verschuiven naar consoles aangezien er al game ontwikkelaars zijn die niet eens meer voor PC willen ontwikkelen.

dag windows.. dag microsoft, het is weer iets tijds voor iets nieuws.
06-05-2011, 00:33 door musiman
Ik ben het ermee eens, wat jullie ook allemaal zeggen.

Kijk maar naar wat er met cloudcomputing op dit moment gebeurt. Data en processing power gaan meer en meer van de desktop en zelfs de eigen server hardware richting de cloud, of dat nou een private, public of hybrid cloud is. Met IAAS, PAAS en SAAS kun je op ieder gewenst niveau je resources in beheer houden of juist uit handen geven. Kijk eens naar Office 365, wat een prachtig concept dit is (nee, ik ben geen Microsoft minded person, maar sta open voor alle innovaties, dus ook van MS). De mogelijkheden van dingen als AppV, Citrix XenApp, XenDesktop, virtuele of Remote desktops etc. zorgen ervoor dat je lokale machine minder krachtig hoeft te zijn.
Wanneer je deze concepten doortrekt, zul je zien dat er minder en minder behoefte zal zijn aan stevige lokale besturingssystemen en dat daarmee ook de mobiele besturingssystemen voldoende krachtig zullen zijn om een google apps, office 365 of ander concurrerend product te kunnen gebruiken.
Door deze verschuiving wordt het voor hackers bijzonder interessant om vooral op deze os-sen in te zetten. Bet on a winning team.

Dus ja, er zal meer en meer gebruik gemaakt worden van mobiele besturingssystemen. En het feit dat je nog steeds eerst je ipad moet jailbreaken voordat je een fatsoenlijke applicatie-firewall kunt installeren geeft maar weer eens aan dat de security op deze platformen nog in de kinderschoenen staat, in tegenstelling tot windows wat de laatste jaren behoorlijk robuust geworden is.
06-05-2011, 09:21 door Anoniem
"zelfs duitsland schaft linux desktop weer af."

Dat komt omdat ze kunnen/willen wennen aan iets anders, niet omdat Windows zo veilig is of goedkoop of dat Linux onveilig is.
06-05-2011, 12:42 door Anoniem
Tuurlijk... Ik ga voortaan al mijn word documenten maken op mijn smartphone.... Wat een BS.
06-05-2011, 17:28 door Securitate
ik vrees dat windows gewoon blijft bestaan.
lokaal op je eigen systeem.
zo behoud je zelf de controle en ben je niet afhankelijk van verbinding of een buitenland voor je data.
office op linux/bsd zou mooi zijn, kwestie van tijd.
ook windows met bsd kernel, kwestie van tijd.
nog een paar rampen en de lol is weer van de cloud af.
er draait gewoon teveel naast elkaar, dit voordeel is tevens het nadeel.
dit risico moet je zelf in de hand houden en beperken, niks extern.
niet teveel tegelijk, rustig ervaring opdoen en kennis opbouwen.
verschuilen achter een sla is voor wankers.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.