image

"Windows 8 betekent einde Windows desktop"

dinsdag 26 juni 2012, 13:33 door Redactie, 28 reacties

De komst van Windows 8 betekent het einde van de traditionele op Windows NT gebaseerde Windows desktop, zo voorspelt onderzoeksbureau Gartner. De marktvorser spreekt zelfs van het WinRT (Windows Runtime) computertijdperk en denkt dat het nieuwe platform Microsoft ook in de toekomst nog "relevant" houdt. De toekomst wordt namelijk bepaald door mobiele apparaten.

Zowel de Windows desktop als legacy Windows applicaties zullen hun belang de komende jaren verliezen. Binnen bedrijven kan de overstap volgens Gartner nog zeker wel vijf jaar duren. Bedrijven die nog nieuwe Win32 applicaties willen ontwikkelen krijgen het advies om begin 2013 volledig op Metro-applicaties over te stappen. Metro is de nieuwe interface in Windows 8.

Toekomst
"Windows 8 is meer dan een grote upgrade voor Windows, het is een technologische verschuiving. We zien dit soort verschuivingen niet al te vaak; de enige die Microsoft's OS heeft ondergaan was de overstap van DOS-technologie naar Windows NT-technologie, die in 1993 begon en meer dan acht jaar duurde, eindigend met de introductie van Windows XP in 2001", zegt Steve Kleynhans van Gartner.

De marktvorser denkt dat zakelijke eindgebruikers in 2020 nog maar in 10% van de hun tijd met Win32 applicaties werken. De meeste applicaties en de browser worden dan vanuit Metro gedraaid. "Hoewel pc's nog steeds een belangrijk onderdeel van het computerlandschap zijn, zijn het niet meer de enige apparaten die diensten en applicaties aan gebruikers bieden. Voor steeds meer gebruikers zijn smartphones en tablets het primaire apparaat", aldus Kleynhans.

Reacties (28)
26-06-2012, 13:44 door Skizmo
ja... net zoals de gameboxen het einde van gaming op de pc betekende, en de netbook die de laptop ging vervangen. De tablet die de netbook ging vervangen... etc..

Niemand geeft ene reet om metro. Het is gewoon een speeltjes interface op een pc die alleen goed is voor mobiele apparaten.
26-06-2012, 13:51 door Anoniem
En ik voorspel dat Windows 8 net zo'n flop wordt voor pc's als Windows Vista... :-)

Marthy
26-06-2012, 14:04 door Anoniem
Het is een verschijnsel dat je op alle platformen ziet. Diverse Linuxdistributies zijn al voorgegaan. Alles moet er uitzien alsof het op een tablet of smartphone gebeurt. Dat je achter een gewoon toetsenbord met beeldscherm een heel andere gebruikservaring hebt, doet er niet toe. Het zal allemaal wel. Ik werk nog steeds prettiger op de klassieke manier.
26-06-2012, 14:08 door golem
En we krijgen net zoals bij de overgang van Win98 naar XP, van XP naar Vista ... een hoop
negatieve reacties die "vanzelf" weer verdwijnen naar de achtergrond.
26-06-2012, 14:11 door Anoniem
Ik geloof er niks van ... een Windows desktop omgeving blijft belangrijk en die Metro-interface zal waarschijnlijk in de toekomst voor de desktop weer verdwijnen. Dat is mijn voorspelling :)
26-06-2012, 14:16 door Anoniem
Is er al een Norton commander in aanbouw voor de metro interface?
26-06-2012, 14:28 door Markcortbass
@golem
Er is bij de overgangen inderdaad wat negativiteit ontstaan. Maar Metro van Windows 8 is voor de desktop echt een toppunt. Op de desktop is het simpelweg niet productief genoeg. Je moet door teveel menu's gaan voordat je eindelijk bij je gezochte functie bent in de instellingen. Ik verwacht dat Windows 8 voornamelijk niet op desktops verkocht zal worden, maar meer op touch apparaten.
26-06-2012, 14:30 door Anoniem
ach, zullen we deze update ook dit jaar maar weer eens overslaan? (net als we bij vista gedaan hebben en nu tevreden met win7 zijn)
26-06-2012, 14:52 door Anoniem
Ik draai op dit moment Windows 8 Release Preview. Metro is voor tablets heel mooi, maar op de PC draai je eigenlijk 2 OS'en in 1. Het is niet logisch en niet handig. Ik verwacht dat Windows 8 breed uitgerold zal worden, want het is (nu al) erg stabiel en werkt heel mooi. Maar dan zal iedereen wel draaien met de klassieke interface en niet Metro. Metro heeft geen enkele toegevoegde waarde voor de desktop. Voor tablets zal het heel mooi zijn denk ik. Maar ik wil van m'n desktop geen tablet maken.

(PS. Er zijn al een aantal addons om je startmenu weer terug te krijgen)
26-06-2012, 14:58 door john west
De komst van Windows 8 betekent het einde van de traditionele op Windows NT gebaseerde Windows desktop, zo voorspelt onderzoeksbureau Gartner.

Is deze voorspelling gebaseerd op feiten,of is hij helderziend ?
Alleen omdat het niet meer draait op Win32 applicaties,dat maak op uit dit artikel.

Ik vind Windows 8 een flop qua desktop en dat is geen voorspelling !
Ook werken niet alle oude programma's ,heb ik gemerkt.

Als er een meer geavanceerde technologie aanwezig is in Windows 8,dan moeten ze een versie maken
zonder Metro vierkantjes desktop.
26-06-2012, 15:25 door spatieman
maat van mij is tester.
die had het 3 dagen al voor gezien gehouden.
UAC uitzetten, is niets meer kunnen doen,
aka, je bent geen eigenaar meer, want je kan zowat niets meer doen.
26-06-2012, 15:27 door Anoniem
Metro is ook helemaal niet geschikt voor de desktop kwa uiterlijk.
Ik zou nooit meer Windows willen gebruiken,op deze manier.
Geef mij maar Linux,daar kan je teminste kiezen hoe je je desktop eruit wilt laten zien.
Metro is alleen geschikt voor mobiele telefoons en tablets en dus totaal niet voor desktops.
Nu gebruik ik ook alleen Linux op de pc en Laptop.
Op beide de x64 versie van Ubuntu Precice pangolin 12.04
De Unity desktop valt best wel mee,in het zij dock kan je zoveel applicaties zetten als je zelf wil.
Bij Gnome 3 weer niet.
De gebruikersvriendelijkheid van Ubuntu is daarmee veel overzichtelijker dan wat er bij Windows 8 gaat plaatsvinden.
26-06-2012, 20:28 door Anoniem
Ik gebruik nu windows 7 en als het echt zo is dat windows 8 dat het echt niet te gebruiken is op een desktop pc dan stap ik over op ubuntu ofz en met mij zullen er meerdere zijn en dat zal het einde van microsoft betekenen net zoals ze nu windows xp eruit gooien wordt een grote hel en hackings gevoelig zooitje dan elk bedrijf gebruikt nu alle pc's met windows xp ook op mijn werk onderanderen


Windows 7 en Windows Xp moeten blijven!!!!!
26-06-2012, 22:06 door Anoniem
Door Anoniem: En ik voorspel dat Windows 8 net zo'n flop wordt voor pc's als Windows Vista... :-)

Marthy

en ik met jou


ohh ene, ik hoor legio mensen, zowel partikulier als "nerd" klagen over metro
ene, de eerste app ( geintje dat app noemen ) om het start menu in w8 terug te krijgen is er ook al

maaaaar metro is wel leuk als je over buurman het heeft met een aanraakbeelddinges
hahaha het is net of er aan de overkant iemand een toeval krijgt van een uur
26-06-2012, 23:16 door Anoniem
Ik blijf ook bij Windows 7 als het deze kant op gaat. Windows 7 wordt de nieuwe XP die bijna 10 jaar op 1 staat in gebruikersaantallen. Als het echt Metro only is zal ik dit iedereen afraden.
27-06-2012, 00:56 door Anoniem
De desktop voor Windows 8 werkt voor mij prima, ik wil niks anders meer!
27-06-2012, 07:04 door Above
Ik snap persoonlijk ook niet waarom ze zo graag een interface geschikt voor mobiele telefoons en tablets willen doordrukken voor desktops. In de zakelijke markt zal dit een flop worden. Al die vierkantjes of rechthoekjes waarin zoveel troep in verwerkt is voor sociale media en nieuws. Switchen tussen vensters is ineens soort van multitasking geworden. Alles staat open op de achtergrond. Iedere keer als je wat opent is het ook fullscreen. Nee, dit wordt hem niet.

http://www.youtube.com/watch?v=oyc1RVCXvAk&feature=related Om bij je programma's te komen en per venster weer terug is echt te omslachtig. Windows 9 zal heel snel volgen.
27-06-2012, 07:37 door Anoniem
Heb die Win8 hele tijd geleden eens draaien gehad via een virtualbox en ik dacht dat je dat vlotjes kon uitzetten die interface.
Zal er nog eens eentje opzetten want zo nader heb ik het allemaal nog niet bekeken maar het zal wel zijn zoals met alle Windows OS zeker de juiste configuratie zoeken, instellingen, instellingen en nog eens instellingen al dan niet verborgen.

https://www.virtualbox.org/

http://windows.microsoft.com/nl-BE/windows-8/download

Of men de tablet verkoop met Win8 de hoogte gaat injagen lijkt mij dan weer sterk overdreven.
27-06-2012, 09:17 door Arie
De Metro-interface is - mijns inziens - handig op een smartphone en tablet, verder maakt deze het ook eenvoudig om via de Kinect-controller een xbox360 aan te sturen. Dus waar precisie in de aansturing niet aan de orde is. d.w.z. met dikke vingers of met armbewegingen een cursor/focus bedienen. Op een desktop - een pc die op een desk staat en waar je bij kunt zitten - heb je juist wel precisie (Muis/Trackball/toetsenbord). Dus in de toekomst desktops zonder muis/toetsenboard maar wel met een Kinect-controller en stembesturing.
Eigenlijk wel proper, nooit meer een vies toetsenbord en een vieze versleten muis.
27-06-2012, 10:09 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
27-06-2012, 11:27 door RickDeckardt
Nu kiezen:

'runtime' - just do it, Nike
of
'walktime' keep walking, Johnny Walker
27-06-2012, 11:55 door Anoniem
Elke verandering is geen verbetering en heel veel veranderingen zijn waardeloos, of het nou auto's, pc's of andere dingen betreft. Het is alleen maar een manier om het volk te stimuleren om te blijven kopen.
27-06-2012, 12:50 door Anoniem
Windows 8 betekend simpelweg het einde van Windows, zeke rop de zakelijke markt. Niemand gaat al zijn systemen daarop omgooien en niemand gaat alle schermen vervangen voor touch screens omdat Billy Gates dat bedacht heeft.

De nieuwe Look & Feel van windows moest terug naar zijn origine. Een slimme Amerikaanse Theetante had bedacht daar een paar miljoen voor te moeten vragen en ...geloof het of niet....heeft ze ook nog gekregen van Mickeysoft...om dat nieuwe logo te bedenken. Ieder kind kan dat bedenken...maar goed.

Hoe dan ook, Windows graaft zijn eigen graf met Win 8. De deur wordt wagenwijd open gezet voor een opmars van Apple. Als OsX nu dan ook eens in een vrij te installeren versie op non-apple hardware zou loskomen, dan kan windows wel inpakken.
27-06-2012, 13:39 door Anoniem
@Microsoft: Waarom mag je het metro menu niet in een venster draaien? Het steeds wegflitsen van de desktop is irritant!

Blijft de vraag waarom er niet net zoals bij linux een keuze bestaat uit verschillende soorten menu's e.d.
Waarom het oude startmenu verwijderen? Bij windows mocht je toch ook nog steeds de dosbox gebruiken?

Maar goed, de eerste Windows versie (1.0....2.0) was ook niet zo handig als de versie die later doorbrak (windows 3.11 en later nog windows 95/98). Indien blijkt dat een deel van de markt het concept van metro afwijst dan zal het op de desktop verwijderd worden of zodanig aangepast worden dat het prettiger werkt.
27-06-2012, 16:04 door Eric-Jan H te D
Door Anoniem: .... Maar dan zal iedereen wel draaien met de klassieke interface en niet Metro....

Ik heb begrepen dat dit met de laatste preview al niet meer mogelijk is.
27-06-2012, 16:19 door Anoniem
Door Anoniem: De desktop voor Windows 8 werkt voor mij prima, ik wil niks anders meer!

Tussen alle negatieve reacties over de nieuwe look 'n feel dan toch nog een postitieve reactie.

Kun je je iets meer verklaren over het hoe en waarom,. Ben nieuwsgierig.
28-06-2012, 07:36 door Above
Door Anoniem: Windows 8 betekend simpelweg het einde van Windows, zeke rop de zakelijke markt. Niemand gaat al zijn systemen daarop omgooien en niemand gaat alle schermen vervangen voor touch screens omdat Billy Gates dat bedacht heeft.


Touchscreen op het werk gaat hem nooit worden. Zie je het voor je om iedere keer met je arm in de lucht over het bureau om je touchscreen te bedienen? Dat is na een dag al een tennisarm! Ik vermoed dat bedrijven massaal nee zeggen tegen Windows 8.
13-07-2012, 20:34 door Anoniem
Ik heb stage gelopen bij een Elektrobedrijf, en hou denken ze bij Microsoft het voor elkaar te gaan krijgen dat soort dingen op de bouw te krijgen. No way.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.