image

VS eist verwijdering van Firefox uitbreiding

vrijdag 6 mei 2011, 12:46 door Redactie, 2 reacties

Het Amerikaanse ministerie van Homeland Security heeft Mozilla gevraagd om een Firefox uitbreiding te verwijderen. Het gaat om de "MAFIAA Fire" add-on, die door de Amerikaanse autoriteiten in beslag genomen domeinnamen weer toegankelijk maakt. Het gaat om domeinnamen die de Immigration and Customs Enforcement (ICE) de afgelopen maanden in de strijd tegen de verkoop en verspreiding van vervalste goederen en auteursrechtelijk beschermd werk in beslag nam. De ontwikkelaar van de plugin monitort alle in beslag genomen en stuurt gebruikers naar een alternatieve domeinnaam door als die beschikbaar is.

Mozilla zegt dat het zich aan gerechtelijke uitspraken houdt, maar dat het in dit geval geen gerechtelijk bevel heeft gezien. De opensource-ontwikkelaar stelde het ministerie van Homeland Security daarom enkele vragen op welke juridische gronden het verzoek is gebaseerd. Mozilla heeft nog altijd geen antwoord ontvangen.

Bedreiging
"Een van de fundamentele zaken die hier spelen, is onder welke omstandigheden tussenpersonen aan overheidsverzoeken moeten voldoen die een censurerend effect hebben en die het open internet kunnen bedreigen", zegt Mozilla advocaat Harvey Anderson.

De onderliggende reden voor dit soort verzoeken is dat auteursrechthebbenden piraterij willen bestrijden. "Het probleem wordt veroorzaak door het gebruik van deze overheidsbevoegdheden in dienst van private auteursrechthouders, wanneer die onbedoelde en schadelijke gevolgen kunnen hebben." Anderson merkt op dat er betere mechanismen gevonden moeten worden die de vrijheid van gebruikers en ontwikkelaars niet schaden. MAFIAA Fire is inmiddels zo'n 8.500 keer gedownload.

Reacties (2)
06-05-2011, 15:47 door Anoniem
nou, snel installeren wanneer ik thuiskom ^^
06-05-2011, 15:52 door Anoniem
Vooral in het nieuws brengen, wordt die nog meer gedownload.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.