image

"Cybercrimineel wordt professionele gangster"

maandag 9 mei 2011, 10:28 door Redactie, 0 reacties

Veel internetgebruikers zijn bang voor online banking Trojans, malware waarmee cybercriminelen bankrekeningen kunnen plunderen. Toch zijn er sinds 2007 weinig nieuwe ontwikkelingen bij deze categorie te melden, aldus Roel Schouwenberg tegenover Security.nl. Schouwenberg is senior virus-analist bij het Russische anti-virusbedrijf Kaspersky Lab. Als voorbeeld geeft hij de Zeus Trojan. Verantwoordelijk voor een grote deel van de online bankovervallen. Toch is de basiswerking al lange tijd niet veranderd en wordt de malware alleen nu en dan van nieuwe opties voorzien, die allesbehalve een revolutie zijn te noemen.

Professioneel
Een trend die eigenlijk binnen het gehele malware landschap gaande is, zo laat de virusbestrijder weten. "De grootste ontwikkelingen vinden zich nu plaats in de underground zelf, niet in de malware." Cybercriminelen opereren steeds professioneler. "Ze worden slimmer en werken beter samen." Het gaat dan om gebruikte protocollen en hoe er met verzoekaanvragen wordt omgegaan. "Dat is veel gestroomlijnder dan twee jaar geleden." Veel 'jonkies' die een paar jaar geleden begonnen, zijn nu volwassen geworden, wat ook voor cybercrime zelf geldt.

Een belangrijke maatregel tegen cybercrime is volgens Schouwenberg het verzilveren van gestolen gegevens tegen te gaan, of in ieder geval moeilijker te maken. Creditcardmaatschappijen zouden betalingsverwerkers voor nep-virusscanners sneller moeten afsluiten. "Daar gaan miljoenen in om. Als zo'n verwerker wordt ontdekt zouden ze die eruit moeten trappen. Draai de geldstroom dicht zodat het niet zoveel geld oplevert. Daar wordt nog te weinig aan gedaan."

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.