image

Vrouw verliest 260.000 euro in Facebook scam

dinsdag 10 mei 2011, 13:20 door Redactie, 11 reacties

Een Maleisische vrouw heeft oplichters die haar via Facebook benaderden 260.000 euro gegeven. Eén van de oplichters beweerde een Britse burger te zijn, die haar rekening wilde gebruiken om een groot geldbedrag op te ontvangen. De man vroeg de vrouw om hulp bij het betalen van verzekerings- en portokosten. Iets wat nodig was om het geldbedrag te kunnen ontvangen.

Via verschillende transacties maakte de vrouw tussen 29 maart en 19 april uiteindelijk 260.000 euro over. De Maleisische politie wist vorige week verschillende verdachten aan te houden, waaronder twee Nigerianen, twee Maleisiërs en twee mannen uit Bangladesh. Het slachtoffer voelde zich door het verhaal van de man geraakt en besloot daarom te helpen.

De autoriteiten waarschuwen mensen om geen persoonlijke informatie op Facebook en soortgelijke websites openbaar te maken. Ook moet men niet ingaan op e-mails die grote geldsommen beloven. Ondanks alle waarschuwingen blijken nog steeds veel Maleisiërs slachtoffer te worden.

Reacties (11)
10-05-2011, 13:42 door spatieman
alles wat gratis is, is verleidelijk.
ol vraag me af, waneer mijn nigeraanse prinses nu eens hierheen komt, ze moet nu toch wel genoeg geld gekregen hebben om de reis te betalen...
10-05-2011, 13:43 door SirDice
Het slachtoffer voelde zich door het verhaal van de man geraakt en besloot daarom te helpen.
Standaard M.O. van oplichters.
10-05-2011, 14:25 door Obi1r
Oh, vorige week stond hier een Nigeriaanse schoonheid op m'n stoep onhandig 'spatieman' mompelend...
Intussen kookt ze lekker, ze zegt niet veel en die zware stalen bal aan haar voet vind ze wel prettig en veilig zo. Blijvertje!
10-05-2011, 15:06 door Skizmo
Een nigeraan uit engeland ? NIet te geloven dat mensen er met zulke grote bedragen instinken.
10-05-2011, 16:56 door Anoniem
Trappen daar nu nog steeds mensen in???
11-05-2011, 10:26 door lievenme
het gaat niet alleen om goedgelovigheid, en zeker niet alleen om "iemand willen helpen". Gewoonlijk wordt er vooral veel geld beloofd door de oplichters....
12-05-2011, 10:56 door Jacob Boersma
Door lievenme: het gaat niet alleen om goedgelovigheid, en zeker niet alleen om "iemand willen helpen". Gewoonlijk wordt er vooral veel geld beloofd door de oplichters....

Yep, bekende oplichterswijsheid: 'mensen die niet hebberig zijn, kun je niet oplichten'
Wel duidelijk een teken van de volwassenheid van Facebook dat de oude email scammers nu kennelijk hun werkterrein naar dit nieuwe medium verlegd hebben.
12-05-2011, 15:23 door Anoniem
@Jacob Boersma
Wat een onzin zeg, mensen die niet hebberig zijn kun je ook heel makkelijk oplichten. Voorbeeld: auto-garages en reparaties aan (soms niet-bestaande) onderdelen. Ik heb wel een ontdekt hoe je ze ertussen uit haalt: bij de oplichters moeten voor de APK keuring altijd de ruitenwisser bladen en soms ook lampjes vervangen worden! Probeer maar uit: zet er maar nieuwe wisserbladen op 1 à 2 maanden voor de APK.
18-05-2011, 09:29 door Anoniem
Hoe dom kan iemand toch zijn.....
21-05-2011, 21:35 door Anoniem
Gek toch, dat mensen die zo goed zijn dat ze anderen menen te moeten helpen, dit gebaar met zulke schade moeten bekopen en dan ook nog eens een natrap krijgen dat ze 'dom' zijn; kennelijk gaat men er van uit, dat hen dit 'nooit' zal overkomen.....
Euphema
16-05-2012, 05:06 door Anoniem
de scammers achter zg romance scam zijn zo ontzettend gehaaid. Die spreken jan en alleman aan en hebben snel door wanneer ze te maken krijgen met meestal alleenstaande mannen of vrouwen die gevoelig zijn voor aandacht, een vrij eenzaam leven hebben, en door hun scammer in eerste instantie op en voetstuk worden geplaatst.
vaak begint het met verzenden van kleine kadootjes.
Ze palmen je in met allerlei geweldige verhalen...dat gaat weken door totdat ze weten dat je voor ze valt.
En dan komt het...dan komt het verhaal om geld...ze hebben altijd wel ergens geld voor nodig; of medische kosten in het buitenland, of ze zijn beroofd en zijn alles kwijt, of medische kosten in het buitenland, ziek kind, net tekort om een ticket te kunnen kopen om naar je toe te komen.
De mensen die slachtoffer worden / zijn, zijn zeker niet dom...het zijn mensen die totaal ingepalmd worden, mensen die op het juiste moment op de juiste plek aangesproken worden, en juist op dat moment makkelijk beinvloedbaar zijn. Vaak gaat het om mensen die juist via internet een nieuwe partner zoeken, nieuwe contacten om hun leven weer fijn op de rails te krijgen.
In plaats van deze mensen af te kraken, kan er beter energie worden gestoken in zoveel mogelijk info in alle media te zetten over hoe deze mensen werken, om te voorkomen dat er nog veel meer onschuldige mensen zo slachtoffer worden en veel kwijt raken; niet alleen geld, maar ook hun vertrouwen in anderen, en hun eigen waardigheid. Deze slachtoffers schamen zich vaak voor wat is gebeurd, terwijl de aandacht juist moet liggen op de daders om de te stoppen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.