image

Tweede partitie moet gestolen laptop terugvinden

dinsdag 3 juli 2012, 10:55 door Redactie, 6 reacties

Om laptopdieven op te sporen is het verstandig als de computer over twee partities beschikt, aldus Matthew Jakubowski van beveiligingsbedrijf SpiderLabs. Jakubowski heeft een Macbook Air met twee partities. Eén voor dagelijks gebruik die met FileVault2 versleuteld is, en een tweede partitie waarop Prey draait. Dit is software waarmee gebruikers de locatie van een als gestolen of verloren opgegeven laptop kunnen achterhalen.

Zodra deze tweede partitie wordt opgestart en over een internetverbinding beschikt, stuurt Prey meteen een signaal dat de laptop gestolen is. Vervolgens heeft Jakubowski het besturingssysteem zo ingesteld dat het Administrator account verborgen is en het standaard account beperkte mogelijkheden heeft.

Start de laptopdief Safari, dan worden meteen Facebook, Gmail, Yahoo en Twitter geladen, in de hoop dat de dief wordt verleid hierop in te loggen. "Ik heb het zo ingesteld dat ik een grotere kans heb om de laptop bij diefstal terug te vinden", aldus Jakubowski, die in deze blogposting uitlegt hoe Mac-gebruikers OS X hiervoor kunnen instellen.

Reacties (6)
03-07-2012, 14:30 door Anoniem
Net of je een gestolen laptop niet volledig formateerd...
03-07-2012, 15:16 door schele
Dat doen ze dus inderdaad niet. In tegenstelling tot wat een paar mensen hier denken zijn de meeste laptop dieven geen IT-ers maar lui die makkelijk aan geld willen komen. Die doen twee dingen met laptops: aanzetten en gebruiken, beetje kijken of er iets leuks over de eigenaar opstaat of ze verkopen 'm meteen door. Die laatste hoor je nooit meer iets van en kun je vergeten, maar het soort dief dat even gaat zitten browsen krijg je te pakken.

Vooral dat ie standaard tabjes met gmail, facebook en twitter laadt vind ik briljant trouwens :)
03-07-2012, 15:45 door Earl Grey
Ik doe zelf ook iets soortgelijks. In principe zou je moeten kiezen. Of alles openzetten en je laptop bij diefstal terugvinden of alles dichttimmeren, maar dat de kans erg groot is dat je je laptop nooit meer terug ziet. De eerste was voor mij altijd een issue geweest, hoe meer je je systeem open zet, hoe dieper een dief in je systeem kan komen.

Na een tijdje heb ik de twee werelden bij elkaar gebracht.:

Partitie 1: Windows schijf. Prey geïnstalleerd en gastaccount actief gemaakt. Het gastaccount heb ik zo toegankelijk mogelijk gemaakt, zodat een dief zich niet irriteert aan het systeem en dus niet sneller manieren gaat proberen om de boel te slopen.

Partitie 2: TrueCrypt volume. De locatie van de user folders naar deze schijf verplaatst. Dus mappen als Mijn Documenten en Mijn Afbeeldingen linken naar deze volume. Alle gevoelige en persoonlijke informatie staat op deze schijf.

Een "domme" dief of een nieuwsgierig aagje zal zo nooit aan je bestanden komen, maar wel opgespoord kunnen worden.
04-07-2012, 09:04 door varttaanen
En als je nou fatsoenlijk alles backupt, en je laptop dichttimmert. Alsie gejat wordt krijg je geld van de verzekering en koop je een nieuwe. Wat is daar mis mee?
05-07-2012, 21:32 door Anoniem
Door schele:

Vooral dat ie standaard tabjes met gmail, facebook en twitter laadt vind ik briljant trouwens :)

Je leest een site als dit en je komt daar niet op. Het lijkt MIJ een open doel om dit te doen.
11-07-2012, 19:29 door Anoniem
Op onze universiteit hebben ze virtuallock, http://www.virtualock.com een soort alarm systeem dat meteen afgaat als er iemand probeert je laptop te stelen. Dat lijkt me handiger dan rekenen op terugvinden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.