image

Microsoft kraait victorie over Zeus-botnets

dinsdag 3 juli 2012, 11:34 door Redactie, 1 reacties

Microsoft heeft cybercriminelen die de Zeus banking Trojan gebruiken een grote slag toegebracht, zo laat de softwaregigant weten. De malware wordt op grote schaal gebruikt voor het infecteren van computers en stelen van inloggegevens en transactiecodes voor internetbankieren. De softwaregigant diende eerder dit jaar een aanklacht in tegen verschillende anonieme criminelen die Zeus gebruikten en/of Zeus-botnets beheerden. Dit gebeurde tijdens een omvangrijke operatie waarbij verschillende Zeus-botnets uit de lucht werden gehaald.

Individuen
Nu heeft Microsoft twee individuen weten te identificeren die bij de malware betrokken zijn. Het gaat om Yevhen Kulibaba en Yuriy Konovalenko. Het tweetal zit echter wegens Zeus-gerelateerde misdrijven al vast in Groot-Brittannië. Microsoft erkent dat het de overige 'John Does' nog niet heeft weten te identificeren.

Wel zag de softwaregigant het aantal met Zeus besmette Windows-computers halveren. Ging het eind maart nog om 780.000 besmette computers, eind juni waren dit er 336.000.

Actie
Richard Boscovich, advocaat bij de Microsoft Digital Crimes Unit, stelt dat de operatie niet als doel had om alle Zeus-botnets uit te schakelen. "Microsoft en onze partners willen onschuldige mensen beschermen door het Zeus businessmodel te verstoren en de kosten voor het plegen van cybercrime te vergroten. Ik ben blij dat we al bewijs zien dat onze verstorende acties succesvol zijn in het bereiken van dit doel", aldus Boscovich.

Reacties (1)
04-07-2012, 02:12 door Anoniem
Fijn dat MS zich een beetje bezighoud met malware-bestrijding.

Beetje jammer is het wel dat MS niet verder komt dan het aanwijzen van 2 mensen die al voor DEZELFDE feiten veroordeeld zijn, en dan ook nog victorie kraait vanwege het feit dat het Zeus botnet "NOG MAAR" 336.000 (!!!) systemen telt.

Het gaat hier wel over een banking-trojan en €5,- keer 336.000 lijkt me toch nog steeds een heel mooi bedrag...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.