image

Politie arresteert laptopdief dankzij IP-adres

dinsdag 3 juli 2012, 11:46 door Redactie, 13 reacties

De politie in Groningen heeft een 47-jarige laptopdief weten te arresteren dankzij tracking-software die uiteindelijk naar het IP-adres van de man wees. De laptop werd eind mei uit een woning gestolen. De eigenaar had via de website LogMeIn.nl software geïnstalleerd zodat de computer getraceerd kon worden bij een eventuele diefstal. En met succes.

Gisteren bleek de gestolen laptop verbinding met het internet te hebben gemaakt. Via het IP-adres kon de politie achterhalen waar de computer zich op dat moment bevond. Dat bleek in en een woning in de wijk Selwerd te zijn. Daar troffen agenten de gestolen computer aan. De 47-jarige man die in bezit was van de laptop moet zich op een later moment bij de politie verantwoorden.

Eerder adviseerde de politie al het gebruik van tracking-software op laptops, omdat dit helpt bij het opsporen van eventuele dieven.

Reacties (13)
03-07-2012, 12:13 door Anoniem
Ben ik nou echt de enige die bij een nieuwe machine gewoon begint met CD/DVD #1 voordat het ding überhaupt op iets anders dan netspanning wordt aangesloten? Of is die software zo virus-achtig dat het een re-install zonder meer overleeft?
Verder zegt een dergelijk bericht ook wat over de databeveiliging van de eigenaar: blijkbaar kan iemand die hij dus niet kent de machine booten.
03-07-2012, 12:20 door Anoniem
Heeft de beste man zijn laptop al terug? Nee natuurlijk niet, die blijft nog maanden liggen als bewijsmateriaal bij de politie en als het boefje er geen afstand van wil doen kun je er helemaal naar fluiten.
Waarom is hij niet per direct vastgezet? Misdaad loont dus in dit land je hebt niets te vrezen..
03-07-2012, 13:07 door Anoniem
Leuk dit bericht, al zijn er meer verhalen bekend dat de Politie helemaal niets doet.
03-07-2012, 14:21 door 0101
Door Anoniem: Waarom is hij niet per direct vastgezet?
Je weet niet of hij 'm gepikt heeft, hij kan 'm ook van iemand anders gekocht hebben.
03-07-2012, 14:52 door Anoniem
Zo heb ik het zelfde voor gesteld bij de politie met een teamviewer installatie en daarvan vond de politie van Maastricht dat het geen prioriteit had.
Ze gaven aan dat er 6 categorieën waren van prioriteit en ik moest bij de vraag naar onderzoek van het geconstateerde IP-adres denken aan categorie ver boven de 6, waardoor zei dit geen geval van serieus onderzoek vonden.
Ze hoefde niets meer te doen dan te achterhalen aan wie het IP-adres toebehoorde en konden daarmee de dief zo traceren.
Zie je maar weer hoeveel je geholpen wordt in deze tijd en hoeveel dat ze er vanaf weten.
03-07-2012, 17:01 door Anoniem
De politie is nog niet erg gemotiveerd/bekwaam om dit soort dingen aan te pakken, daarom kan je beter zelf info verzamelen en aanbieden voor onderzoek.

http://www.youtube.com/watch?v=U4oB28ksiIo
^^ pwnd by the owner

Het is een stuk lastiger als de dief je systeem herinstalleert (nog steeds wel mogelijk)

Bij laptops of andere draagbare apparatuur altijd serienummers opschrijven en bewaren anders heb je niks om te bewijzen dat het jouw spul is.
03-07-2012, 19:13 door spatieman
Ze gaven aan dat er 6 categorieën waren van prioriteit en ik moest bij de vraag naar onderzoek van het geconstateerde IP-adres denken aan categorie ver boven de 6
Categorie 1: Bekeuringen uit delen, de staatskassa gaat voor.
Categorie 2: Bekeuringen uit delen, de staatskassa gaat voor.
Categorie 3: Bekeuringen uit delen, de staatskassa gaat voor.
Categorie 4: Bekeuringen uit delen, de staatskassa gaat voor.
Categorie 5: Bekeuringen uit delen, de staatskassa gaat voor.
Categorie 6: begint weer bij 1.
03-07-2012, 23:29 door Anoniem
Door Anoniem: Heeft de beste man zijn laptop al terug? Nee natuurlijk niet, die blijft nog maanden liggen als bewijsmateriaal bij de politie en als het boefje er geen afstand van wil doen kun je er helemaal naar fluiten.
Waarom is hij niet per direct vastgezet? Misdaad loont dus in dit land je hebt niets te vrezen..

Je hebt in Nederland nog zoiets als verschil tussen eigenaar en bezitter.
Als jij een laptop van je werkgever in bruikleen krijgt is je werkgever eigenaar en ben jij bezitter.
Als die laptop gestolen wordt blijft de werkgever eigenaar en wordt de dief bezitter (ook al beweert die soms eigenaar van het bij hem aangetroffen goed te zijn).
Koop jij die laptop tegen een markt conforme prijs dan word jij eigenaar.
Dan mag, als e.e.a. is uitgezocht en bewezen, mag de (oorspronkelijke) eigenaar (werkgever) de laptop terugkopen als deze dat wil.
Maar als jij die laptop voor een appel en een ei ergens gekocht hebt, als 'te mooi om waar te zijn aanbieding', bega je het strafbare feit heling. En dan was het ook te mooi om waar te zijn.
Heling kan je een boete opleveren vanaf zo'n € 400.-

En je hebt ook nog 'te goeder trouw' eigenaar geworden.
Door te kopen (meestal alleen gehonoreerd door een officier van Justitie en rechter) als je koopt in een winkel met een fysieke locatie) voor een redelijke prijs met een nota, of als je een legitimatiebewijs, adres en een nota van de (particuliere) verkoper kunt overleggen inclusief diens aankoopbewijs.
Als je een fiets voor een tientje op straat van hand tot hand laat gaan niet dus.
Ook niet als je een koopje doet via een advertentie op een veiliingsite waarbij de site of verkoper naderhand niet meer terug te vinden is.

Afhankelijk van de waarde van de buit (niet te dure goederen dus) neemt de officier een beslissing en hoef je niet te wachten tot de rechter een uitspraak heeft gedaan. Mocht de rechter naderhand beslissen in het nadeel van de oorspronkelijke laptop eigenaar dan stelt het OM de dief schadeloos (aangezien de laptop dan naar de oorspronkelijke eigenaar is).
04-07-2012, 09:01 door varttaanen
Anoniem 12:13 heeft wel een punt. Ik heb onlangs een bekeken hoe Prey werkt, maar dat werkt, volgens mij, alleen als de computer gebruikt wordt. En als je een pc jat, is toch het eerste wat je doet een clean install, lijkt me zo. Bovendien kan de boef er niets mee, want hij weet je wachtwoord niet.
04-07-2012, 13:04 door Ed Dekker
Door spatieman: Ze gaven aan dat er 6 categorieën waren van prioriteit en ...
Wat een ongelofelijk flauwe reactie.
Wanneer je daar de tijd voor neemt, klopt er iets niet aan je eigen prioriteiten.
Misschien moet je eens vragen of je een dagje 'stage' mag komen lopen. Dan zie je waar ze druk mee zijn.

En nee, ik ben geen politie-agent. Verre van.
04-07-2012, 15:09 door Security Scene Team
Door Anoniem: Ben ik nou echt de enige die bij een nieuwe machine gewoon begint met CD/DVD #1 voordat het ding überhaupt op iets anders dan netspanning wordt aangesloten? Of is die software zo virus-achtig dat het een re-install zonder meer overleeft?
Verder zegt een dergelijk bericht ook wat over de databeveiliging van de eigenaar: blijkbaar kan iemand die hij dus niet kent de machine booten.

"Ben ik nou echt de enige die bij een nieuwe machine gewoon begint met CD/DVD #1 "

als je met dat bedoelt, dat je elke gestolen laptop / pc direct boot vanaf je CD/DVD #1 en alles leeg klauwt om te verkomen dat deze tracking software jou tracked. Dan ja dan ben jij denk ik hier de enige. Immers een nieuwe laptop die jij aanschaft hoeft niet geformatteerd te worden wegens tracking software van de Media Markt bijv..

en nee die software is niet "zo virus achtig" dat het een format overleeft. integendeel.. dat spul hangt af van de domheid van een dief. een Dief is een Dief, die jouw spul komt weg klauwen voor geld. dat maakt hem geen security/computer nerd.
iemand die zoiets op een laptop gebruikt hoopt gewoon dat de dief de laptop aanzet en gaat internetten, zodat zijn tracking software de locatie kan sturen. Simpel maar effectief tegen domme mensen..


Eigenlijk zegt de politie wanneer zij oproepen om tracking software te installeren: 'Installeer deze software, want dieven zijn dom!'
04-07-2012, 18:51 door ernie
Door Anoniem: Ben ik nou echt de enige die bij een nieuwe machine gewoon begint met CD/DVD #1 voordat het ding überhaupt op iets anders dan netspanning wordt aangesloten?

Nee je bent niet de enige. Ik formatteer mijn gestolen laptops ook altijd voordat ik ze gebruik.
21-10-2012, 12:58 door Anoniem
Waarom vertellen ze er niet gelijk bij dat dat PREYPROJECT is ?
Werkt tip top.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.