image

"Chromebook betekent einde virusscanner"

vrijdag 20 mei 2011, 17:15 door Redactie, 10 reacties

De lancering van Google Chromebook betekent volgens sommigen het einde van de virusscanner, maar anti-virusbedrijven geven zich niet zo eenvoudig gewonnen. Chromebook is de nieuwe netbook/laptop-achtige oplossing van Google, waarop het Chrome OS draait. Gebruikers kunnen standaard niets op het systeem opslaan, wat in een sandbox draait. Volgens Google heeft de computer dan ook geen virusscanner nodig. Alle gegevens worden in de cloud opgeslagen.

"Als deze web-only strategie aanslaat, kan het echt problemen voor anti-virusbedrijven betekenen", zegt Andy Greenberg van Forbes. Volgens Andrew Jaquith, CTO van Perimeter E-Security, betekent het beveiligingsmodel van Chromebook dat de anti-virusindustrie met een nieuw soort pc te maken krijgt, die meer op de iPhone dan op een netbook lijkt. Een beperkt apparaat met veiligheid inherent aan de beperkingen.

Greenberg en Jaquith spreken over 'post-pc" apparaten, waar virusscanners geen rol meer spelen. "Enkele van deze apparaten hebben anti-virus nodig. Dat is verschrikkelijk nieuws voor beveiligingsbedrijven, omdat driekwart van de markt voor hun traditionele producten aan het verdwijnen is", merkt Jaquith op. "Dat gebeurt er als je beveiliging inbouwt, in plaats van te vertrouwen op de markt om het in te bouwen. Het is fantastisch voor klanten en verschrikkelijk voor de security achtermarkt."

Whitelisting
"Greenberg heeft misschien gelijk met zijn observatie, de apparaten hebben misschien geen anti-virus nodig. Het betekent echter niet dat ze geen bescherming nodig hebben. Whitelisting lijkt een veel beter alternatief voor een speciaal gebouwd apparaat", zegt McAfee CTO George Kurtz. "We erkennen dat de wereld aan het veranderen is, er is echter een ding dat niet verandert en alleen maar belangrijker wordt, namelijk de noodzaak voor cyberveiligheid."

Reacties (10)
20-05-2011, 18:28 door spatieman
maar je wordt wel bestookt met advertenties dat je gehele pagina er vol van staat.
20-05-2011, 18:29 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
20-05-2011, 18:54 door Zipper306
En dan had ik graag dat er een anti-virus programma zou bestaan, die alle troep van google gelijk verwijderde.
20-05-2011, 19:54 door Skizmo
Greenberg en Jaquith spreken over 'post-pc" apparaten, waar virusscanners geen rol meer spelen.
Pis nou toch een end op. Het is niet post-pc markt, maar de post-windows markt. Dat is namelijk het enige OS waar virussen echt van invloed zijn.

"Greenberg heeft misschien gelijk met zijn observatie, de apparaten hebben misschien geen anti-virus nodig. Het betekent echter niet dat ze geen bescherming nodig hebben."
O kijk, nu beginnen de makers van virus-scanners ook FUD te verspreiden.... o wacht .. dat deden ze al jaren.
20-05-2011, 20:10 door Anoniem
Door Hugo: Mijn privegegevens in 'de cloud' opslaan? Nooit!!! En al helemaal niet in die van Google.

Dus, kom maar op met die anti-virus software.

Precies, ik overweeg het niet eens om zo'n Google ding aan te schaffen. Privé is privé en dat staat en blijft op MIJN computer staan<PUNT>
20-05-2011, 21:53 door Skizmo
Door Hugo: Mijn privegegevens in 'de cloud' opslaan? Nooit!!! En al helemaal niet in die van Google.

Dus, kom maar op met die anti-virus software.
http://www.ubuntu.com
20-05-2011, 22:53 door Anoniem
Ik denk dat zolang er programma's zijn deze gekraakt zullen worden en er kwaadaardige dingen mee gedaan zullen worden. Daar heb je bescherming voor nodig. Op het moment dat er 1 kwetsbaarheid verholpen is wordt de volgende misbruikt, nu helemaal met al het online banking enzo. OS bouwers kunnen een zo goed mogelijk product neerzetten, dat in theorie helemaal veilig is, maar ook dat is door mensen handen gemaakt, dus dit zal in de praktijk niet zo zijn.

Stel we gaan allemaal over naar dit soort systemen (wat ik niet denk en niet hoop) hebben we bedrijven nodig die constant bezig zijn met de beveiliging van deze gegevens. Dit is de kant waar de AV-bedrijven op moeten en waarschijnlijk ook zullen gaan.


Keep the personal computer personal!
20-05-2011, 23:05 door Argot
Toen we Windows 95 of 98 voor de eerste keer installeerden, werd ook de indruk gewekt dat het systeem snel, veilig, betrouwbaar e.d. zou zijn.
Maar in de praktijk bleek het allemaal van geen kant te kloppen.
Met andere woorden: het is gewoon gelul in ruimte dat het nieuwe OS geen virusscanner nodig zou hebben.

Dat cloudgedoe doe ik soewieso niet aan mee; alles wat over het lijntje gaat is te hacken dan wel af te tappen.
Ik hoop dat meer mensen dit gaan inzien. Helaas zijn er van die fans die meteen een stijve krijgen doordat er 'Google' boven staat; in hun ogen is alles 'perfect'.

Google heeft al een zekere reputatie op het gebied van privacygevoelige gegevens afhandig maken.
Bovendien is niet iedere ontwikkeling een verbetering.
21-05-2011, 11:39 door Securitate
cloud os = opgeven eigen integriteit.

de vraag is waar je bij wilt horen, de argeloze massa of de zelfbeschikkers.
de laatste groep wordt steeds kleiner.
want, wat was dat ook alweer, zelfbeschikking.
iets stoffigs uit het verleden.
23-05-2011, 11:24 door SirDice
Door Redactie: Chromebook is de nieuwe netbook/laptop-achtige oplossing van Google, waarop het Chrome OS draait. Gebruikers kunnen standaard niets op het systeem opslaan, wat in een sandbox draait. Volgens Google heeft de computer dan ook geen virusscanner nodig. Alle gegevens worden in de cloud opgeslagen.
Alsof een sandbox niet gebroken zou kunnen worden....
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.