image

Chinese virusscanner vertoont spyware-trekjes

maandag 23 mei 2011, 12:03 door Redactie, 5 reacties

Een Chinese virusscanner die volgens sommigen overheidsspyware is, vertoont inderdaad verdacht gedrag, zo blijkt uit onderzoek door een Amerikaans beveiligingsbedrijf. 360.cn is gratis beveiligingssoftware die zich binnen Internet Explorer nestelt en door Qihoo ontwikkeld is. Volgens sommige berichten zou het bedrijf bij hackingaanvallen, spionage en gegevenslekken betrokken zijn. Ook zijn er geruchten dat de software spyware bevat en dat er banden met de Chinese regering zijn, om gebruikers te monitoren en hun online activiteiten te controleren.

Tijdens een analyse door Zscaler Research bleek dat er continu gegevens naar "huis" worden gestuurd. Waar deze gegevens uit bestaan is nog onbekend. "Dit continue naar huis bellen lijkt meer op spyware dan een dagelijkse controle op de laatste signature of iets van die aard", zegt Mike Geide. McAfee SiteAdvisor geeft 360.cn een slechte beoordeling. "Technisch gezien is 360.cn ook een concurrent van McAfee, zei het een kleine." Zo zou de pagina spyware bevatten en zijn er banden met een Chinese overheidssite.

"Dit plaatst beveiligingsbedrijven in een lastig parket. Blokkeren we 360.cn meteen? Waarschijnlijk niet. Is het verkeer van het domein en diens partners verdacht? Zeker weten", merkt Geide op. Bedrijven die geen producten van het Chinese anti-virusbedrijf gebruiken, doen er volgens hem verstandig aan om het verkeer naar de Chinese domeinen te blokkeren.

Reacties (5)
23-05-2011, 12:39 door spatieman
alle software wat door de CN overheid vrijgegeven is, mag je al verdacht betitelen.
23-05-2011, 12:44 door Anoniem
Je kunt dit verkeer toch analyseren en het programma disassembleren/debuggen? Zie je meteen wat die precies doet op je pc.
23-05-2011, 13:38 door Mysterio
Maarrrr.... hoe scoort hij wat betreft detecteren en opschonen van malware? ;)
23-05-2011, 14:41 door Anoniem
Het is geen geheim dat Google innig samenwerkt met de NSA (de geheime dienst van de USA), daar doet Google zelf niet geheimzinnig over.Ook zonder die innige relatie zou ik Google voor geen cent vertrouwen, want die haalt ook ongevraagd gegevens uit de pc van de klant en slaat die op voor eigen gebruik.
23-05-2011, 21:14 door Anoniem
Ja dat is zo gek niet,de Chinese overheid is een echte spion tegen zijn eigen burgers.
Hier mag ik het zeggen maar als ik dit in China zou zeggen,wat ik hier opschrijf,dan kan mij dit misschien een maand gevangenisstraf kosten.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.