image

Apple verwijdert malware van besmette Macs

woensdag 25 mei 2011, 10:05 door Redactie, 15 reacties

Apple zal de komende dagen een update uitbrengen die de beruchte MacDefender scareware van Mac computers verwijdert. Volgens het bedrijf zijn gebruikers het doelwit van een "phishing scam" geworden, waarbij slachtoffers naar valse websites worden doorgestuurd die vertelt dat hun computer met een virus besmet is. De gebruiker krijgt dan de MacDefender anti-virus als oplossing aangeboden.

De software is volgens Apple ontwikkeld om de creditcardgegevens van gebruikers te bemachtigen, om mogelijk voor frauduleuze doeleinden te gebruiken. Naast MacDefender gaat de scareware ook als MacProtector en MacSecurity door het leven. In afwachting op de Mac OS X update heeft Apple instructies online gezet die uitleggen hoe gebruikers de scareware zelf kunnen verwijderen.

Eerder kreeg Apple nog flinke kritiek omdat de helpdesk was geïnstrueerd gebruikers niet te helpen. Het aantal slachtoffers loopt volgens sommige schattingen in de tienduizenden.

Reacties (15)
25-05-2011, 11:23 door Anoniem
Ja Apple moet opschieten zijn klanten de verwijdertool aan te bieden,want er zullen vast mensen zijn,waarbij hun computer door deze malware is getroffen.
Als Apple te lang wacht hiermee,dan zullen ze een hoop boze klanten tegenkomen.
Waarom maakt apple geen Macsecurityessentials,voor het komende OSX Lion,en ook voor Leopard wat vollop op Macs in de running is?.
Ik ben wel geen Apple gebruiker,maar gebruik op de pc Ubuntu Linux 10.04 x64 en op de laptop windows7sp1nl x64 home premium.
Maar vind gewoon dat mensen die een andere computer gebruiken met een ander besturingssysteem,net zo veel rechten hebben op ve veiligheid van hun computer als mensen die alleen windows gebruiken.
25-05-2011, 11:44 door U4iA
De rede dat Apple dit niet gaat doen is om de mythe die men heeft gecreëerd dat OSX geen virussen en malware heeft niet om zeep wil helpen. Veel van de nieuwe OSX gebruikers komen van Windows systemen en stappen vaak over met de rede dat ze dan geen geneuzel met virussen en malware/spyware hebben. Verkopers bij APR's hebben dit ook al verkoop argument (ook de demo van Apple vermeld dit, alhoewel de kreet PC er wel bij staat maar dat begrijpt een leek niet want een iMac=PC). Je ziet dat mensen heel simpel hun wachtwoord inkloppen om onbekende meuk te installeren, daar kan geen security tegen op. De AV-industrie kan dus opgelucht ademhalen...
25-05-2011, 11:49 door PeterB
Gelet op het stemmingsmakende bericht van gisteren ( http://www.security.nl/artikel/37202/1/Apple_laat_Mac-malware_slachtoffers_stikken.html ) zou het zeer geplaatst zijn als de redactie het artikel van gisteren aanpast.

In de afgelopen tijd dat ik lid ben van deze site ben detecteer ik toch bij herhaling een zeer negatieve houding tegenover het Mac OS ( OSX ) terwijl dat stabieler blijkt te zijn dan windows. Ik heb zelf ettelijke jaren ( > 20 jr ) gewerkt met Windows en ken zo'n beetje alle ins- en outs ervan en de issues die ermee ( kunnen ) zijn. Toch loop ik ook niet iedere keer dat er weer een malware, virus, backdoor of ander stuk ellende de kop opsteekt Microsoft uit te jouwen.

Ik heb niets met apple anders dan dat ik hun hardware en software waardeer omdat het gewoon werkt zonder aan je kop te zeuren. Het OS stelt essentiële vragen als je niet aan de beveiliging gaat liggen sleutelen door dingen uit te zetten. Doe je dat wel, dan vraag je om problemen.( Geldt voor ieder OS )

@Anoniem hierboven.

Zou Apple zich net zo opstellen als Microsoft, dan was het hek al jaren van de dam. Apple maakt het mogelijk voor derden om software te ontwikkelen die op hun OS draait. Dat geeft anderen ook de mogelijkheid om wat te verdienen aan de gebruikers van het OS en niet alles zelf op te eisen. Kijk eens naar alle Apps die er voor de Iphone, Ipad en dergelijke zijn die door derden worden gemaakt die er al zijn vanaf een paar eurocent tot aan enkele tientjes.

Apple kiest er juist voor om het OS zo open te houden als mogelijk zonder in de boeten aan beveiliging. De updates zijn er doorgaans binnen enkele dagen - uitzonderingen daargelaten - en updates van het OS kosten je geen dag om te installeren.`

Mooi voorbeeld hiervan:

Maak een pc eens leeg, installeer windows opnieuw en lanceer daarna Windows Update. Goed kans dat je ruim 12 uur of langer bezig bent met meer dan 200 updates en fixes.

Doe datzelfde met een Mac en je hebt na een uurtje of 2 a 3 maximaal weer een volledige up-to-date mac.

@redactie
Dus laten we nu eens kappen met OS-Bashing en gewoon feiten vermelden zonder daar een wijzende vinger aan toe te voegen.
25-05-2011, 12:03 door SirDice
Door Anoniem: Waarom maakt apple geen Macsecurityessentials,voor het komende OSX Lion,en ook voor Leopard wat vollop op Macs in de running is?
Is al aanwezig in 10.6 en dus waarschijnlijk ook in 10.7.
25-05-2011, 12:06 door Anoniem
@PeterB

Volgens mij snap je niet het verschil tussen een Mac en een Windows systeem.
Windows - hardware onafhankelijk
MAC OS - hardware afhankelijk.

Wat zou dan makkelijker te updaten en te onderhouden zijn?

zucht..
25-05-2011, 12:32 door PeterB
@Anoniem ( 12:06 )

Mijn reactie niet goed gelezen anoniempje ?



Ik heb zelf ettelijke jaren ( > 20 jr ) gewerkt met Windows en ken zo'n beetje alle ins- en outs ervan en de issues die ermee ( kunnen ) zijn.


Dus ja hoor, ik ken windows...ik werkte er al mee toen jij nog luiers vol spoot ;)
Trouwens is Windows net zo "hardware afhankelijk". Als je niet de juiste hardware hebt, processor, schijven, etc,etc krijg je windows niet eens geïnstalleerd...

Waar jij op doelt is dat Aple zijn software alleen op zijn eigen hardware levert.
Iets waarvan ik hoop dat ze ooit nog eens vanaf stappen en het OS open gooien voor iedereen...dan kun je dag zeggen met je handje tegen Windows...;)

Overigens...dat " makkelijk te onderhouden" is relatief. Bij Windows is *dat* nou net wat ervoor zorgt dat al die malware er is. Aan de kant van de Mac zorgt juist die beheerste uitrol mogelijkheden ervoor dat het werkt en minder gevoelig is voor problemen. Het zorgt aan de kant van de fabrikant ervoor dat deze altijd weet wat voor hardware de klant heeft en dus weet wat er kan spelen vanuit hardware issues, iets wat bij elke willekeurige PC nagenoeg onmogelijk is want zoveel mensen, zoveel wensen en ook zoveel verschillende configuraties.
25-05-2011, 13:42 door Martijn2
Door PeterB:
Mooi voorbeeld hiervan:

Maak een pc eens leeg, installeer windows opnieuw en lanceer daarna Windows Update. Goed kans dat je ruim 12 uur of langer bezig bent met meer dan 200 updates en fixes.

Doe datzelfde met een Mac en je hebt na een uurtje of 2 a 3 maximaal weer een volledige up-to-date mac.

@redactie
Dus laten we nu eens kappen met OS-Bashing en gewoon feiten vermelden zonder daar een wijzende vinger aan toe te voegen.

Ironisch, want wat jij nu aan het doen bent is een OS aan het bashen (windows) en geen feiten vermelden. Als je Windows 7 installeert dan zijn het er zeker geen 200. Zoek maar eens op Secunia zou ik zeggen ;)
25-05-2011, 13:57 door Anoniem
@PeterB

Je zou als zgn. '20 jaar veteraan' van Windows intussen wel beter moeten weten. Laat ik 2 kritiekpunten even toelichten:

- Apple claimt, tot in het beledigende aan toe, dat OSX volkomen veilig is van infecties. En wie zo hoog van de toren blaast om producten te verkopen die extreem bovengemiddeld zijn geprijsd, krijgt des te meer kritiek als er tekenen verschijnen die die onaantastbaarheid onwaar blijkt te zijn. Dát is het hele punt.

-
Maak een pc eens leeg, installeer windows opnieuw en lanceer daarna Windows Update. Goed kans dat je ruim 12 uur of langer bezig bent met meer dan 200 updates en fixes.

Doe datzelfde met een Mac en je hebt na een uurtje of 2 a 3 maximaal weer een volledige up-to-date mac.

Geloof je het zelf? Als jij een Windows XP cd zonder Servicepack of met enkel SP1 gaat installeren anno 2011, ja natuurlijk ben je dan lang bezig. Ik zie alleen totaal niet in hoe dit ter zake doet, we gaan OSX 10.1 er ook niet bij betrekken. Installeer jij XP SP3, Vista of Windows 7 dan zul je binnen afzienbare tijd helemaal up-to-date zijn. En dan heb ik het over een paar uren en niét de theatraal overdreven 'ruim 12 uur' waar jij het over hebt.
Of werk jij soms nog met een 56k modem? Want dán duurt het wel 12 uur, ja. Maar dat geldt dan ook voor je Mac.
25-05-2011, 14:24 door Mysterio
Eigenlijk gaat de vergelijking tussen Windows en Mac niet goed op. Zou je het beperken tot Windows en Mac OS, dan zou het nog ergens over gaan. Maar bij een Mac spreek je over een volledig product. Het bestaat uit verschillende onderdelen van verschillende leveranciers, maar het is een Mac. De hard en software zijn Mac.

Als je dus een volledig product koopt, heb je ook volledige ondersteuning. Windows is geen OS + Office + IE + VLC etc... Windows is geen volledig product, als in een volledige machine, maar een onderdeel.

Het sterke van Mac blijkt meteen ook het zwakke. De aanname dat OMDAT het Mac is, het ook veilig is. Het is terecht dat Mac gebruikers zich richten tot de producent van hun product. Maar de eerste reactie van Apple was een schrikreactie. En ik vraag me echt af wat er gebeurd wanneer er echte virussen de kop op duiken. Niet om te bashen, want ik gebruik regelmatig een Mac en ben onder de indruk van de stabiliteit! Maar ik maak me wel zorgen. Struisvogelpolitiek is niet zo gezond namelijk.

Awel, laten we hopen dat Apple zich bewust wordt van de boze wereld en gaat nadenken over een antwoord op dit soort grappen. Al zeg je dat je nog geen oplossing hebt is dat nog altijd beter dan mensen geen antwoord geven.
25-05-2011, 17:29 door Anoniem
Door PeterB: @Anoniem ( 12:06 )

Mijn reactie niet goed gelezen anoniempje ?



Ik heb zelf ettelijke jaren ( > 20 jr ) gewerkt met Windows en ken zo'n beetje alle ins- en outs ervan en de issues die ermee ( kunnen ) zijn.


Dus ja hoor, ik ken windows...ik werkte er al mee toen jij nog luiers vol spoot ;)
Trouwens is Windows net zo "hardware afhankelijk". Als je niet de juiste hardware hebt, processor, schijven, etc,etc krijg je windows niet eens geïnstalleerd...

Waar jij op doelt is dat Aple zijn software alleen op zijn eigen hardware levert.
Iets waarvan ik hoop dat ze ooit nog eens vanaf stappen en het OS open gooien voor iedereen...dan kun je dag zeggen met je handje tegen Windows...;)

Overigens...dat " makkelijk te onderhouden" is relatief. Bij Windows is *dat* nou net wat ervoor zorgt dat al die malware er is. Aan de kant van de Mac zorgt juist die beheerste uitrol mogelijkheden ervoor dat het werkt en minder gevoelig is voor problemen. Het zorgt aan de kant van de fabrikant ervoor dat deze altijd weet wat voor hardware de klant heeft en dus weet wat er kan spelen vanuit hardware issues, iets wat bij elke willekeurige PC nagenoeg onmogelijk is want zoveel mensen, zoveel wensen en ook zoveel verschillende configuraties.



Ik wil eigenlijk alleen maar even zeggen dat ik je reacties erg irritant vind. Als je het allemaal zo goed weet, begin dan zelf een website. GAAP
25-05-2011, 20:26 door Anoniem
Het artikel van gisteren was wel een beetje in Telegraaf-stijl geschreven. Apple reageert "langzaam" op dit soort berichten (zie ook "trackinggate"). Soms kun je maar beter in een keer, maar met wat vertraging, een goede oplossing uitrollen dan je helpdesk-medewerkers allerlei noodoplossingen laten toepassen die later wel eens wat problemen kunnen opleveren..
25-05-2011, 21:07 door U4iA
Door PeterB: Maak een pc eens leeg, installeer windows opnieuw en lanceer daarna Windows Update. Goed kans dat je ruim 12 uur of langer bezig bent met meer dan 200 updates en fixes.
...misschien moet je je 9600baud modem dan eens vervangen!
25-05-2011, 21:28 door U4iA
Door PeterB:
Iets waarvan ik hoop dat ze ooit nog eens vanaf stappen en het OS open gooien voor iedereen...dan kun je dag zeggen met je handje tegen Windows...;)

[...]

Het zorgt aan de kant van de fabrikant ervoor dat deze altijd weet wat voor hardware de klant heeft en dus weet wat er kan spelen vanuit hardware issues, iets wat bij elke willekeurige PC nagenoeg onmogelijk is want zoveel mensen, zoveel wensen en ook zoveel verschillende configuraties.
Beetje tegenstrijdig. Windows is lek omdat jet allerlei configuraties moet ondersteunen, dus is OSX superieur...maar je hoopt ook dat OSX ooit op alle PC's kan draaien en dus eigenlijk Windows wordt.

Je mist overigens het punt. Het gaat er om dat Apple bij hoog en laag beweert dat OSX geen malware en virussen heeft. De demo's hiervan kan je terugvinden bij elke MediaMarkt of APR. Nu roepen security specialisten al jaren dat OSX kwetsbaarder is dan Windows en meer gaten bevat. Microsoft is wijzer geworden en Apple moet dat niveau nog gaan halen. Voordeel voor Apple is dat Windows dominant is en dus interessanter. Echter wordt OSX meer en meer gebruikt door ex-Windows gebruikers die met beloftes van: NOOIT MEER EEN VIRUSSCANNER NODIG!!1! naar de winkel worden gelokt. In de winkel wordt ook vertelt dat OSX helemaal niet kwetsbaar is ivm Unix achtige structuur. Vervolgens kloppen die verkeerd voorgelicht mensen nu massaal hun admin wachtwoord in, want: VIRUSSEN BESTAAN NIET VOOR OSX!!!1! en voor de consument is virus=malware=spyware=scareware=*ware.

Damagecontrol is dus nu noodzakelijk en men gaat het nu dus niet categoriseren als malware, virus of een ander bekend begriip, maar...tada...PHISING! Je gelooft het niet! De meeste OSX gebruikers blijven dus verkeerd voorgelicht worden en blijven dus ook als struisvogels met hun kop in het zand steken.

Natuurlijk is dit gniffelen voor het Windows kamp, net zoals de problemen rond Android...want virussen zou een Windows-only probleem zijn en had niets te maken met marktaandeel (terwijl het eerste virus toch een Mac virus was). Dat is dus gewoon naïef! Mij zal het een zorg zijn. Ik ben voor mijn werk altijd bezig met Windows omgevingen en tik dit nu vanaf m'n iMac. Heb ik een voorkeur? Is er eentje beter? Niet echt, maar dat malware ook voor OSX een probleem gaat worden lijkt me nu buiten kijf staan. Hoe lang zal het nog duren voordat keygens voor OSX worden voorzien van een speciale payload?!? Daarnaast zal iemand die zijn Windows PC slecht beveiligd ook op OSX zijn wachtwoord (lees: beveiliging) gewoon invoeren (lees: om zeep helpen).

Windows is een redelijk veilig besturingssysteem dat momenteel vrijwel nog zelden via een exploit in het OS zelf wordt misbruikt. Het installeren van oa. Oracle Java, Adobe Flash, Adobe Reader en Apple iTunes maken het een gatenkaas en die worden dan ook vaker misbruikt omdat zij de security nog niet zo op orde hebben als Microsoft zelf.

Het OS-bashen zal nooit verdwijnen zolang we niet allemaal hetzelfde systeem gebruiken. Noem mij maar een OS-hoer dan...alhoewel, ik doe geen Linux *BAH* ;)
26-05-2011, 07:24 door Anoniem
Door PeterB: Gelet op het stemmingsmakende bericht van gisteren ( http://www.security.nl/artikel/37202/1/Apple_laat_Mac-malware_slachtoffers_stikken.html ) zou het zeer geplaatst zijn als de redactie het artikel van gisteren aanpast.

In de afgelopen tijd dat ik lid ben van deze site ben detecteer ik toch bij herhaling een zeer negatieve houding tegenover het Mac OS ( OSX ) terwijl dat stabieler blijkt te zijn dan windows. Ik heb zelf ettelijke jaren ( > 20 jr ) gewerkt met Windows en ken zo'n beetje alle ins- en outs ervan en de issues die ermee ( kunnen ) zijn. Toch loop ik ook niet iedere keer dat er weer een malware, virus, backdoor of ander stuk ellende de kop opsteekt Microsoft uit te jouwen.

Ik heb niets met apple anders dan dat ik hun hardware en software waardeer omdat het gewoon werkt zonder aan je kop te zeuren. Het OS stelt essentiële vragen als je niet aan de beveiliging gaat liggen sleutelen door dingen uit te zetten. Doe je dat wel, dan vraag je om problemen.( Geldt voor ieder OS )

@Anoniem hierboven.

Zou Apple zich net zo opstellen als Microsoft, dan was het hek al jaren van de dam. Apple maakt het mogelijk voor derden om software te ontwikkelen die op hun OS draait. Dat geeft anderen ook de mogelijkheid om wat te verdienen aan de gebruikers van het OS en niet alles zelf op te eisen. Kijk eens naar alle Apps die er voor de Iphone, Ipad en dergelijke zijn die door derden worden gemaakt die er al zijn vanaf een paar eurocent tot aan enkele tientjes.

Apple kiest er juist voor om het OS zo open te houden als mogelijk zonder in de boeten aan beveiliging. De updates zijn er doorgaans binnen enkele dagen - uitzonderingen daargelaten - en updates van het OS kosten je geen dag om te installeren.`

Mooi voorbeeld hiervan:

Maak een pc eens leeg, installeer windows opnieuw en lanceer daarna Windows Update. Goed kans dat je ruim 12 uur of langer bezig bent met meer dan 200 updates en fixes.

Doe datzelfde met een Mac en je hebt na een uurtje of 2 a 3 maximaal weer een volledige up-to-date mac.

@redactie
Dus laten we nu eens kappen met OS-Bashing en gewoon feiten vermelden zonder daar een wijzende vinger aan toe te voegen.

Niet liegen het updaten van een win xp sp3 of win 7 machine duurt geen 12 uur
26-05-2011, 08:28 door Anoniem
Wat mij betreft draait het hier allemaal om installed base. Virussen / malware / etc. zijn voornamelijk gemaakt voor financieel gewin. Als je snel veel geld wilt verdienen, val je dus een systeem aan met de grootste installed base. En nu is het wachten tot Apple groot genoeg is voor deze mensen om interessant te worden...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.